Recensioner

AudioQuest DragonFly Cobalt: Bättre ljudkvalitet i dina hörlurar

AudioQuest DragonFly Cobalt är en ny, portabel D/A-omvandlare för din mobiltelefon och dator. Genom att ansluta DragonFly Cobalt mellan dina hörlurar och ljudkällan kan du få nämnvärt bättre ljudkvalitet för en förhållandevis liten kostnad.

Frågor artikeln svarar på:

 • Vad är viktigast att veta om DragonFly Cobalt?
 • Får jag verkligen bättre ljudkvalitet?
 • Vad fungerar med DragonFly Cobalt?
 • Stöds högupplöst ljud och bitstream?

Viktiga specifikationer för DragonFly Cobalt

EgenskapDragonFly Cobalt
HörlursförstärkareESS Sabre 9601
D/A-omvandlareES9038Q2M
LjudutgångarStereo-minijack (L/R)
Uteffekt2,1 volt
Ljudsignal24-bitars / 96 kHz
FirmwareUppdateras via dator
Mått1,9 x 1,2 x 5,7 cm
Viktca 20 gram
FärgBlå

Vad är AudioQuest DragonFly Cobalt?

AudioQuest DragonFly Cobalt är en D/A-omvandlare. Vad den gör är att höja ljudkvaliteten när du spelar musik från din dator eller mobiltelefon till ett par trådbundna hörlurar.

Allt du behöver göra är att ansluta den och köra igång. Hela processen sköts helt automagiskt av DragonFly Cobalt. Dessutom medföljer alla sladdar och adaptrar som du behöver direkt i lådan.

Första intrycket – tio minuter med DragonFly Cobalt

Förpackningen

Själva förpackningen ger ett tämligen neutralt intryck utan att övertyga. För prislappen hade vi hoppats på en mer påkastad lösning som känns bättre både visuellt och fysiskt, men det är ingen dealbreaker. Utsidan av förpackningen är överbelamrad med text och grafik som bara känns rörig. Insidan avslöjar en billig plastdel som håller fast de enda tre sakerna som tillhör DragonFly Cobalt.

Byggkvalitet

DragonFly Cobalt i sig själv har en utsida av metall känns vid en första anblick riktigt gedigen. När man knackar på skalet får man en behaglig känsla av stabilitet och kvalitet. Tyvärr förstörs känslan av ett tydligt, rasslande ljud när man skakar på enheten. Det finns en liten rörelsemån för USB-porten och 3.5mm-porten vilket är oroande (inget nytt för serien dock, DragonFly Red hade samma ”problem”).

Rasslande ljud när man skakar på DragonFly Cobalt.

Ljudet

Skillnaden är som natt och dag – om du har rätt hörlurar för det. När jag anslöt mina HiFiMAN Sundara fick jag direkt en mer behaglig ljudnivå, detaljerna i låtarna ökade och positioneringen av instrumenten blev mer påtagliga. HiFiMAN Sundara är generellt platt i sitt ljud utan någon markant basåtergivning. DragonFly Cobalt ändrar inte på det intrycket, men ger ändå en nätt höjning av basen på ett behagligt sätt.

Portar och knappar

Det finns två portar på enheten – en vanlig USB-A för anslutning till ljudkälla och en 3.5mm-ljudkontakt för dina hörlurar. Det är allt.

Om du inte har några som helst krav eller behov förutom att kunna ansluta dina hörlurar med sladd till en DAC så är det inga konstigheter. Men om du har det minsta lilla krav utöver det – då faller Cobalt till korta. Vi hade gärna sett en lite större (rent fysiskt) produkt med volymknappar och uppspelningskontroller direkt på enheten.

Tillbehören

audioquest dragonfly cobalt tillbehor

Det följer bara med tre saker när du skaffar DragonFly Cobalt. Själva Cobalt-enheten, en USB-till-USB-C-adapter samt en liten påse i fuskläder som skyddar enheten när den inte används.

Passformen i påsen är precis, din Cobalt kommer att sitta ordentligt utan att ramla ur – och det tar en stund att få ut den igen eftersom passformen är så bra. Adaptern känns högkvalitativ och ger ett mycket bra intryck. Ordentligt byggd, inget glapp och den känns bättre än andra, tredjepartsvarianter jag använt.

Det medföljer även en behändig guide som är liten och behändig med tydliga steg-för-steg och stor text. Notera att guiden är på engelska. I lådan finns även två värdekoder för musiktjänsterna Tidal (2 månader) och Qobus (1 månad).

Priset

Det rekommenderade cirkapriset är i skrivande stund 3 000 kronor. Det är rejält saftigt och vi kan inte låta bli att undra om det är värt priset. Du kan få en mycket kraftfullare och mer funktionsrik, stationär DAC/AMP för de pengarna – eller en portabel DAC med inbyggt batteri. Frågan är helt vad du vill ha till dina hörlurar.

Ska du gå på promenader och lyssna på MQA-låtar med Tidal i dina HiFiMAN Sundara eller Audio-Technica ATH-MSR7 ? Då är Cobalt helt rätt för dig!

Ska du sitta hemma vid datorn och lyssna på Spotify eller Google Play Music med dina Sennheiser HD-800s? (okej, extremt exempel!) Då bör du leta efter något annat.

Faktum är att jag hellre rekommendera den äldre och billigare modellen DragonFly Red som kostar tusenlappen mindre. Du får 99 procent av ljudet för betydligt mindre pengar. Visst Red-modellen saknar MQA-stöd och har inte alla ”förbättringar” som Cobalt har – men du lär inte höra någon skillnad om du inte är väldigt petig.

Okej, men hör man någon skillnad med och utan DragonFly Cobalt?

Kvaliteten på ljudet är givetvis högst objektiv. Vad du hör och vad jag hör ger inte nödvändigtvis samma känsla. Men DragonFly-serien har genom åren visat sig bra på att förhöja upplevelsen för de absolut flesta.

Föregångarna DragonFly Red och Black har båda visat framfötter på en extremt nichad marknad. Recensionerna har varit övervägande positiva.

Det du bör tänka på är att DragonFly Cobalt inte gör att du kör en Ferrari istället för Fiat. Vad du får är märkbart bättre ljudkvalitet med mer dynamik, bättre nyanser och detaljer. Men nej, du får inte någon Ferrari.

Vad skiljer DragonFly Cobalt från DragonFly Red & Black?

 • DragonFly Cobalt är fysiskt mindre än DragoFly Red och Black
 • Strömförbrukningen har minskat, vilket ger längre batteritider
 • Insidan har nya, effektivare kretsar med bättre prestanda

DragonFly Cobalt har tre större förbättringar som gör att modellen är bättre än sina äldre syskon.

Först och främst så låter DragonFly Cobalt bättre med en ny processor och uppgraderad DAC. Tack vare processorn är Cobalt hela 33 procent snabbare på att processera ljud, och samtidigt dra ner energiåtgången.

DragonFly Cobalt har även förbättrad filtrering för att minska oönskat brus från WiFi, Bluetooth, 3G/4G och andra trådlösa signaler. Du får ett marginellt renare ljud som låter bättre.

Genom att göra DragonFly Cobalt endast 5,8 centimeter lång så har AudioQuest lyckats kapa storleken med hela tio procent.

audioquest dragonfly cobalt ansluten
Bildkälla: AudioQuest

Stöder DragonFly Cobalt högupplöst ljud?

 • 24-bit/96kHz
 • Stöder MQA-formatet
 • Klarar inte bitstream-signaler

Absolut. Och det är så klart en stor del av poängen med att använda en DragonFly-DAC med dina hörlurar.

DragonFly Cobalt klarar upp till 24-bitarsfiler med upp till 96 kHz. Det kan kännas något begränsat för en del som hade hoppats på 24-bit/192kHz eller kanske till och med 32-bit/384kHz – men det finns en bra anledning till varför begränsningen finns.

Och det är att USB-mottagaren i DragonFly Cobalt endast är USB Class 1. Det gör att man kan använda DragonFly Cobalt drivrutinslöst med operativsystem som Windows, macOS, Android och iOS.

Själva DAC-kretsen kan i sig själv klara PCM upp till 384 kHz.

audioquest dragonfly cobalt tidal mqa
Tidal kände omedelbart att DragonFly Cobalt har stöd för MQA och ställde in sig automatiskt för det.

Om du använder musiktjänsten Tidal bör du veta att DragonFly Cobalt kan hantera MQA-formatet (Master Quality Authenticated) utan problem. Mac-appen kände direkt att enheten hade MQA-stöd och ställde in sig för det. Samtidigt minskades volymen för att minska risken för hörselskador. En välkommen liten detalj.

Vad Cobalt DragonFly inte klarar är så kallade bitstream-signaler. Det omfattar bland annat Dolby Digital-ljud, SACD och flerkanalsljud från Bluray.

Fungerar DragonFly Cobalt med USB-C?

 • USB-C-adapter medföljer
 • För microUSB måste du köpa egen adapter
 • Lightning-adapter krävs för iOS – endast original fungerar

DragonFly Cobalt fungerar med USB-C utan problem. Detta tack vare medföljande adapter för USB-C till USB-A. Så du kan ansluta din DragonFly Cobalt till en nyare mobiltelefon eller dator som saknar USB-A.

Med det sagt så kan du inte ansluta dina USB-C-hörlurar direkt till din DragonFly Cobalt. Produkten fungerar endast med 3,5mm (eller 6,3mm med adapter) analoga hörlurar.

Det medföljer en ”DragonTail”-adapter för USB-C till USB-A när du köper DragonFly Cobalt.

Har din mobiltelefon istället microUSB blir det genast snäppet knepigare. Då måste du själv köpa en adapter för microUSB till USB-A. Tänk på att både adaptern och din mobiltelefon måste ha stöd för OTG (On-The-Go)

En iPhone med Lightning-kontakt behöver en Lightning-adapter (MD821AM) från Apple. För användning med iOS är det original eller inget som gäller tyvärr.

Behöver DragonFly Cobalt drivrutiner?

audioquest dragonfly cobalt mac
Du kan ansluta DragonFly Cobalt direkt till en Mac utan drivrutiner.

DragonFly Cobalt kan användas med mobiltelefoner, surfplattor och datorer som använder ett modernt operativsystem. Det betyder Android, iOS, Windows, macOS och Linux.

Det breda stödet kommer delvis från USB-mottagaren som är en USB Class 1-mottagare, vilket betyder att drivrutiner normalt inte behövs.

Tyvärr betyder USB Class 1 också att DragonFly Cobalt begränsas till 96kHz PCM. Den inbyggda DAC:en ESS 9038Q2M är egentligen kapabel till 384kHz, men eftersom USB-klassen begränsar tillämpningen så får du en produkt som inte klarar sin fulla potential.

Med det sagt kan DragonFly Cobalt i vissa fall få problem med Android-telefoner beroende på vilken tillverkare det gäller. Visserligen ska enheten fungera drivrutinslöst, men det finns undantagsfall som gör att den inte kan användas; vi rekommenderar att du köper och provar den. Fungerar det inte – bara returnera enligt ångerrätten.

Har DragonFly Cobalt inbyggt batteri?

Nej, DragonFly Cobalt har inget inbyggt batteri. Strömförsörjningen sker via den mobiltelefon eller dator som enheten är ansluten till. Om du har en mobiltelefon kommer du att märka en något högre strömförbrukning när du använder DragonFly Cobalt.

Den största nackdelen är att många mobiltelefoner inte kan skicka tillräckligt mycket ström via sin USB- eller Lightning-port för att DragonFly Cobalt ska kunna driva tunga hörlurar. Det kringgår du med en DAC/AMP som har inbyggt batteri.

Som exempel kan sägas att omtyckta Chord Mojo klarar upp till 5.3v med full laddning av det interna batteriet. DragonFly Cobalt klarar en maximal spänning på 2.1v vilket är nämnvärt sämre.

Var kan jag köpa DragonFly Cobalt?

I Sverige är du väldigt begränsad om du vill köpa DragonFly Cobalt, åtminstone i skrivande stund. För det är nämligen bara HiFi Klubben som säljer den här lilla prylen. Prisjakt listar produkten på sin webbsajt, så du bör hålla ett öga dör om du vill ha det bästa priset och se om fler butiker tar in den i lager.

DragonFly Cobalt är ingen billig produkt. Det initiala priset ligger runt 3 000 kronor, pengar som du kan få riktigt bra hörlurar för istället. Så det handlar mycket om hur stor nytta du tror att den här enheten ger dig i längden.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button