PennorPennor & papper

Recension av Kaweco Sport Classic (rollerball)

Kaweco Sport (kulspetsmodellen) är en av mina absoluta favoritpennor att ta med på gående fot. Det här är en liten och nätt penna som fungerar utmärkt för EDC-situationer när du vill ha en pålitlig penna för alla lägen. Speciellt om du skaffar AL Sport som är varianten tillverkad av aluminium istället för lättviktig plast. Här är mina tankar och tycken om Kaweco Sport.

Fördelar

  • Nätt och lättviktig design
  • Tålig plast
  • Använder Parker G2-refills
  • Prisvärd för sina kronor

Nackdelar

  • Ser billig och plastig ut
  • Prishoppet till AL Sport är högt
  • Gängorna kan ”låsa sig” om du drar åt för hårt
Kaweco Sport Classic
Insidan huserar en vanlig Parker G2-kompatibel refill.

Generellt om Kaweco Sport

Viktigt att poängtera här är att jag har använt mig av den plastigare varianten bara kallad Kaweco Sport här. Det är alltså inte den dyrare och mer påkostade AL Sport som använder aluminium eller mässing (beroende på vilken variant du skaffar).

Kaweco Sport är en av de plastigaste pennorna som jag äger. Den både ser billig ut och känns ganska rudimentärt designad vid en första anblick. När man väl använder den så ändras intrycket radikalt. Det här är en gedigen och välbyggd penna som med rätt refill-patron gör ett fantastiskt jobb, mycket tack vare sin nätta vikt och välfungerande design.

Tips: En tåligare och mer välbyggd variant är Kaweco AL Sport som finns i aluminium och mässing. En annan tålig EDC-penna är Fisher Space Pen Bullet.

Det som utmärker den här modellen är storleken. Utan den massiva hättan så är Kaweco Sport försvinnande liten med sina nätta 100 mm från spetsen. Faktiskt så kort att den är för lite för de flesta, normalstora händerna. Men så är den heller inte designad för att användas så kort – tanken är att du ska sätta huven på den bakre delen så att pennan växer ytterligare några centimeter.

Kaweco Sport Classic
Något clip ingår inte – men du kan köpa till ett för cirka hundralappen.

Med huven monterad så växer Kaweco Sport till 131,5 mm. Det gör pennan omedelbart mycket bekvämare att använda. Dessutom ökar tjockleken så att greppytan är 11 mm medan huven, som vilar mellan tummen och pekfingret, är 13,2 mm istället. Betydligt tjockare och mer bekvämt för längre skrivsessioner.

När pennan inte används så skruvas hättan på och sitter ordentligt fast med sina plastgängor. När pennan används trycker du bara fast den över pennkroppen så att friktionen håller kvar den.

Utan hättan så stannar tyngdpunkten kring 52 mm in på pennkroppen och med hätten så flyttar sig tyngdpunkten till 70 mm från spetsen.

Ergonomin är över förväntan

Faktum är att den här modellen ligger betydligt bättre i handen än man initialt kan tro. Jag har skrivit många A4-sidor på raken utan att pennan på något vis känns obekväm. Med det sagt så är Kaweco Sport inte den bästa pennan för långa skrivsessioner. Den lämpar sig bäst för korta anteckningar och som EDC-penna på gående fot.

kaweco sport classic testskrift 07 gel
Linjen är blöt och bred med originalpatronen från Kaweco (0.7mm gel)

Kaweco Sport använder Parker G2-refills

En stor fördel med Kaweco Sport är att den tar alla refill-patroner av typen Parker G2. Det betyder att du har ett gäng olika refills att välja på – många av dem riktigt bra.

Här är några exempel på refill-patroner för pennan:

  • Retro 1951 (REF5P-B) – Rollerball
  • Easy Flow 9000 (REF71-B) – Ballpoint
  • Parker QUINK

Kaweco har även egna refills och de är riktigt bra. Tänk på att Kawecos patroner är breda och har ett stort flöde. Det betyder att det kommer ganska mycket bläck på pappret vilket tar en stund att torka. En annan penna som använder samma refill-patroner är Retro 51 Tornado.

Kaweco Sport Classic
Kaweco Sport Classic är en magnet för repor och fingeravtryck.

Här köper du Kaweco Sport

Det bästa alternativet just nu för Kaweco Sport-serien är Amazon. Här är några återförsäljare på Amazon.se idag:

Kaweco Sport Classic

Kaweco AL Sport

Tänk på att det inte är alla försäljare på Amazon som erbjuder gratis frakt med Prime och många av försäljarna skickar pennorna antingen helt löst, i en papperspåse eller i bästa fall med en skrynklig pappersförpackning.

Kaweco Sport Classic
På hättan sitter det klassiska Kaweco-märket.

Slutsats om Kaweco Sport Classic

Den här pennan är mycket prisvärd som en EDC-modell och lämpar sig riktigt väl till att ha i väskan eller jackan på gående fot. Refill-patronen från Kaweco är föredömligt bra och mjuk att skriva med, men kanske lite väl blöt för snabba anteckningar. Även om plasten ger ett billigt intryck så är den tålig och ger bra grepp. Räkna med fingeravtryck dock. Kan du hitta den här pennan för under 250 kronor så är den ett givet köp, eller under 600 kronor för AL Sport-modellen.

Frågor och svar

Är Kaweco Sport Classic prisvärd?

Absolut, om du kan hitta den här pennan för runt 200 kronor och behöver en kort EDC-modell så är den värd varenda krona.

Vilken refill använder Kaweco Sport Classic?

Parker G2

Vad är skillnaden på Kaweco Sport Classic och AL Sport?

Sport Classic är tillverkad i ett plastmaterial medan AL Sport är i aluminium eller mässing.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button