Recensioner

MonsterWriter – den perfekta appen för skribenter?

Jag tokgillar den här appen. Verkligen. Som skribent, content editor och bloggare så är jag ständigt på jakt efter spännande och användbara lösningar som gör mitt liv enklare – och MonsterWriter är den första appen på länge som kittlar på rätt ställen.

Snabbsummering av recensionen

  • Riktigt snyggt och praktiskt arbetsgränssnitt för såväl akademiker som skribenter
  • Praktisk sidomeny och uppskattat stöd för markdown, mermaid och Latex
  • Buggar ställer till det för helhetsupplevelsen
  • Går inte att öppna markdown-filer
  • MonsterWriter är köpvärd – om du kan köpa till rabatterat pris just nu

MonsterWriter är en skrivprogram för Windows och macOS. Funktionaliteten är mer skruvat åt den akademiska sidan än något annat, men även för mig som är en klassisk artikelskrivare har många guldklimpar att ta del av i appen. Den stora fördelen? Det smidiga gränssnittet.

monsterwriter artikel 2022

MonsterWriter är en riktigt snygg app

Det är avskalat och snyggt. Helt rätt typsnitt för mitt smak och rätt storlekar på rubriker och underrubriker. Det finns inga krångliga inställningar att hålla på med – allt du ser är det som finns att tillgå.

För mig som skriver väldigt mycket är det praktiskt med en öppen, distraktionsfri arbetsyta som hjälper mig att fokusera på det som är viktigt. Jag har alltid föredragit en minimalistisk arbetsmiljö och det fungerar utmärkt med MonsterWriter.

Det är viktigt att tänka på vad MonsterWriter är och INTE är.

Den här appen är avskalad och erbjuder inte samma designmöjligheter som exempelvis Word eller liknande lösningar. Du kan inte hoppa flera paragrafer ner och lämna tomma ytor i texten. MonsterWriter kräver att du fyller på med text, bilder eller annat innehåll för att arbeta sig nedåt, på både gott och ont.

monsterwriter funktionsmeny tom 2022 macos

När du börjar skriva så är det så här appen ser ut. Du har din tomma arbetsyta och en utfällbar (som på bilden) meny med allt du kan lägga till i ditt dokument.

Menyn är flytande vilket betyder att du bara behöver hovra med muspekaren över den för att den ska visas. Välj ett alternativ i listan och den sist markerade ytan i dokumentet förändras till ditt val. Snabbt och praktiskt, även om jag gärna hade sett att menyn kunde visas hela tiden ibland.

MonsterWriter har stöd för alla de vanligaste formateringarna även finns i markdown.

Exempelvis titel, paragraf, rubriker, citat, kod, tabell, punkt- och nummerlista. Så långt inga konstigheter, det som gör appen så kraftfull är inriktningen mot akademiskt skrivande med stöd för mermaid-diagram, visning av bilagor, fotnot och mycket mer.

monsterwriter toc tabell 2022 macos

MonsterWriter fungerar bra – när den gör det

Jag har använt MonsterWriter den senaste tiden för att skriva både professionella artiklar och vanliga blogginlägg för WordPress.

Överlag så fungerar appen riktigt bra till mitt arbete, men det finns några frågetecken kring buggar som gör appen svår att rekommendera till normalpriset 35 USD. Åtminstone just nu.

När man använder rubriker i MonsterWriter så ser storlekarna korrekta ut i appen, men så fort man kopierar texten till en annan app eller exporterar så är storlekarna alltid ett steg mindre än i appen. Använder du en H2:a? Då blir den en H3:a om du kopierar texten till exempelvis WordPress eller exporterar en markdown-fil.

Om du lägger in en bild med tillhörande byline och direkt efter ett citat så kan du inte gå från byline till citatet i appen, istället går den direkt från bildbyline till citatbyline. Tar du bort källhänvisningen i citatet så fungerar det korrekt däremot.

Det fungerar inte att markera text med piltangenterna, åtminstone inte på korrekt vis. Se en gif-bild här under på hur det kan se ut:

monsterwriter markera text bugg 2022
Här försöker jag markera både neråt och uppåt i texten, utan att det går speciellt bra.

Köpa eller inte köpa?

MonsterWriter är i grunden en riktigt bra app som har stor potential – om utvecklaren fixar alla problem som ställer till det för upplevelsen. Att inte kunna kopiera text med rätt formatering är helt galet, precis som att inte kunna markera text på rätt sätt med piltangenterna. MonsterWriter är en app som du absolut ska hålla ögonen på och kan du få tag på appen till ett lägre pris än 35 USD så är den absolut värd att köpa för framtida användning även om du inte har nytta av den idag.

MonsterWriter finns att skaffa till Windows och macOS. Jag har provat båda versionerna och de fungerar helt identiskt.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button