AudioQuest DragonFly Cobalt: Bättre ljudkvalitet i dina hörlurar

AudioQuest DragonFly Cobalt är en ny, portabel D/A-omvandlare för din mobiltelefon och dator. Genom att ansluta DragonFly Cobalt mellan dina hörlurar och ljudkällan kan du få nämnvärt bättre ljudkvalitet för en förhållandevis liten kostnad.

Frågor artikeln svarar på:

 • Vad är viktigast att veta om DragonFly Cobalt?
 • Får jag verkligen bättre ljudkvalitet?
 • Vad fungerar med DragonFly Cobalt?
 • Stöds högupplöst ljud och bitstream?

Viktiga specifikationer för DragonFly Cobalt

EgenskapDragonFly Cobalt
HörlursförstärkareESS Sabre 9601
D/A-omvandlareES9038Q2M
LjudutgångarStereo-minijack (L/R)
Uteffekt2,1 volt
Ljudsignal24-bitars / 96 kHz
FirmwareUppdateras via dator
Mått1,9 x 1,2 x 5,7 cm
Viktca 20 gram
FärgBlå

Vad är AudioQuest DragonFly Cobalt?

AudioQuest DragonFly Cobalt är en D/A-omvandlare. Vad den gör är att höja ljudkvaliteten när du spelar musik från din dator eller mobiltelefon till ett par trådbundna hörlurar.

Annons

Allt du behöver göra är att ansluta den och köra igång. Hela processen sköts helt automagiskt av DragonFly Cobalt. Dessutom medföljer alla sladdar och adaptrar som du behöver direkt i lådan.

Okej, men hör man någon skillnad med och utan DragonFly Cobalt?

Kvaliteten på ljudet är givetvis högst objektiv. Vad du hör och vad jag hör ger inte nödvändigtvis samma känsla. Men DragonFly-serien har genom åren visat sig bra på att förhöja upplevelsen för de absolut flesta.

Föregångarna DragonFly Red och Black har båda visat framfötter på en extremt nichad marknad. Recensionerna har varit övervägande positiva.

Det du bör tänka på är att DragonFly Cobalt inte gör att du kör en Ferrari istället för Fiat. Vad du får är märkbart bättre ljudkvalitet med mer dynamik, bättre nyanser och detaljer. Men nej, du får inte någon Ferrari.

Vad skiljer DragonFly Cobalt från DragonFly Red & Black?

 • DragonFly Cobalt är fysiskt mindre än DragoFly Red och Black
 • Strömförbrukningen har minskat, vilket ger längre batteritider
 • Insidan har nya, effektivare kretsar med bättre prestanda

DragonFly Cobalt har tre större förbättringar som gör att modellen är bättre än sina äldre syskon.

Först och främst så låter DragonFly Cobalt bättre med en ny processor och uppgraderad DAC. Tack vare processorn är Cobalt hela 33 procent snabbare på att processera ljud, och samtidigt dra ner energiåtgången.

DragonFly Cobalt har även förbättrad filtrering för att minska oönskat brus från WiFi, Bluetooth, 3G/4G och andra trådlösa signaler. Du får ett marginellt renare ljud som låter bättre.

Genom att göra DragonFly Cobalt endast 5,8 centimeter lång så har AudioQuest lyckats kapa storleken med hela tio procent.

Bildkälla: AudioQuest

Stöder DragonFly Cobalt högupplöst ljud?

 • 24-bit/96kHz
 • Stöder MQA-formatet
 • Klarar inte bitstream-signaler

Absolut. Och det är så klart en stor del av poängen med att använda en DragonFly-DAC med dina hörlurar.

DragonFly Cobalt klarar upp till 24-bitarsfiler med upp till 96 kHz. Det kan kännas något begränsat för en del som hade hoppats på 24-bit/192kHz eller kanske till och med 32-bit/384kHz – men det finns en bra anledning till varför begränsningen finns.

Och det är att USB-mottagaren i DragonFly Cobalt endast är USB Class 1. Det gör att man kan använda DragonFly Cobalt drivrutinslöst med operativsystem som Windows, macOS, Android och iOS.

Själva DAC-kretsen kan i sig själv klara PCM upp till 384 kHz.

Om du använder musiktjänsten Tidal bör du veta att DragonFly Cobalt kan hantera MQA-formatet (Master Quality Authenticated) utan problem.

Vad Cobalt DragonFly inte klarar är så kallade bitstream-signaler. Det omfattar bland annat Dolby Digital-ljud, SACD och flerkanalsljud från Bluray.

Fungerar DragonFly Cobalt med USB-C?

 • USB-C-adapter medföljer
 • För microUSB måste du köpa egen adapter
 • Lightning-adapter krävs för iOS – endast original fungerar

DragonFly Cobalt fungerar med USB-C utan problem. Detta tack vare medföljande adapter för USB-C till USB-A. Så du kan ansluta din DragonFly Cobalt till en nyare mobiltelefon eller dator som saknar USB-A.

Med det sagt så kan du inte ansluta dina USB-C-hörlurar direkt till din DragonFly Cobalt. Produkten fungerar endast med 3,5mm (eller 6,3mm med adapter) analoga hörlurar.

Det medföljer en ”DragonTail”-adapter för USB-C till USB-A när du köper DragonFly Cobalt.

Har din mobiltelefon istället microUSB blir det genast snäppet knepigare. Då måste du själv köpa en adapter för microUSB till USB-A. Tänk på att både adaptern och din mobiltelefon måste ha stöd för OTG (On-The-Go)

En iPhone med Lightning-kontakt behöver en Lightning-adapter (MD821AM) från Apple. För användning med iOS är det original eller inget som gäller tyvärr.

Vilka prylar fungerar med DragonFly Cobalt?

DragonFly Cobalt kan användas med mobiltelefoner, surfplattor och datorer som använder ett modernt operativsystem. Det betyder Android, iOS, Windows, macOS och Linux.

Det breda stödet kommer delvis från USB-mottagaren som är en USB Class 1-mottagare, vilket betyder att drivrutiner normalt inte behövs.

Med det sagt kan DragonFly Cobalt i vissa fall få problem med Android-telefoner beroende på vilken tillverkare det gäller. Visserligen ska enheten fungera drivrutinslöst, men det finns undantagsfall som gör att den inte kan användas; vi rekommenderar att du köper och provar den. Fungerar det inte – bara returnera enligt ångerrätten.

Var kan jag köpa DragonFly Cobalt?

I Sverige är du väldigt begränsad om du vill köpa DragonFly Cobalt, åtminstone i skrivande stund. För det är nämligen bara HiFi Klubben som säljer den här lilla prylen. Prisjakt listar produkten på sin webbsajt, så du bör hålla ett öga dör om du vill ha det bästa priset och se om fler butiker tar in den i lager.

DragonFly Cobalt är ingen billig produkt. Det initiala priset ligger runt 3 000 kronor, pengar som du kan få riktigt bra hörlurar för istället. Så det handlar mycket om hur stor nytta du tror att den här enheten ger dig i längden.

Annons

Senaste artiklarna

Asus Chromebook C425: Strömsnål laptop med Chrome OS & 14-tumsskärm

Asus Chromebook C425 är en bärbar dator med Chrome OS, en strömsnål Intel Amber Lake-processor och clamshell-design. Läs mer om nya datorn...

YouTube Music fungerar nu med Waze i mobilen

Nu kan du använda YouTube Music direkt i GPS-navigatorn Waze. Sen tidigare har det funnits stöd för flera andra musiktjänster – men...

Google Nest Mini 2019 – andra generationens Home Mini på gång

Väntar du på att Google ska uppgradera de smarta högtalarna Home och Home Mini? Då kanske vi har en bra nyhet till...

Google Pixel 4 & Pixel 4 XL kan få 90 Hz-skärmar och OLED

Går du och väntar på att Google ska presentera kommande mobiltelefonen Pixel 4? Då har jag några riktigt spännande rykten att berätta...

Spotify Premium for Family kan få prishöjning med 13 procent

Spotify vill höja priset på Premium for Family. Det är åtminstone indikationen de ger efter ett uppmärksammat test på den skandinaviska marknaden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här