PennorPennor & papper

Caran d’Ache Alfredo Häberli (fixpencil) – test & intryck

Om du inte har använt en fixpencil tidigare så kan jag verkligen rekommendera det. Upplevelsen är annorlunda mot en klassiskt stiftpenna med 0.5mm eller 0.7mm stift, men samtidigt betydligt bättre på flera sätt och vis. En detalj som jag alltid haft svårt med kring fixpencil-pennorna är att det inte finns många av hög kvalitet. Ofta är de plastiga och lämnar en del att önska utseendemässigt.

Caran d’Ache Alfredo Häberli har ändrat på den saken. Det här är två fantastiskt snygga fixpencil-modeller i färgerna okra och plommon. Båda tillverkade av högkvalitativ aluminium i samma klassiska, hexagonala form som originalet från 1929 som många använder idag – Caran d’Ache Fixpencil.

Caran d'Ache Fixpencil Alfredo Häberli Plommon
Hur vacker är inte Caran d’Ache Alfredo Häberli ?! Foto: Caran d’Ache

Den här pennan står så högt på min önskelista att den enkelt kan slåss om förstaplatsen. Ända sedan Caran d’Ache presenterade samarbetet med Alfredo Häberli tidigare under 2022 så har jag velat lägga händerna på båda varianterna. Men de är rejält kostsamma och att betala nära tusenlappen för båda tar emot. Här gäller det att ha is i magen och vänta in de stora rabatterna.

Pen Store har ibland rabatter på 30 procent och det skulle pressa ner kostnaden till 347 kronor per penna. Fortfarande mycket dyrare än Rotring 300 och Staedtler 780 C som båda är utmärkta för sina kronor. Men de är inte i närheten utseendemässigt bredvid en Caran d’Ache Alfredo Häberli. De är dessutom rejält plastiga där Caran d’Ache använder sval och tålig metall.

Det blir inte sämre av att lila är min favoritfärg och jag helst skaffar mina pennor i varma färger, gärna orange och rostfärgat.

Läs mer och köp pennorna här

Rotring 300 2mm stift jämförelse
Skillnaden på stift i storlekarna 2, 0.9, 0.7 och 0.5 mm. Samt en Rotring 300 Fixpencil.

Fördelarna med en fixpencil / stifthållare

Vad är egentligen hela grejen med en fixpencil, eller ”clutch pencil” och ”lead holders” som de även kallas? De är generellt dyrare än vanliga stiftpennor, stiftet är otroligt tjockt i jämförelse och man måste vässa stiftet med jämna mellanrum. Är inte hela poängen med en stiftpenna att slippa vässaren? Och var är suddgummit som (nästan) alltid sitter på stiftpennorna?

Du kan både skriva och skissa med en fixpencil. Det breda stiftet är perfekt för att lägga ner stor mängd grafit på pappret, samtidigt som du kan spetsa det för en riktigt fin linje. Och stiften är enorma vilket betyder att du inte behöver byta stift lika ofta som med en vanlig stiftpenna. Inte bara det, där tunna stift ofta måste tryckas fram så kan du skriva mycket, mycket längre med en fixpencil innan mer grafit måste släppas fram.

Stift på 2mm är så tjocka att du dessutom inte knäcker dem lika lätt, varken när du skriver eller transporterar pennorna (eller tappar dem i golvet).

Caran d'Ache Fixpencil Alfredo Häberli Okra
Den mer sparsamma förpackningen till vanliga modellen. Foto: Caran d’Ache

Specifikationer för Caran d’Ache Alfredo Häberli

 • Mått: 181 x 66 x 44 mm
 • Vikt: 96 gram
 • Material: Aluminium
 • Pennform: Hexagonal
 • Färger: Okra, Plommon
 • Stift: 2mm (5 st medföljer, grå och färgade)
 • Vässare: Inbyggd i huven på toppen av pennan

Alternativen

Om du inte är ett sort fan av fixpencils, Caran d’Ache eller Alfredo Häberli så är pennorna ovan väldigt svåra att rekommendera. Det är helt enkelt ruskigt dyra för allt annat än entusiaster som samlar på pennor eller är riktigt investerade i fixpencil-världen och vet exakt vad de vill ha.

Istället rekommenderar jag att du kolla på varianten av plast som kostar mindre än hälften. Normalpriset är 239 kronor – fortfarande betydligt mer än Rotring 300 och Staedtler 780 C, men du får den ikoniska designen som modellen har och samma hexagonala pennkropp som gör den lättare att hålla mellan fingrarna (i min mening åtminstone).

Du hittar den billigare varianten här

caran dache alfredo haberli fixpencil 2mm 2023
Väldigt snygg förpackning. Bra där Caran d’Ache!

Recension: Mina intryck av Caran d’Ache Alfredo Häberli (fixpencil)

Positivt

 • Mycket snygg design
 • Utmärkt grepp med grova skåror
 • Överlag välkonstruerad i metall
 • Fin låda som är av hög kvalitet
 • Det följer med extra stift i olika färger

Negativt

 • Rasslar / skallrar extremt mycket
 • Inte värd sina kronor

Det första intrycket när pennorna ligger kvar i sin låda är att de är mycket attraktivt designade. Färgerna är starka och helt klart i min smak. Hela konstruktionen ser välgjorde ut och när man rör vid de urfrästa skårorna vid greppet så är det tydligt att tysk industri varit en inspirationskälla. Det är grovt och rudimentärt på alla håll. Men ändå så precisionsinriktat och vackert. En bra, inledande känsla.

Även lådan är riktigt fint. Mina exemplar skeppades i troligtvis med den gamla lådan eftersom de är vita och inte den miljövänligare varianten i återvunnen kartong. Pennan sitter inte speciellt stabilt i lådan utan ligger intryckt i en hållare med ganska stor marginal för rörelse under exempelvis transport. Röret med extra 2mm-stift däremot sitter fast.

Och så var det känslan vid användning. Den här fixpencil-modellen ligger fint i min hand och jag gillar de grovt urfrästa skårorna. Det kanske inte passar alla, men för mig fungerar det fint.

caran dache alfredo haberli fixpencil 2mm 2023 2
Snygg förpackning, ännu snyggare penna!

Om det däremot är något som INTE passar mig så är det att den här modeller låter otroligt mycket. Den rasslar något så fruktansvärt från pennans övre del. Absolut inte okej med tanke på att varje exemplar kosta nära 500 kronor, eller cirka 50 euro. Som jämförelse så låter min 70-kronors Rotring 300 2mm nästan inget alls. Skämskudde Caran d’Ache!

Faktum är att det låter så illa att jag klippte ut en liten bit papper som kunde skjutas in mellan den avtagbara toppen och pennans insida. Det gjorde stor skillnad, men det ska verkligen inte behövas. Riktigt dåligt designat i mitt tycke.

En annan, lite udda detalj, är att någon bestämde att klippet ska täcka den tryckta texten på pennan. Det står ”Caran d’Ache FIXPENCIL 2mm” på pennkroppen – men den snygga (tycker jag iaf) texten går inte att se på grund av klippets position. Ingen negativ kritik, mer ett konstaterande i det här fallet.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button