Recensioner

10 saker du måste veta om Minut Point innan du köper

Minut Point är en larmlösning som använder små brandvarnsliknande larmpuckar med sensorer. Du monterar larmpuckarna på väggen eller i taket, aktiverar i din app – och sen är det bara att larma på när du lämnar hemmet.

Jag har monterat två Minut Point-puckar i mitt hem (tvåvåningslägenhet på 104 kvadratmeter). Processen är tydlig, enkel och det är helt klart smidigare att installera Minut Point i hemmet än många andra, mer komplexa lösningar.

Med det sagt så lämnar Minut Point också en del att önska. Här går jag igenom några viktiga saker som jag funderat över sen jag installerade mina larmpuckar.

minut point larm 1

Rekommenderar jag Minut Point som hemlarm?

Det finns inget enkelt svar på den frågan.

Jag kan rekommendera Minut Point som hemlarm om du inte ställer höga krav på ditt hemlarm. Kanske vill du bara ha det där lilla extra i hemmet för extra koll på temperaturer, rörelser och om din hund skäller när du inte är hemma. Eller vill pröva ett hemlarm för första gången, men inte vet var du ska börja och inte vill ha något komplicerat.

Om du däremot vill en komplett, beprövad lösning från någon av de stora aktörerna med väktarutryckningar, olika sensorer och kameror så är Minut Point inte något för dig. Kanske vill du säkra alla dina fönster och dörrar, och stänga av vattnet när du larmar? Leta vidare – Minut Point kanske får stöd för detta i framtiden, men idag är det inte möjligt.

Vill du prova Minut Point kan du köpa larmet via den svenska webbshoppen. Notera att det är lite blandat med engelsk text och svenska priser, men tillverkaren har snabba leveranser till Sverige. Mina enheter skickades med Amazon från Tyskland, och du kan inte räkna med leverans-dagen-därpå-frakt.

Här är en länk till webbshoppen med vilken du får 20 procents rabatt på ditt köp.

Då är Minut Point rätt hemlarm för dig

  • Om du vill ha ett superenkelt larm att installera och hantera
  • Om du vill ha ett grundläggande hemlarm till en mycket låg kostnad
  • Om du vill kunna röststyra med Google Assistant och Amazon Alexa
  • Om du vill ha praktisk styrning och statistik direkt i en mobilapp
  • Om du vill att familjemedlemmar eller vänner ska vara anslutna till larmet
  • Om du vill ha ett larm som är batteridrivet och anslutet via WiFi

Då är Minut Point INTE rätt för dig

  • Om du vill ha väktarutryckningar vid larm
  • Om du vill kunna ansluta kameror och 4G/LTE-moduler
  • Om du vill kunna ansluta olika larm-moduler för dörrar och fönster
  • Om du vill kunna prata med en sambandscentral vid larm
  • Om du vill kunna ansluta ditt hemlarm till ett smart dörrlås
  • Om du vill ansluta en vatten-, chock- eller vibrationsdetektor

1. Busenkelt larm att installera och använda

minut point larm 5

Minut Point är mycket enkelt att installera och använda. Tillverkaren säger att det tar fem minuter att komma igång, jag vill nog mena att du får avsätta något mer tid än så. Men hela processen är mycket enkel och rätt fram.

  1. Packa upp innehållet från lådan
  2. Installera Minut-appen för Android eller iOS
  3. Registrera ett gratis konto hos Minut via appen
  4. Följ instruktionerna på skärmen tills ditt larm är kopplat till hemnätverket och ditt Minut-konto
  5. Montera fästplattan på vald plats, antingen med skruv eller fästlimmet

Svårare än så är det inte. Det tog mig cirka tio minuter och även om du är lite ovan med teknik så bör du inte stöta på speciellt många hinder längs vägen.

Tänk på att förbereda dig med lösenordet till ditt hemnätverk och tänk ut en bra plats där fästplattan ska monteras innan du sätter igång med installationen i appen.

2. Praktisk app till Android och iOS – utmärkt om du har en smartklocka

minut point smartklocka galaxywatchactive

Appen till Minut Point är föredömligt enkel och praktisk att använda.

Här hittar du alla funktioner, ser aktuell status för ditt larm och kan kolla statistik. Det finns egentligen inte mycket att säga i övrigt – apparna är kanske sparsamma men enkla och praktiska.

Ännu bättre blir det om du har en smartklocka ansluten till din mobiltelefon. När Minut Point visar en avisering på mobiltelefonen kan den även visas direkt på skärmen till din smartklocka. Det minskar reaktionstiden vid larm eller andra händelser.

Det finns så klart inte mycket (eller egentligen inget alls) som du kan göra med dessa aviseringar. Inte mer än att bli upplyst om en pågående situation och kolla mobilen efter utförligare information.

3. Larmet sitter på fästplattan med magneter

minut point larm 4

Du läste rätt, fästplattan och larmet sitter ihop med magneter. Det betyder att du enkelt kan ta ner larmet för att stänga av det, ladda batteriet eller om du måste nollställa enheten.

Magneterna känns ordentligt starka. Tillräckligt för att jag inte känner mig orolig över att larmet ska ramla ner från taket. Däremot funderar jag över hur snabbt en eventuell tjuv ska kunna slita ner larmet och slå av det så att sirenen inte går igång.

Tänk på att skruven som du använder för att fästa plattan i exempelvis taket inte får sticka upp minsta lilla från plattan. Om den gör det kommer larmet inte att sitta ordentligt med magneterna.

Jag provade att slå ner min Point från taket med en uppblåsbar boll (tänk badboll men snäppet tyngre och mindre). Trots flera ordentliga fullträffar så rubbades inte enheten från sin magnetiska platta. Bra där Minut!

4. Trådlös anslutning till WiFi 2,4 GHz

Minut Point använder ditt trådlösa hemnätverk för att kommunicera med mobilappen.

Jag anslöt mina båda larmenheter till ett nätverk med Ubiquiti-prylar och anslutningen är helt solid över 2,4 GHz. Nämnvärt är att larmet inte visas som ansluten om det inte sker någon aktivitet i rummet där enheten finns.

Du kan alltså ha en eller flera larmenheter anslutna till ditt hemnätverk, men de visas inte i listan över WiFi-prylar om de inte behöver skicka data – exempelvis för att registrera en rörelse eller skicka aviseringar.

Mängden data som larmet skickar över WiFi är minimalt. Vid en dags användning höll sig mitt larm i vardagsrummet under 1 MB i total datamängd. Som mest har jag hittills noterat att den mest aktiva larmpucken skickat 126 KB per timme, ofta betydligt mindre än så.

Här är ett exempel på hur en dag kan se ut när jag granskar anslutningsstatistiken:

minut point wifi statistik 20190719
WiFi-statistik för Minut Point.

Notera att datan ovan är hämtad från statistikverktyget i mitt hemnätverk. Jag använder nätverksenheter från Ubiquiti UniFi-serien där statistiken är tillgänglig. Det är alltså inget som medföljer Minut Point eller går att se i den tillhörande appen.

Det hade varit önskvärt att få statistik direkt från Minut Point om hur mycket data varje enskild larmpuck skickar och tar emot. Det är något som inte finns implementerat i produkten idag.

5. Appen uppdateras inte i realtid

minut point larm app 1
minut point larm app 2

Om du vill ha mycket precis statistik från dina larmprylar, då är inte Minut Point för dig.

När jag kollar rörelsestatistiken noteras antal rörelser med 15-minutersintervaller. Och då med maximalt en rörelser var 45:e sekund. Det påverkar inte säkerheten när du aktiverar larmet, men om du vill ha superprecis statistik så känns det lite tunt.

Nämnvärt är också att informationen i appen inte uppdateras i realtid.

Det kan gå upp till en timme innan du får ny information om temperatur, ljudnivå, luftfuktighet och lufttryck. Om du däremot rör dig så att rörelsesensorn registrerar att något händer så sker en uppdatering direkt i appen.

6. Larmenheterna använder USB-C & har sex månaders batteri

minut point usbc

Det här gjorde mig mer glad än det faktiskt borde. Anledningen är att så många nya prylar envist biter sig fast med microUSB när USB-C är så mycket bättre.

Det medföljer en laddningskabel i lådan, men du får själv ordna med en mobilladdare. Det kan ta upp till fem timmars laddning innan batteriet är helt fullt. På baksidan av enheten finns en indikatorlampa som visar när du laddar, men jag noterade att den verkar fungera sporadiskt.

Någon snabbladdning finns inte. Det vore trevligt att ha men är knappast nödvändigt med tanke på att batteritiden är upp till sex månader per full laddning. Låt dina Point-puckar ladda över natten (om du vågar) och sen är det klart.

7. Minute Point är inte en brandvarnare

minut point taket

Minut Point kanske ser ut som en brandvarnare, men du kan inte ersätta din befintliga brandvarnare med den.

Även om tillverkaren initialt ville certifiera larmet som en brandvarnare så visade det sig inte möjligt. Och istället för att själv reagera på en brand eller rökutveckling så kan Minute Point istället agera när din vanliga brandvarnare larmar.

Vad som händer är att larmet känner av ljudet från brandvarnare och omedelbart skickar en avisering till din mobiltelefon. På så vis varnas du även när du inte är hemma.

En fördel om du har flera larmenheter är att du enkelt ser om värmen i respektive rum har ökat onormalt mycket. Du kan även få en avisering om abnormala temperaturnivåer. Perfekt för dig som har ett larm i köket eller vardagsrummet där många bränder börjar.

Jag testade funktionen med en gammal brandvarnare från 2002 och en nyare från 2012. I båda fallen reagerade larmpuckarna omedelbart med en avisering till mobiltelefonen. Inga konstigheter där alltså.

8. Du kan styra ditt larm med rösten

minute point google home assistant aktivera

Minut Point har stöd för både Google Assistant och Amazon Alexa. Om du har en Nest Hub kan du visa information om larmet på den lilla skärmen; det är dock sparsamt vad du kan göra med rösten.

Här är befintliga röstkommandon med Minut Point och Google Assistant idag:

  • Hey Google, fråga Point Home vad temperaturen är.
  • Hey Google, fråga Point Home vad luftfuktigheten är.
  • Hey Google, säg åt Point Home att aktivera larmet.

Du kan aktivera larmet med Google Assistant, men inte avaktivera det igen. Har du Amazon Alexa går det utmärkt av avaktivera, men eftersom jag bara har Googles digitala assistent har jag inte kunnat testa med Alexa.

Notera att Minut Point bara kan fråga ena larmpucken om du har flera i hemmet.

9. Inget stöd för IFTTT och Zapier

zapier minut point early access

Om du vill ansluta ditt larm till tjänster som IFTTT och Zapier så bör du känna till begränsningarna.

Eller snarare – veta att det inte fungerar överhuvudtaget. Minut Point har tidigare fungerat med IFTTT, men i skrivande stund finns inget stöd överhuvudtaget.

Bli inte lurad av tidigare tester där IFTTT provats – då kommer du bli väldigt besviken när du får hem dina larmpuckar.

När jag provade Zapier kunde jag ansluta mitt Minut Point-konto utan problem, men när tjänsten försökte hämta testdata från kontot blev det tvärstopp. Inte heller går det att skicka riktig data även om jag kan skapa recept för det i tjänsten. Osis!

Om Minut Point verkligen vill kalla sin larmlösning för smart krävs bra och praktiska anslutningar till tjänster som IFTTT och Zapier. Jag hoppas innerligt att de kan aktivera stödet i framtiden.

10. Minut Point klarar inte separata larmzoner

Om du har flera larmpuckar är det trevligt att kunna dela in hemmet i zoner och larma dem oberoende av varandra.

Det är något som Minut Point inte har stöd för idag. Antingen så är larmet aktiverat för alla eller inte alls.

För mig som har två våningar och flera larmpuckar är det synd eftersom jag vill kunna larma nedervåningen, men inte ovanvåningen.

Bonus: Övriga tankar om Minut Point

Om du behöver hjälp med dina larmpuckar så finns två vägar att gå. Antingen kollar du hjälpcentret på den officiella webbsajten eller så kontaktar du supporten via appen eller mejl. Inga konstigheter så långt.

När man kollar i hjälpcentret får man tydlig och enkel information. Dock bara på engelska; om du bara är svenskspråkig måste du kontakta supporten.

Minut Point har inte stöd för nätverk med fasta IP-adresser

Officiellt stöds inte fasta IP-adresser, men det är inget jag har haft problem med. Båda mina larmpuckar anslöts först med DHCP, därefter konfigurerade jag dem med fasta IP-adresser med identifiering via MAC-adressen. Inga konstigheter, det är superstabilt i mitt nätverk.

Point Update Utility är i beta-version

Undvik att använda Point Update Utility om du inte absolut behöver det. Om ett verktyg för att uppdatera firmware-mjukvara är i beta bör du hålla dig på avstånd. Om något går fel i uppdateringen riskerar du att sitta med en helt obrukbar Minut Point-enhet. Jag har inte själv provat Point Update Utility och är faktiskt lite förvånad att de släpper en beta-app på det här sättet när verktyget är enda vägen för att installera uppdateringar i larmpuckarna.

Rörelsedetekteringen är under utveckling

Den här är lite oroväckande faktiskt. Om man säljer ett hemlarm går det inte att be användarna ”lita på tillverkaren” medan de skruvar i maskineriet. Det ska bara fungera – annars kan man lika gärna välja ett annat larm som garanterat säkrar hemmet. Hjälpcentret nämner att stora förbättringar är på gång, dock inte vad och när.

Få nya funktioner snabbare med beta-programmet

Minut har ett beta-program som ger dig snabbare åtkomst till nya funktioner och lösningar för dina Point-puckar.

Allt du behöver göra för att gå med i beta-programmet är att installera beta-apparna från Google Play Store alternativt Apple App Store (Testflight).

Därefter kan du ansöka om medlemskap i beta-gruppen för Minut Point på Facebook. Där får du ett utmärkt diskussionsforum med andra Point-användare för att dela upplevelser och tips.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button