BläckPennor & papper

Pilot Iroshizuku – mina tre favoriter just nu

Det finns en nära ändlös mängd bläcktillverkare, sorter, flaskstorlekar och färger att välja mellan. En av de mer omtalade och populära bläckserierna kommer från Pilot och heter Iroshizuku. Fritt översatt betyder det ”färgade droppar” och Pilot själva kallar serien för ”lyx i varje droppe”. Och som du säkert känner till så är lyx knappast billigt i de flesta fall, så är även fallet med Iroshizuku-serien.

Det dyraste alternativet kostar skyhöga 28 kronor per milliliter. Det kan jämföras med Diamine vars normalflaskor ger en kostnad på ungefär 1,6 kronor per milliliter (och du har dessutom många fler färger att välja på). En galet hög skillnad.

Här är de tre storlekarna som du kan välja på, hur mycket de kostar och alternativet som jag tycker är bäst just nu.

Iroshizuku i tre olika storlekar

Det finns tre valmöjligheter när du vill köpa premiumbläcket från Pilot. En stor flaska, en mindre flaska och ett paket med sex små patroner av internationell standard.

pilot iroshizuku 50ml danielhaaf
De stora flaskorna är ruskigt dyra. Tre flaskor står på hyllan just nu. Foto: Daniel Haaf

Pilot Iroshizuku 50 ml

Det billigaste alternativet är flaskan med 50 ml bläck. Åtminstone om du räknar på bläckförbrukningen i längden. En flaska av den här storleken kostar ungefär 389 kronor vilket ger dig en milliliterkostnad på 7,8 kronor.

Att ha en flaska på 50 ml betyder att du kan skriva enormt mycket innan du måste investera i en ny. Speciellt om du har en reservoarpenna med spetsstorleken Extra Fine eller Fine. En mer normal flaskstorlek är runt 25 till 30 ml.

Jag har köpt alla mina flaskor hos Pen Store, men det finns billigare alternativ. Både Komadori och Reservoar har lägre priser på 259 kronor respektive 299 kronor för en flaska (glöm bara inte att räkna in fraktkostnaden på ungefär 50 kronor i slutpriset).

Se alla 25 bläcksorterna i 50 ml-flaskor på Pen Store här.

pilot iroshizuku 15ml danielhaaf
Just nu har jag fem flaskor i storleken 15 ml. Foto: Daniel Haaf

Pilot Iroshizuku 15 ml

Vill du inte investera stort i en flaska med 50 ml så erbjuder Pilot även en mindre variant på 15 ml för ett något högre pris. Åtminstone räknat i kronor per milliliter. Den här flaskan kostar runt 139 kronor vilket är en betydligt lägre ingångskostnad.

Milliliterkostnaden för 15 ml-flaskan är mycket högre än för den större flaskan. Hela 3,3 kronor per milliliter. Samtidigt kan det vara ett bättre val eftersom det, beroende på hur du normalt skriver, kan ta lång tid att göra slut även på den här flaskan.

Flaskans mynning är tillräckligt stor för att passa även något större pennor, som TWSBI Eco och Parker Duofold Big Red. Tänk bara på att de här flaskorna inte har den droppformade botten som syskonflaskan 50 ml har, vilket gör att den sista bläckdroppen kan vara något svårare att få upp.

Flaskorna på 15 ml är mitt favoritalternativ eftersom de räcker rimligt länge i mina finspetsade reservoarpennor och det är lättare att prova alla färger utan att det kostar orimligt mycket.

Se alla 26 bläcksorterna i 15 ml-flaskor på Pen Store här.

pilot iroshizuku patroner
Patronerna är så ofantligt dyra att jag inte köper dem. Men här är en bild från tillverkaren. Foto: Pilot

Pilot Iroshizuku 0,8 ml (patroner)

Det sista alternativet är det nyaste på marknaden – ett paket med sex bläckpatroner på 0,8 ml vardera. Det ger dig totalt 4,8 ml med en ungefärlig totalkostnad på 135 kronor. Det ger ett skyhögt milliliterpris på 28 kronor per milliliter, eller 22,5 kronor per patron.

Patroner är praktiska för den som vill ha ett enkelt och smidigt alternativ till flaskor. Bara dra ur den tomma patronen och tryck fast den nya, och fortsätt skriva. Inget kladdande eller risk för att du spiller ut en flaska. Samtidigt är det ofantligt dyrt och i princip oförsvarbart att köpa de här patronerna.

Om du vet med dig att du har pennor som passar den internationella storleken för bläckpatroner, du inte behöver mycket bläck, att du skriver väldigt lite eller om du bara får tag på bläckpatronerna till ruskigt bra pris – då kanske du bör slå till på ett paket eller två. Men annars rekommenderar jag starkt att du låter blir den här produkten.

Se alla 12 bläcksorterna i bläckpatroner på Pen Store här.

Mina favoriter

Om jag får välja vilka färger som passar just mig bäst så är det tre som står absolut högst på listan idag. Länkarna går till Mountain of Ink som har testat bläcken:

Framför allt Asa-gao är en favorit som går hem på alla papper och i alla lägen (som jag har varit med om). Den flyter otroligt fint ur niben även på mina torraste reservoarpennor och har varit räddaren när allt annat har fallerat. Även Take-sumi är välflytande och gör sig fint i alla mina pennor, den är dock inte lika svart eller smord som Lamy T53 Obsidian.

Kon-peki är också med på min topp 5-lista. Färgen är härligt, isigt blå med härliga effekter på papper som tillåter det. Efter Asa-gao så är det helt klart den bästa blåa färgen på marknaden i mitt tycke.

Alternativen som är billigare

Det finns bra anledningar till varför många entusiaster lovordar Iroshizuku-bläcket. Det är en fantastisk serie med utmärkta bläckvarianter som verkligen gör sig bra i alla tänkbara pennor. Väloljade, flyter fint ner på pappret och med utmärkt egenskaper. Det finns inte mycket att klaga på egentligen, inte mer än priset.

Om du vill ha alternativ till Iroshizuku så får du allt leta en hel del. Det finns ingen annan bläcksort som imiterar Pilots dyrbläck rakt av. Reddit har utmärkta trådar som hjälper dig att hitta någorlunda rätt. Här är en tråd om det bruna bläcket Tsu-kushi som du kan börja med direkt.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button