Recensioner

Test: 6 snabba tankar om nya Amazon Kindle Paperwhite (2021)

Funderar du på att köpa senaste och hetaste läsplattan Kindle Paperwhite 5? Den nya modellen släpptes i oktober 2021 och är ett stort lyft jämfört med många andra Kindle-plattor på marknaden idag (undantagsvis för flaggskeppsmodellen Oasis 3).

Uppdatering: Osäker på Amazons returhantering om något är fel med din Kindle, eller om du bara vill nyttja ångerrätten? Jag returnerade två exemplar av Paperwhite, läs längs ner om hur hanteringen gick till.

Jag har tagit mig en närmare titt på nya Kindle Paperwhite och har några initiala tankar efter de första timmarna med läsplattan. Överlag är jag imponerad över förbättringarna och tycker att det här är ett givet köp framför gamla Paperwhite och även dyrare Oasis 3.

För sina kronor är nya Kindle Paperwhite riktigt bra och en fin uppgradering från din gamla läsplatta. Med det sagt så är kanske inte en Kindle rätt för dig. Den klarar fortfarande inte låneböcker vilket är pinsamt dåligt för oss i Sverige. Läs mer om det och mer här under.

Amazon Kindle Paperwhite (2021) säljs i skrivande stund bara direkt från Amazon.se.

Mina 6 tips och tankar om nya Kindle Paperwhite (2021)

amazon kindle paperwhite 2021 kindle voyage sidavidsida
Kindle Paperwhite (2021) och Kindle Voyage. Skillnaden i storlek är markant.

1. Att komma igång

Om du har Kindle-appen på din mobiltelefon eller surfplatta så tar det mindre än fem minuter från att du packar upp Kindle Paperwhite till att installationen är helt färdig. Det är helt enkelt busenkelt så länge Kindle-appen är inloggad på samma konto som du vill använda med din läsplatta.

Bara följ instruktionerna på skärmen på läsplattan så är du klar på nolltid. Kindle-appen delar alla inställningar, böcker, WiFi-anslutningen och andra viktiga saker direkt till läsplattan så att du inte behöver göra det manuellt.

Behöver du ställa in läsplattan manuellt, utan Kindle-appen, så är det inga konstigheter heller. Den förbättrade prestandan gör att hela processen känns smidigare och rappare än med min Kindle Voyage.

2. Skärmstorleken

Skärmstorleken är helt enkelt perfekt, åtminstone för mig. De extra millimetrarna i skärmstorlek från 6 tum till 6,8 tum ger en mycket bättre känsla när jag läser mina böcker. Det var dock inte övertydligt stor skillnad till en början då Kindle Paperwhite har en förinställd textstorlek som var betydligt större än jag föredrar. Men så fort texten minskat så mer får plats på skärmen så är 6,8 tum den perfekta storleken för mig.

Här är den faktiska skillnad i skärmstorlek när jag mäter själv (notera: det är alltså bara skärmen det gäller, inte hela läsplattans storlek).

 • Kindle Voyage: 122 x 90 mm
 • Kindle Paperwhite (2021): 140 x 105 mm
amazon kindle paperwhite 2021 installning bytasida
Busenkel installation och smidig synkronisering mellan Kindle-enheter.

3. Belysningen

Med en större skärm ökar kraven på beslysningen för att den ska vara helt jämn över hela ytan, och här har Amazon lyckats riktigt väl med Kindle Paperwhite (2021). Åtminstone hittar jag inga tydliga ojämnheter. Eller…

Det kan vara mina ögon som spelar mig ett spratt, men det känns som att ljuset är något starkare i nedre, högre hörnet på skärmen. Det kan potentiellt vara en defekt i tillverkningen, men sannolikt är det bara jag som har en felaktig känsla.

Ljuset över hela skärmen är tillräckligt starkt och fint för alla situationer som jag testat läsplattan i. Trots att de 17 LED-lamporna under skärmen är betydligt fler än de 6 LED-lampor som Kindle Voyage har så upplever jag inte att jämnheten eller styrkan i ljuset har förbättrats. Sida vid sida är skärmarna jämlika i belysningen.

4. Prestandan

Det är en tydlig skillnad i hur snabbt min Kindle Paperwhite reagerar på skärmberöring jämfört med gamla Kindle Voyage. Du sparar ungefär en sekund på varje bladvändning och menyerna känns rappare, även om det fortfarande är lång väntan jämfört med exempelvis en mobiltelefon eller surfplatta.

Samtidigt känns den ökade prestandan (25 % snabbare än tidigare modeller enligt Amazon) inte som någon större grej för mig. Ja, det är snabbare, men nej, det gör inget att min Voyage är lite segare. Det är lite av hela grejen med att läsa – att det inte ska gå supersnabbt och jag har inget emot att vänta lite, lite extra vid varje bladvändning. Och hur ofta är man i menyerna och trycker runt? Precis, nästan aldrig!

Men alla förbättringar är välkomna och nya Kindle Paperwhite är helt klart ett lyft på den här fronten.

amazon kindle paperwhite 2021 vs voyage hastighet

5. Låneböcker

Nej, du kan inte använda låneböcker med Kindle Paperwhite 5. Amazon fortsätter att göra den svenska marknaden besviken genom att låsa in användarna i samma, tråkiga butik som tidigare. Anledningen är så klart uppenbar – Amazon vill att vi köper de dyra böckerna istället för att gå till biblioteken.

Och det här är ett stort minus för nya Kindle Paperwhite 5. Bredvid nya Kobo Libra 2 och Sage som stöder låneböcker via Overdrive-funktionen så tappar Kindle-modellen sin attraktiva glans väldigt snabbt. Åtminstone om man vill kunna låna sina böcker. Vill du använda låneböcker så är Libra 2 absolut det bättre valet (den modellen har dessutom sidoknappar för bladvändning!).

6. Ljudböcker

Äntligen går det att lyssna på ljudböcker direkt i din Kindle Paperwhite! Köp en ljudbok (eller en vanlig bok med tillägget för uppläsning), anslut dina hörlurar och starta uppspelningen direkt från din öppna bok. Det är ruskigt smidigt och din Kindle vet exakt var och när du börjar/slutar uppspelningen.

Jag testade stödet med boken Devoted av Dean R Koontz och det var en fröjd att använda. Markören på skärmen flyttar sig i takt med uppläsningen och det fungerar även med synkronisering mellan alla dina Kindle-prylar. Börja läsa på din Kindle Paperwhite, fortsätt lyssna på din iPhone eller Android-telefon med Kindle-appen, och fortsätt läsa på din Paperwhite igen där uppspelningen slutade i mobilen. Grymt bra av Amazon!

Du är fortfarande låst till Amazons utbud, vilket kommer från egna tjänsten Audible. Men det fungerar åtminstone riktigt väl.

kobo libra 2 2021
Kobo Libra 2 är en utmanare som på flera sätt är bättre än Kindle Paperwhite (2021)

Du ska köpa Kindle Paperwhite (2021) om….

Nej, den här läsplattan är inte för alla bokälskare. Ja, det är en fantastiskt bra läsplatta om du investerat din tid och dina pengar i Kindle-utbudet med böcker sen tidigare. Här är mina tankar om när du ska (och inte ska) köpa nya Kindle Paperwhite.

Du ska köpa Kindle Paperwhite (2021) om…

 1. Du vill ha det bästa som Amazon har att erbjuda i Kindle-serien idag
 2. Du inte bryr dig om låneböcker idag eller imorgon
 3. Du tycker att cirka 1 600 kronor är rimligt för en läsplatta

Du ska däremot INTE köpa Kindle Paperwhite (2021) om…

 1. Du vill ha sidoknappar för bladvändning
 2. 6,8 tum är en för liten skärm
 3. Du vill kunna låna böcker till din läsplatta

Den största utmanaren till Amazons senaste läsplatta är utan tvekan Kobo Libra 2. Det är en modell med 7-tumsskärm, sidoknappar för bladvändning och stöd för låneböcker. Den klarar dessutom ljudböcker och har ett utmärkt gränssnitt samt hygglig prestanda. Tyvärr är Kobo Libra 2 också snäppet dyrare med ett ungefärligt pris kring 1 900 kronor från svenska återförsäljare.

Så bra (eller dålig) är Amazons returhantering

Jag har köpt och returnerat två exemplar av Kindle Paperwhite. Det första exemplaret returnerades genom att jag utnyttjade ångerrätten och i det andra fallet gjorde jag en reklamation på grund av ett skärmfel. Och det blev en blandad upplevelse med en hel del samtal till Amazon och speditören som hanterade mina paket. Här är en snabb summering av hur det gick till.

Första exemplaret

 1. Beställde och mottog en Kindle Paperwhite tidigt i november
 2. Efter nästan två veckor noterade jag att det fastnade svarta punkter på skärmen som inte försvann när jag uppdaterade skärmen
 3. Gjorde en returanmälan enligt ångerrätten från Amazon.se och skickade tillbaka enheten med DHL
 4. Efter fyra dagar såg jag (ingen berättade det för mig) via spårningsnumret och DHL:s webbsajt att paketet fortfarande inte hade lämnat stället där jag lämnade in paketet
 5. Kontaktade DHL och de sa att paketet var försvunnet och att jag skulle kontakta Amazon
 6. Amazon bekräftade att paketet hade försvunnit och gjorde en omedelbar retur av mina pengar (!)
 7. En dag senare hade jag fått pengarna från Amazon trots att paketet INTE inkommit till deras returcentral

Guldstjärna till Amazon som gjorde en blixtsnabb återbetalning och snabb hantering av mitt ärende. Mindre bra av DHL som slarvade bort mitt paket och dessutom inte berättade för mig att det försvunnit. Hade jag inte kontaktat DHL själv så är risken att ärendet hade tagit mycket längre tid.

Andra exemplaret

 1. Beställde och mottog en Kindle Paperwhite direkt efter returen av min första Kindle Paperwhite
 2. Paketet fastnade en extra dag på ett paketcenter i Tyskland på grund av en flaggning om farligt gods (batteriet i e-boksläsaren är lithium vilket är anledningen)
 3. Paketet lämnades vid dörren trots att speditören sa att de skulle lämnas på ett utlämningsställe i min stad (heja!)
 4. Direkt efter uppackning noterade jag ett skärmfel med en skarpt lysande punkt
 5. Gjorde en returanmälan, skickade in paketet och speditören tog en dag att skeppa till returcentret i Tyskland
 6. Amazon bekräftade returen och skärmfelet med retur av pengar två dagar senare

Den här gången gick returen helt felfritt med snabb hantering av speditören och inga borttappade paket. Inga samtal till Amazon behövdes, de gjorde en supersnabb återbetalning.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button