PennorPennor & papper

Lamy xevo Special Edition 2023 – nu i Burgundy och Blue

Tyska penntillverkaren Lamy har introducerat två nya färger till xevo-serien med ballpoint-pennor. De två nya varianterna kallas ”Special Edition 2023” och har färgerna burgundy och och blue.

Lamy xevo är en relativt billig penna som kostar lite mer än hundralappan, även specialvarianterna för 2023 då de har exakt samma pris som tidigare släppta xevo black och xevo lightgrey.

Den här pennmodellen introducerades i juli 2021. Det är alltså en jämförelsevis ny modell som knappt haft tid att mogna på marknaden än. Designern är Eric Degenhardt. I sitt pressutskick säger Lamy att xevo-serien använder en ansträngningslös vridmekanism och att pennan testar materialets gränser med sin unika design.

Det här är Lamy xevo

Lamy xevo är en kulspetspenna (ballpoint) tillverkad av ett plastmaterial till pennkroppen och med en vridmekanism till spetsen.

Pennkroppen är rundad från ungefär halva delen och upp mot vridmekanismen. Närmast spetsen så har den en mer trekantig form som ska ge bättre greppkänsla.

För att öppna en Lamy xevo så skruvar du helt enkelt av toppen. Gängorna är av plast, vilket är att vänta i den här prisklassen och på insidan sitter en standardrefill av typen Lamy M 16. Det är en proprietär refill och den enda tillverkaren förutom Lamy som gör patroner för M 16 är Monteverde.

Måtten är 142 x 11 x 11 millimeter. Vikten är 20 gram med den tillhörande refillen.

Högst upp sitter ett helt vanligt klipp av metall.

Lamy xevo special edition 2023
Grymt fina färger, eller hur? Foto: Lamy

Nyheterna med Special Edition 2023

De enda faktiskta nyheterna är att pennan nu finns i två nya färger, nämligen Burgundy och Blue. Dock vågar jag mena att färgerna bättre beskrivs av oxblod/vinrött och ljusblå.

Här köper du alla fyra varianterna direkt från Lamy i Sverige:

Det här säger recensionerna om Lamy xevo

Unsharpen.com ger betyget 4 av 5 med kommentaren att modellen är välgjord, har en intressant design och att den är pålitlig. De skriver också att pennan är riktigt bra för sin prislapp, inte minst då den till och med kostar mindre än Lamy Safari. En extra notering de gör är att klippet är fjädrande vilket uppskattades av recensenten. Läs hela recensionen här.

En tydlig och enkel recension på engelska.

Penaddict.com som säger att Lamy xevo är lättviktig och bekväm att hålla, samt att det är en riktig arbetshäst som passar till vilken skrivsituation som helst. De gillar den medföljande refillen som mörk och behaglig att skriva med, utan att sprida för mycket bläck på pappret. Penaddict skriver också att den här modellen är väl värd sina kronor, men att de gärna hoppats på en variant med orange färg också. Läs hela recensionen här.

Bleistift.blog skriver att Lamy xevo är ”extremt välgjord för en penna på den här prisnivån”, även om de noterar att man kan se linjerna från formgjutningen i vissa ljussättningar. De gillar storleken, bekvämligheten och faktumet att klippet är så välgjort. Den enda riktiga kritiken mot pennan är att den bara tar Lamy M 16-refillerna, vilket jag menar är rimlig kritik. Läs hela recensionen här.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button