Recensioner

Test: Pomodoro Timer från Minimaldesksetups

Pomodoro Timer från Minimaldesktops är en liten och praktisk pryl för skrivbordet. Det är en timer för pomodoro-metoden som hjälper dig att minimera prokrastinering genom fokustid på det som är viktigt tills klockan ringer.

Det finns digitala pomodoro-timers i alla former. Både som app, för webbläsaren och du kan så klart använda vanliga klock-appen i mobilen. Men när du ska fokusera på något viktigt är det bäst att använda mobiltelefonen så lite som möjligt. Då är det bra med en dedikerad, fysisk pryl som gör jobbet.

Här är min genomgång av Pomodoro Timer från Minimaldesktops och en rekommendation om huruvida du bör köpa den eller inte.

Det här är pomodoro-metoden

Innan jag drar igång med recensionen så kan det vara praktiskt att förstå vad pomodoro-metoden faktiskt innebär. Hur fungerar det och varför hjälper den mot prokrastinering?

Pomodoro-metoden är enkel. Skriv upp allt du ska få gjort, sätt en timer på 25 minuter och arbeta fokuserat och utan distraktioner under hela den tiden. När klockan ringer pausar du i 5 minuter. Upprepa med en ny 25-minutersperiod. Pausa.

När du har arbetat i fyra 25-minutersperioder tar du en längre paus på ungefär 15 till 30 minuter.

Enkelt, eller hur?

Första intrycket av Pomodoro Timer

Det första intrycket av Pomodoro Timer är positivt.

Produkten kommer i en enkel och sparsamt designad låda, med två lager bubbelplast som skydd. Det ena lagret är på utsidan av kartongen och det andra lagret är inuti lådan som skydd runt timern.

Det känns helt tillräckligt som skydd för att hindra skador under frakten i min mening. Inga konstigheter där helt enkelt.

Själva produkten ser bra ut vid en första anblick. Det sitter en skyddande plastfilm över de två skärmarna, plasten känns gedigen för kronorna du betalar och knapparna rör sig fint utan att det knakar.

Det tog bara några sekunder att bli bekant med produkten. Några knapptryck och jag hade full koll på hur det fungerar. Instruktionsbladet som medföljer är välkommet, men var inte nödvändigt att läsa i mitt fall. Bra där!

pomodoro timer minimaldesksetups danielhaaf box

Det här följer med i lådan

 • 1 x Pomodoro Timer
 • 1 x Kabel för USB-C
 • 1 x Instruktionsblad

Pomodoro Timer drivs av tre stycken AAA-batterier eller strömförsörjning via kabel. Det medföljer inte några batterier, däremot en USB-C-kabel. Det känns rimligt att behöva ordna med batterier själv. Det påverkar inte mitt betyg att det ”bara” följde med en kabel.

Du måste inte använda uppladdningsbara batterier. Det går lika bra med vanliga engångsbatterier. Eftersom produkten drar ytterst lite ström kan du använda den många gånger innan det är dags att byta. Så inga konstigheter.

Användning

Hela upplägget är riktigt enkelt.

Du har två skärmar att använda. Den första skärmen räknar (eller upp om du föredrar det) ner din fokustid och den andra skärmen räknar ner din vilotid.

På vänster sida sitter knapparna T1 och T2 som väljer mellan de båda skärmarna. Om du vill ändra tiden på den övre skärmen trycker du först på T1 och sen snurrar du på hjulet på den högra sidan. Snurra snabbt för att ändra minuter och långsamt för sekunder.

När du är klar trycker du in hjulet precis som en knapp. Svårare än så är det inte.

Du återställer skärmarna till 00:00 genom att trycka på knappen RESET eller hålla in hjulknappet några sekunder.

Inbyggd högtalare och justerbar ljusstyrka

Det finns en inbyggd högtalare som spelar ett ljud när en nedräkning är klar. Högtalaren har två ljudnivåer och kan stängas av helt om du föredrar det.

Skärmarna har två nivåer av ljusstyrkan, hög och låg. Jag föredrar att använda den lägre nivån eftersom det är helt tillräckligt för alla situationer. Både i mörkare rum och starkt solljus.

När produkten inte används, det vill säga när ingen nedräkning på går, så stängs skärmarna av för att spara på batterierna. Du aktiverar skärmarna genom att trycka på en knapp eller snurra på hjulet.

Repor på skärmarna direkt ur lådan

På baksidan finns två små magneter som gör att du enkelt hänger upp din Pomodoro Timer på exempelvis kylskåpet eller en annan yta av metall.

Under magneterna finns luckan för batterierna och mellan dem sitter högtalaren. Ljudet är ganska högt oavsett nivå och när du har ljud aktiverat spelas en ton varje gång du trycker på en knapp. Min personliga rekommendation är att slå av det direkt.

Skärmarna är tillräckligt kontrastrika och ljusstarka för en bra upplevelse. Men! De är mycket känsliga för beröring. Minsta beröring resulterar i fingeravtryck och i mitt fall var skärmarna rejält repade direkt ur lådan.

Reporna syns inte vid användning, men när de är avstängda är det tydligt att något hänt. Eftersom det sitter ett skärmskydd över båda vid leverans är det troligtvis vid tillverkning eller montering som något hänt. Så många repor är inte acceptabla oavsett pris.

Förbättringsutrymme i nästa modell

Det finns utrymme för förbättring. Framför allt är det två saker som jag saknar med den här produkten.

 • Knapparna på vänstersidan kan med fördel placeras på ovandelen. Då hade de varit betydligt smidigare att använda med bara en hand.
 • När en timer har räknat färdigt måste du själv byta till nästa timer och aktivera den. Varför sker inte det automatiskt?
 • När ljudet är påslaget låter alla knapptryck OCH när en timer har räknat klart. Det vore bra att kunna slå av knappljuden så att det bara låter när en timer är klar.

Jag vet att det är en ny modell på gång som har automatisk timerväxling som förbättring. Vågar jag hoppas på att de två andra punkterna också är fixade?

Om reporna på skärmen: Jag har valt att köpa ett nytt exemplar av Pomodoro Timer för att se om även det är repat direkt ur lådan. Så fort jag får det nya exemplaret uppdaterar jag artikeln med mer information.

pomodoro timer minimaldesksetups danielhaaf repor
Skärmen var repad direkt ur lådan.

Min rekommendation

Den stora frågan är då – köpa eller inte köpa Pomodoro Timer.

Och svaret på den frågan är – åtminstone för mig – en rekommendation att köpa produkten. Fördelarna väger upp nackdelarna, speciellt för den jämförelsevis låga kostnaden du betalar.

Pomodoro Timer kan enkelt ersättas av en timer i mobiltelefonen. Absolut. Men det ger en helt annan känsla att ha en fysisk timer på skrivbordet.

Det ser helt enkelt bättre ut och jag slipper använda mobiltelefonen. Jag kan lägga telefonen i en låda och hålla den helt ur vägen när jag fokuserar på arbetet. Riktigt bra för min produktivitet.

Om du vill läsa mer eller köpa Pomodoro Timer så hittar du butikssidan här.

Fördelar

 • Du slipper använda mobilen för timers
 • Bra pris på produkt och frakt
 • Snygg på skrivbordet
 • Hyggligt välbyggd för kostnaden
 • Kan drivas av både AAA-batterier och sladd
 • Inbyggda magneter

Nackdelar

 • Användningen hade kunnat vara lite smidigare
 • Skärmen är mycket känslig för repor och fingeravtryck
 • Kostar ungefär 200 kronor att köpa
 • Växlar inte timer automatiskt

FAQ

Var köper man Pomodoro Timer?

Pomodoro Timer finns att köpa på Minimaldesksetups här.

Hur mycket kostar Pomodoro Timer?

Normalpriset är 22,95 euro men den finns ofta att köpa till nedsatt pris. Just nu för 17 euro.

Hur mycket kostar frakten?

Fraktkostnaden till Sverige är 3,95 euro.

Är Pomodoro Timer prisvärd?

Ja, den här produkten är prisvärd för vad du betalar. Men kom ihåg, du måste inte betala för en pomodoro-timer. Du kan lika gärna använda klock-appen i mobilen om du vill det (men det ser inte lika coolt ut på skrivbordet).

Vilka batterier använder Pomodoro Timer?

3 x AAA-batterier (ingår EJ i köpet). Du kan även använda USB-laddning.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button