PennorPennor & papper

Skillnaden på kulspetspenna och bläckpenna

Vad är egentligen skillnaden på en kulspetspenna och en bläckpenna? Utseendemässigt kan de se helt identiska ut, men på insidan skiljer de sig åt på ett sätt som ändrar resultatet på pappret ganska så rejält. I det stora hela så handlar det helt om bläckpatronen och hur den fungerar. Här förklarar jag varför du måste veta skillnaden på kulspetspennor och bläckpennor.

Pilot MR Retro Pop
Spetsen på en Pilot MR Retro Pop (bläckpenna)

Kulspetspenna

 • Torkar riktigt snabbt
 • Ger mer ”känsla” mot pappret
 • Tunnare linje med mindre färg

Här köper du kulspetspennor

Bläckpenna

 • Mycket mjukare känsla när du skriver
 • Mer bläck på pappret
 • Torkar långsammare

Här köper du bläckpennor

Viktigt om kulspetspennor och bläckpennor

Visuellt så finns normalt inget som särskiljer kulspetspennor från bläckpennor. Eftersom skillnaden är bläckpatronen och hur den fungerar så är det nästan omöjligt att se vilken typ den är om man inte granskar spetsen på patronen med ett förstoringsglas. Och den som inte vet vad man ska kolla efter kan inte ens då få någon klarhet i vad den är.

För att se skillnaden så måste man sätta pennan mot pappret och skriva. Då blir det omedelbart tydligt vilken typ av bläckpatron som den använder.

 • Kulspetspennor (ballpoint) ger en tunnare linje med mindre bläck på pappret och har ett märkbart större motstånd när du rör spetsen över pappret.
 • Bläckpennor (rollerball) har större bläckflöde och ger en kraftigare färg på pappret med ett mjukt flyt över pappret när du skriver.

Varför är det sån skillnad kan man undra? Allt handlar om bläcket på insidan. Där kulspetspennor har ett oljebaserat bläck som är mer trögflytande och torrt så använder bläckpennor ett vatten- eller gelbaserat bläck som är mer lättflytande.

Båda typerna har samma teknik vid spetsmynningen med en liten kula som släpper igenom bläck när du drar pennan över pappret. Beroende på vilken bläckvariant du använder bakom kulan så flödar det mer eller mindre helt enkelt.

Då är kulspetspenna bäst

 • När du är vänsterhänt
 • När pappret är tunt eller av dålig kvalitet
 • När du vill minimera risken för bläck som smetar ut
 • När du ska göra små och snabba anteckningar
fisher space pen bullet fine bla amazon keep on going never give up front

Den stora fördelen med kulspetspennor är att bläcket torkar mycket snabbare på pappret. Det flödar inte ut och du slipper risken att det smetar om du stänger anteckningsboken för snabbt, eller om du är vänsterhänt och drar handen över pappret i takt med att du skriver.

Eftersom kulspetspennor har ett torrare bläck som inte flödar ut lika mycket så riskerar du inte att texten syns lika mycket på andra sidan av pappret. Det är viktigt om du använde tunnare papper av sämre kvalitet, exempel de billiga anteckningsböckerna från Lidl som jag recenserat tidigare.

Då är bläckpenna bäst

 • När du vill ha ett kraftfullt färgresultat på pappret
 • När du har papper av hög kvalitet att skriva på
 • När du ska skriva länge och mycket
pilot mr retro pop ballpoint m amazon keep on going never give up front

Den mjukaste och behagligaste skrivupplevelsen får du med bläckpennor. Speciellt bra är gelvarianten som ibland ger så lite friktion mot pappret att det känns som att skriva på moln (om det ens är ett uttryck). Bläcket flödar och du får en kraftfull, stark linje som står ut mot pappret helt enkelt.

Skillnaden mot kulspetspennan är markant. Om du vill skriva länge utan att handen krampar så är bläckpennan det bästa valet. Tänk bara på att vatten- och gelbaserat bläck i mängd lätt blöder igenom dåligt papper, men har du lite tjockare papper från exempelvis Rhodia så är det inget problem.

Du kan ofta byta refillen till en annan variant

Går det att byta refill så att kulspetspennan blir en bläckpenna, eller tvärtom? Svaret är både enkelt och komplicerat på samma gång – det beror helt på vilken penna du har.

Om du har en penna som använder refill-typen Parker G2 så är det busenkelt att byta den mot en annan bläcktyp. Ett bra exempel på en sådan är Kaweco Sport Classic som i skrivande stund är min EDC-favorit när jag på gående fot. Och Retro 51 Tornado som är en av favoriterna när jag sitter vid skrivbordet.

Skaffar du däremot en penna av märket Cross så är risken stor att du är låst till ballpoint-refiller eftersom det är vad tillverkaren främst använder i sina pennor.

Pilot MR Retro Pop
Öppna din penna och se vilken refill den använder.

Tips inför valet av kulspetspenna och bläckpenna

 • Fundera på om du ska göra korta och små anteckningar på gående fot eller sitta länge vid ett skrivbord och ha långa skrivsessioner. Skillnaden på vilken penna du bör köpa är stor.
 • Vilken typ av papper tänker du använda? Är det ett tunt papper i ett billigt block från ICA eller Lidl, eller kvalitetspapper från Rhodia eller Ding Bats?
 • Vilken typ av refill använder pennan du vill köpa? Kolla så att det finns ett brett urval att välja på så att du inte låser in dig. Parker G2 är en fantastisk refill som fungerar i många pennor idag.

Undvik pennor som använder en så kallad ”proprietär refill”
Proprietära refiller är tillverkarens egen, specialutformade refillvariant som endast fungerar i deras pennor. Den låser in dig i deras egna utbud och du kan normalt inte ersätta den med något annat. Det kan fungera bra i speciella fall, men normalt rekommenderar jag att du undviker dem för ett bredare ut bud av refills från andra märken. Ett exempel på inlåsning är Lamy och deras M-serien med bläckrefills.

Frågor och svar om kulspetspennor och bläckpennor

Vad heter kulspetspenna på engelska?

Ballpoint

Vad heter bläckpenna på engelska?

Rollerball

Vad är skillnaden på kulspetspenna och bläckpenna?

Kulspetspennor ha ett torrare, mer trögflytande bläck som är oljebaserat. Bläckpennor har ett mer flödande, lättflytande bläck som är vatten- eller gelbaserat.

Är kulspetspenna eller bläckpenna bäst?

Det beror helt på vad pennan ska användas till och vilket papper du skriver på. En kulspetspenna är bra på för korta anteckningar på tunnare papper som inte suger upp bläck snabbt. En bläckpenna är bra på bättre papper och för längre skrivsessioner när du vill ha mindre motstånd mot pappret.

Hur ser man skillnad på en kulspetspenna och en bläckpenna?

Namnet är det första som avslöjar vilken penna du tittar på, därefter är det resultatet på pappret. Det är svårt (nästan omöjligt) att se på själva pennan och spetsen vilken variant du kollar på.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button