Recensioner

Test: Flare Calmer & Calmer Mini

Om du har använt internet de senaste månaderna så kan du inte ha undgått reklamen för Flare Calmer-serien med öronproppar. Det är en extremt hypad produkt där varje inlägg på social media från bolaget får tusentals kommentarer. Intresset är stort – men vad är Flare Calmer och hur fungerar öronpropparna?

Efter att ha försökt ignorera reklamen i några veckor efter att jag först började få den så föll jag för trycket. Beställde ett paket med normalmodellen Flare Calmer och de lite mindre Flare Calmer Mini åt min fru. Det tog rejält med tid, men plötsligt dök de upp i ett litet brev och nu har jag använt dem ett tag.

Här är mina personliga reflektioner och åsikter om Flare Calmer. Hur bra är egentligen öronpropparna som tagit över internet?

Det här är Flare Calmer

Flare Calmer är öronproppar som släpper igenom ljud för att du ska höra allt viktigt omkring dig, men de eliminerar obekvämt höga toppar. Målet är att du ska få full samtalsmöjlighet och höra det som inte får gå förlorat, samtidigt som alla obekväma ljud sållas bort.

Genom att låta ljudet studsa i det mjuka silikonmaterialet elimineras de högsta frekvenserna. Miljön runt dig blir lite tystare och mer hanterbar om du är känslig för mycket ljud eller när du befinner dig i exempelvis ett café där många människor pratar samtidigt.

På den officiella sajten står att ”Calmer® is a life-changing product worn in the ear to gently reduce annoying noises. It doesn’t block sound or make you feel isolated.”.

Det finns flera varianter:

 • Calmer Standard (dessa köpte jag)
 • Calmer Mini (för extra små öron)
 • Calmer Pro (med kärna av aluminium)
 • Calmer Kids (extra små för mindre barn)
 • Calmer Night (extra mjuka)

Första intrycket

Så hur var mitt första intryck av Flare Calmer? Som med alla andra hypade produkter så är jag alltid extra misstänksam och jag hade inga förhoppningar om att de skulle hjälpa överhuvudtaget. Och redan efter den första timmen i öronen så började jag notera problem.

Uppackning

Om vi ska börja med det mest grundläggande så är det hur produkten levereras. Flare Calmer är packade i en helt okej pappersförpackning som är platt och tålig. 

Öppningen är ordentligt klistrad mot kartongen och du kan behöva en del kraft för att få upp den. Det finns ingen risk att du råkar ta sönder öronpluggarna dock, så länge du inte skär eller klipper rakt över hela förpackningen.

Inuti förpackningen ligger ett vanligt informationshäfte som instruerar dig till hur Flare Calmer fungerar och hur du placerar dem i öronen. Själva öronpluggarna låg i botten tillsammans med en liten tygpåse.

Inga konstigheter så här långt alltså.

Användning i öronen

Att placera Flare Calmer i öronen är enkelt. Busenkelt faktiskt. Håll ena öronpluggen mellan fingrarna, se till att logotypen och stjälken pekar MOT örat, och tryck in den i örat så långt du känner är rimligt. Upprepa med andra örat. Sen är det bara att fortsätta dagen som vanligt.

Jag har inga problem med att något sitter i örat. Det stör mig inte, så upplevelsen var initialt riktigt bra. De dämpar verkligen ljudet från omgivningen, men det är inte en omedelbart positiv känsla i ett tyst rum. Jag behövde verkligen gå till ett område med mycket ljud för att märka skillnaden; annars var det bara pluggarnas tryck mot hörselgången som fyllde hela intrycksskalan.

Lästips: Test: Pomodoro Timer från Minimaldesksetups

Flare Calmer

Dag 1

Första timmen:

 • Ovant att ha öronpluggarna i öronen med trycket mot hörselgången
 • Höll på att tappa vänstra pluggen när den plötsligt släppte från örat
 • Inte en uppenbar förbättring om jag inte var i högljudda miljöer
 • Inga problem att föra samtal med personer i min närhet

Andra timmen:

 • Känslan av öronpluggarna i öronen blev mindre uppenbar
 • Båda öronpluggarna satt ordentligt hela tiden utan att släppa
 • Började uppleva visst illamående av att ha dem i öronen
 • Tydligare känsla av dämpningseffekten med vistelse utomhus

Tredje timmen:

 • Behövde ta ur mina Flare Calmer för att inte bli för illamående
 • Inga problem med passformen så här långt

Fjärde timmen

 • Även utan Flare Calmer i öronen så är jag fortfarande illamående

Jag har läst att det är flera som drabbats av illamående, eller känslan av att kroppen är i rörelse när man är stillasittande, med Flare Calmer i öronen. Och tyvärr verkar det som att jag är en av dem. Kanske kan regelbunden användning med lite vila mellan passen hjälpa?

Dag 2

Det var mycket lättare att använda öronpluggarna under andra dagen. Känslan av illamående fanns där i bakhuvudet, men det kändes mer som att jag förväntade mig att bli dålig och därför också kände av det, snarare än att öronpluggarna faktiskt gjorde mig illamående. Det var helt enkelt mycket bättre.

Passform och känsla i öronen

Passformen beror helt på hur dina öron ser ut. Min upplevelse kommer troligtvis inte att vara identisk med din. 

Efter en snabb mätning av storleken på båda öronpluggarna (för att säkerställa att de är exakt lika stora) placerade jag dem i öronen. Och det var faktiskt enklare än jag tänkt mig. Efter att ha vridit dem så att logotypen och stjälken riktas mot örat glad de enkelt på plats och kunde tryckas in lagom långt.

Stjälken fungerar både som stöttning mot insidan av örat för att de inte ska åka ut igen, och för att göra det enklare att dra ut dem.

I mitt fall sitter den vänstra öronpluggen riktigt bra. Den högra är något mindre fast, men inte värre än att jag kan ignorera det. Jag har en lättare hörselnedsättning på det örat, så huruvida effekten av Flare Calmer är identisk över båda öronen är knepigt att svara på. De sitter helt okej i alla fall.

 • Höga knän upp och ner för en lång trappa: inga problem
 • Grodhopp med tung landning mot marken: inga problem
 • Snabb löpning på en kort sträcka: inga problem
 • Långsam löpning en längre sträcka (cirka 5 km): viss känsla av att de skulle ramla ur och jag behövde kontrollera dem flera gånger
 • Käkrörelser som när man äter: ramlade ur högra örat en gång

Du kan köpa Flare Calmer med ett så kallat senilsnöre om du är rädd för att tappa bort dem. Och du bör vara rädd för att förlora dem; sitter de inte 100 % perfekt kan jag nästan garantera att de ramlar ur öronen förr eller senare.

Testmiljön

Och så var det själva testmiljön. Hur fungerar Flare Calmer i praktiken under olika situationer? Jag tog med dem på hundpromenader, stadsvandring, bilkörning, samtal och sång inomhus och mer. Skillnaden? Märkbar! Men bara ibland.

Inomhus

 • Enskilt samtal i ett rum med dämpning på väggarna: ingen skillnad alls
 • Samtal med flera i en stor sal med högt i tak: något bekvämare ljud
 • Smaskande och tuggande i matsal: ingen skillnad alls

Utomhus

 • Promenad med hunden: nästan ingen skillnad
 • Promenad genom stan: nästan ingen skillnad

Förpackningen och leveranstiden

Jag lade beställningen den 2 januari och fick öronpropparna den 9 januari. Det är en oväntat snabb leverans från Nederländerna och jag har inget som helst att klaga på i leveransen.

Blev lite nervös efter den 5 januari när spårningssidan slutade att visa uppdateringar. Det visade sig vara att PostNL har en spårningskod som inte Postnord hanterar, så brevet skickades spårbart TILL Sverige och därefter ospårbart INOM Sverige.

Brevet är tillräckligt litet för att läggas i vilken brevlåda eller postbox som helst.

Summering

Positivt

 • Prisvärda om du köper till rabatterat pris
 • Hjälper i vissa situationer när ljudet är skarpt
 • Följer med en praktisk tygväska
 • Välbyggda och tåliga
 • Sitter bra i öronen (åtminstone mina)

Negativt

 • Du kan inte räkna med en stor effekt
 • Risk att du blir illamående (jag blev det)
 • Extrem hype som är lätt att gå på

Om jag ska summera min upplevelse med Flare Calmer så är det svagt positivt. De gör en viss skillnad, men för mig och mina öron är den inte stor nog för att rekommendera ett köp. Men! Om du är mer ljudkänslig än jag så kan de göra större skillnad. Konstruktionen känns gedigen och tålig, tygpåsen är helt okej och priset är också bra (jag köpte när de fanns till 20 % nedsatt pris).

Vill du prova Flare Calmer själv kan du köpa dem via den officiella webbsajten.

Ett sista tydliggörande: Jag köpte mina Flare Calmer för egna pengar och ingen har bett mig att skriva om dem. Jag länkar till den officiella webbsajten utan affiliatelänk, så jag får inga som helst pengar för att du köpa något där. Du kan hitta Flare Calmer hos svenska återförsäljare också.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button