PennorPennor & papper

Pennor för bullet journaling – de här måste du ha

Det är viktigt att välja rätt pennor när du arbetar med din bullet journal. Eller egentligen oavsett vad du planerar att skriva. Journal, brev, bullet journal, vykort eller anteckningar – vad du än ska skriva så gör rätt penna skillnad i upplevelsen, och vill du ha ett bra resultat så gäller det att välja rätt.

Speciellt viktigt är det när du väljer pennor till din bullet journal. Anledningen är att du behöver möjligheten till variation som gör att innehållet känns mer personligt och anpassat för dig. Tacksamt nog finns många valmöjligheter och med lite klurande så hittar du snabbt rätt pennor.

Här tipsar jag om de viktigaste pennorna du kan använda med din bullet journal.

Lästips: Kom igång med Bullet Journaling – 8 enkla steg

Bullet journaling
Du måste inte ha en bullet journal som är så här färgglad och glättig. Foto: Estée Janssens, Unsplash

Det här måste du tänka på

  • Pappret påverkar vilka pennor du bör använda. Tunnare papper av sämre kvalitet ökar risken att bläck blöder igenom pappret eller att du ser en skuggning av vad du skrivit på andra sidan. Om du har dåligt papper i din bullet journal så ska du välja pennor med torrare bläck och tunnare spets.
  • Du behöver bara en eller två pennor. Du måste inte köpa massvis med pennor för att göra en schysst bullet journal. Faktum är att det räcker med en eller två pennor – en med finare spets och en med tjockare spets. Båda kan vara med svart bläck. Du måste inte ha färg och annat lull-lull.
  • Glöm inte stencilerna. Du kan rita allt för hand om du vill, men med rätt stenciler så förenklar du arbetet och snabbar upp processen med att skapa nya sidor. Det finns mängder av olika att välja på för bullet journals, men undvik de av papp. Välj alternativ av plast eller metall för hållbarheten.

Pennorna du ska välja mellan

Fineliners

Baspennorna som alla bullet journal-utövare måste kallas fineliners. Och precis som namnet antyder så kan de göra tunna, fina linjer som ger dig mycket stor precision. Perfekt när utrymmet är begränsat och du måste skriva riktigt smått. Fineliners finns i många varianter med olika färger och tjocklekar.

De populäraste varianterna är Stabilo Point 88, Staedtler Pigment Liner och Sakura Pigma Micron.

Stabilo Point 88 är det billigare alternativet av de tre. Det är också det ett av två alternativ med färg istället för bara svart. Bäst är om du köper de här pennorna i flerpack eftersom det drar ner kostnaden rejält. Du hittar ett utmärkt 10-pack för runt hundralappen, eller ett 30-pack för strax över 200 kronor.

Staedtler Pigment Liner kostar betydligt mer än Stabilo Point 88 och finns bara att köpa med svart bläck. Men ack så bra de är. Du kan glömma att sätta på korken i hela 12 timmar innan de torkar och du kan använda överstryckningspenna utan att det smetar ut bläcket. Staedtlers Pigment Liner är fantastiska!

Sakura Pigma Micron är klassikern som många artister älskar. Ett kostsamt alternativ, javisst, men de är ruskigt bra och finns både med svart bläck och en rad olika färger. Ett 9-pack kostar mer än ett 30-pack med Stabilo Point 88, men du får också bättre kvalitet med pennor som håller längre

pentel orenz rotring600 staedtler925 unikurutoga
Uni Kuru Toga, Staedtler 925 35, Pentel Orenz och Rotring 600.

Stiftpennor

Om du vill testa den där nya designen i din bullet journal, men utan att använda permanent bläck, så ska du använda en stiftpenna. De finns i många olika storlekar, prisklasser och varianter. Perfekt när du inte vill riskera att göra fel utan skissa upp dina tankar innan du bläcksätter dem.

Mina tre favoriter just nu är Rotring 600, Staedtler 925 och Pentel Orenz.

Rotring 600 är det tyska märket vars stiftpennor osar kvalitet rakt igenom. De är tåliga, använder kvalitetsmaterial och har den där industriella känslan som många gillar. Kostar några hundralappar, men du behöver bara en och den håller livet ut om den bara får lite kärlek då och då. Läs mer om Rotring 600 här.

Staedtler 925 är min absoluta favorit och har varit det länge. Ett kvalitetsbygge som är billigare än Rotring 600, men utan att tumma på kvaliteten för det. En stabil stiftpenna som du kan använda i åratal utan att den går sönder. Finns som 0,5 och 0,7 mm här i Sverige. Ett toppenval! Läs mer om Staedtler 925.

Pentel Orenz är en japansk stiftpenna som är en favorit hos många. Det bästa valet för dig som vill använda ett riktigt tunt blyertsstift på 0,3 mm utan det bryts av hela tiden när du skriver. Pentel Orenz-serien är prisvärd och ger rejält med stiftpenna för pengarna. Läs mer om Pentel Orenz här.

zebra mildliner
Zebra Mildliner

Överstrykningspennor

Missa inte möjligheten att understryka (eller överstryka mer specifikt) viktiga saker i din bullet journal med en bra överstrykningspenna. Det finns många bra alternativ och en del av dem är faktiskt suddbara om du skulle ångra din markering.

Mina tre favoriter är Pilot FriXion Light, Tombow Highlighter MONO Edge och Zebra Mildliner.

Pilot FriXion Light ingår i FriXion-serien där alla pennor har suddbart bläck. Serien är utmärkt för dig som vill ha fördelarna med bläck, men med möjligheten att rätta dina misstag i efterhand. Och FriXion Light är en fantastiskt smidig överstrykningspenna med samma bläcktyp som de vanliga FriXion-varianterna. Läs mer om FriXion-serien här:

Tombow Highlighter MONO Edge är extra smidiga överstrykningspennor eftersom de är dubbelspetsade. Den ena sidan har en bredare, snedskuren spets på 3,8 mm medan den andra är en rund spets på 0,8 mm. Det gör det enklare att färglägga, skiva och highlighta i din bullet journal.

Zebra Mildliner är det perfekta valet när du använder tunnare papper. Överstrykningspennorna är dubbelspetsade, likt Tombows, med en tunnare och en tjockare spets. De här pennorna är ganska dyra, men de kan väcka vilken grå bullet journal som helst till liv igen.

Tombow ABT Dual Brush
Tombow ABT Dual Brush ger ruskigt fint resultat och du kan blanda färgerna.

Twin brush

Det här är dubbelspetsade tuschpennor som livar upp din bullet journal på nolltid. Det som karaktäriserar dem är att du får både en tjockare och en tunnare spets för olika situationer. Perfekt för både brush lettering och färgläggning.

Mina favoriter är Tombow ABT Dual Brush och Panduro Twin Brush.

Tombow ABT Dual Brush är en alkoholbaserad twin brush-penna som är mycket populär. Så pass faktiskt att Pen Store säger att den är deras storsäljare bland bullet journal-användarna. Den fina spetsen är utmärkt för mindre detaljer och den flexibla penselspetsen är bra för större områden och färgläggning.

Panduro Twin Brush är Panduros egna märke. Det här är utmärkta twin brush-pennor som går att köpa i enkel- och flerpack. De gör ett utmärkt jobb för sina kronor och du kommer att få mycket tillbaka om du skaffar dem. Ett perfekt alternativ för dig som vill ha bra, dubbelspetsade pennor med mycket färg.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button