Pennor

Palomino Blackwing 602 – allt om världens bästa blyertspenna

Blackwing 602 är den mest åtråvärda blyertspennan på marknaden idag.

Och har varit det i flera år. Inte konstigt att den är nästan helt omöjligt att köpa i Sverige till ett överkomligt pris.

Här är allt du måste veta om Blackwing 602 och var du köper pennan till schyssta priser.

Palomino Blackwing 602 – en historielektion

Om jag ska vara helt tydlig redan här så är det inte den moderna versionen av Blackwing 602 som är den bästa – utan originalet som slutade att tillverkas 1998.

De som har jämfört gamla och nya Blackwing 602 är överens om att originalet är märkbart bättre med grafit som har en kärna i en klass för sig själv.

Men låt inte det avskräcka dig från att skaffa en Blackwing 602 av det moderna slaget. Den här blyertspennan är fortfarande i den absoluta toppklassen, och du får vara beredd att betala dyrt för det.

Innan jag går in på egenskaperna som älskas så är det bäst att ta dig med på en kort historielektion om pennans ursprung.

Historia och ursprung för Palomino Blackwing 602

Blackwing 602 tillverkades usprungligen av Eberhard Faber Pencil Company mellan 1934 och 1988. Ursprungspriset var höga 50 cent per penna och modellen gjorde sig snabbt ett namn tack vare den mjuka, men mörka grafiten som tilltalade många författare och animatörer världen över.

Bland annat uppskattades Blackwing 602 av animatörer som Chuck Jones och Don Bluth, författarna John Steinbeck och E.B White, samt kompositörer som Aaron Copland och Leonard Bernstein. Även kända dramatiker som Eugene O’Neill och Arthur Laurents var stora fans av blyertspennan.

Pennritualen som John Steinbeck gjorde varje morgon.

Tillsammans spred de namnet ”Blackwing 602” och det bildades något av en hysteri inom författarkretsar och hos pensamlare som var beredda att betala dyrt för ett exemplar.

Produktionen höll stadig takt fram till 1988 när Eberhard Faber förvärvades av Faber-Castell. Namnet på pennan byttes till Faber-Castell Blackwing 602, fram till 1994 när Sanford köpte upp hela tillverkningen av pennan. I samma veva bytte pennan namn igen och gick tillbaka till Eberhard Faber Blackwing 602.

En Blackwing 602 kunde kosta 40 till 100 USD

Året 1998 upphörde produktionen på grund av ett maskinfel som gjorde att tillverkaren inte längre kunde tillverka metallklippet till pennans övre del där suddgummit sitter.

De som hade originalpennan i sin ägo och valde att sälja den på andrahandsmarknaden kunde tjäna en rejäl hacka när tillgängligheten störtdök. Priset på enskilda pennor kunde överstiga 40 USD och de allra tidigaste modellerna före 1988 kunde driva upp priset till 100 USD per exemplar.

Några år senare förvärvades namnet ”Blackwing” av California Cedar Products Company som återintroducerade Blackwing 602 på marknaden 2011.

Det var inte exakt samma penna som världen kände och älskade, men tillräckligt nära för att driva upp modellen till kultstatus i samma kretsar som uppskattade originalet.

Än idag kallar den befintliga namnägaren och tillverkaren pennan för ”The 40 Dollar Pencil”.

Egenskaperna som gör Blackwing 602 så speciell

Så vad är det egentligen som gör att Blackwing 602 är så speciell?

Det finns flera anledningar och det är viktigt att bortse från den största av dem: faktumet att namnet har en kultstatus som ingen annan blyertspenna har. Blackwing 602 är inte nödvändigtvis den bästa för alla, men den uppskattas av många och bara namnet har en positiv känsla hos många.

Om vi bortser från namnet så kan de positiva egenskaperna brytas ner till följande:

  • Grafiten
  • Suddgummit
  • Designen

Grafiten

Blackwing-serien med blyertspennor följer inte standarden för hårdhetsgrad som alla andra tillverkare har. Istället har tillverkaren valt att skriva ut graden med ett ord istället för 2H, HB eller 2B. Blackwing 602 har hårdhetsgraden ”Firm” som är jämförbar med en japansk blyertspenna märkt 2B.

Det kan jämföras med Blackwing Pearl som är märkt ”Balanced” vilket är jämförbart med 4B, och Blackwing Natural som är märkt ”Extra-Firm”, jämförbart med HB.

Många föredrar HB eftersom det ger en lagom mörk ton på pappret samtidigt som grafitens så kallade ”point-retention” är hög, det vill säga att spetsen håller sig spetsig länge. Blackwing 602 utmärker sig på den punkten genom att vara bäst i klassen för en 2B-penna.

Du kan skriva längre med skarpa linjer utan att behöva vässa hela tiden.

Blackwing 602 har dessutom en mycket jämn och fin ton när du använder pennan till exempelvis skuggning. Dessutom har grafiten en stark kärna som gör att spetsen inte bryts av lika enkelt när du skriver som med många andra blyertspennor.

Visste du?
Det är skillnad på grafiten i västerländska och japanska blyertspennor. En japansk blyertspenna med hårdhetsgraden HB är märkbart mjukare och mörkare än en jämförbar HB-penna från exempelvis Tyskland eller USA.

Suddgummit

Den mest utmärkande detaljen med Blackwing 602 är att pennan är mycket längre än många andra blyertspennor. Den näst mest utmärkande saken är suddgummit som sitter på toppen av pennan.

Suddgummit har en unik, platt design som hålls fast med ett klipp av metall som i sin tur sitter nedtryckt i en hållare av metall som är fastmonterad på träet.

Du kan enkelt ta ur själva metallklippet för att byta suddgummit och du köper ersättningssudd för några tior hos respektabla återförsäljare av Blackwings produkter.

Designen

Grafiten och suddgummit är så klart det viktigaste för många, men det går inte att sticka understolen att hela designen spelar en stor roll också.

Blackwing 602 och de andra modellerna ur Blackwing-serien har älskats för hur de ser ut.

Det finns idag ett oräkneligt antal varianter och designer med olika hårdhetsgrader på grafiten. De fyra grundmodellerna ser ut som vanligt, år efter år, men tillverkaren släpper flera specialversioner med olika motiv på pennorna varje år.

Palomino Blackwing 602
Blyertspennan är mycket längre än konkurrenternas modeller. Foto: Palomino

Därför ska du inte köpa Blackwing 602

Allt är inte guld och gröna skogar med Blackwing-pennorna. Det finns flera anledningar till varför du inte ska köpa ett 12-pack med 602:orna – speciellt inte utan att ha testat blyertspennan först. Här är några av de viktigaste sakerna du måste tänka på.

Blackwing 602 är ruskigt dyra

Svenska återförsäljare vill ha mellan 400 kronor och 500 kronor för en komplett uppsättning med 12 blyertspennor.

Eftersom Blackwing 602 nästan alltid är slutsåld så får du räkna med att betala kring den övre delen på skalan, vilket ger dig ett ungefärligt pris på 40-42 kronor per exemplar.

Du kan hitta fantastiskt välskrivande Tombow Mono 100 2B för cirka 350 kronor (eller mindre om du har tur) till mer respektable 29 kronor per penna.

Blackwing 602 ÄR riktigt bra – men värd mer än 40 kronor per penna? Nja tycker jag.

Blyertspennan är lång och obalanserad

Blackwing 602 är en mycket lång blyertspenna.

Där konkurrenter som Staedtler Lumograph Mars och Mitsubishi Hi-uni stannar runt 17,5 cm så når Blackwing 602 hela 21,6 cm.

Pennan är alltså 23 procent längre!

Men du får inte mer skrivmeter för kronorna bara för det – det är metallklippet och suddgummit som gör att längden ökar.

Andra blyertspennor kan vara skönare att skriva med

Det finns många alternativ som är billigare och framför allt minst lika sköna att skriva med (högst subjektivt så klart).

Bland annat kan du titta på alternativ från Mitsubishi och Tombow som båda har populära alternativ. Här är några som jag har testat personligen och som är fantastiskt sköna att skriva med:

Du kan köpa flera av dem på svenska Amazon, men exempelvis Tombow 2558 kräver att du importerar från USA eller Japan.

Här köper du Blackwing 602 i Sverige

Det är svårt att få tag på Blackwing 602 i Sverige. Åtminstone om du vill skaffa pennan till ett schysst pris.

Pen Store som finns i Stockholm erbjuder modellen för 398 kronor, men har den nästan aldrig någonsin i lager.

Lexi Paper i Lund har tidigare haft 12-pack till hyggliga priser, men tillgängligheten är nästan lika dålig och priserna går upp under hösten 2023 då de inte kan importera utan måste gå via officiella kanaler.

Amazon.se är allra dyrast med 488 kronor i skrivande stund (dock stadig tillgång).

Känner du till fler återförsäljare som bör hamna i listan får du gärna skriva ett mejl eller lämna en kommentar så uppdaterar jag direkt.

TL;DR

Fördelarna med Blackwing 602

  • Fantastiskt skön att skriva med
  • Utmärkt ”point-retention”
  • Bytbart sudd
  • Grafiten är jämförbar med japansk 2B

Nackdelarna med Blackwing 602

  • En mycket lång och obalanserad blyertspenna
  • Betydligt dyrare än konkurrenterna
  • Svår att köpa till bra pris i Sverige

Värt att veta

  • Blyertspennan är mycket lång

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button