Pennor & papper

Tombow Mono Zero – raderpenna för fina detaljer

Tombow Mono Zero är en raderpenna med supertunn spets där suddgummit bara är 2.3 millimeter. Perfekt för finliret när du måste sudda något väldigt litet och med stor precision. Det här är inte en raderpenna för dig som ska ta bort hela rader med text.

Tombow Mono Zero 2.3mm
Spetsen är bara 2.3 mm – perfekt för detaljarbete.

Fördelar

  • Billig
  • Refills som håller ett tag
  • Praktiskt med pennformen för bra grepp

Nackdelar

  • Den lilla spetsen begränsar användningsområdet
  • Suddgummit försvinner snabbt

Vad är en Tombow Mono Zero?

Tombow Mono Zero-serien innehåller raderpennor som delvis liknar en vanlig penna, men istället för en bläckpatron eller blyertsstift så laddas den med suddgummirefills. Den här typen av ”pennor” kallas även för precisions-sudd eftersom de gör det möjligt att ta bort grafit från papper med hög precision, mycket tack vare den praktiska pennformen och det mycket tunna suddet längst fram vid spetsen.

Hur fungerar Tombow Mono Zero?

Raderpennan har en suddgummirefill på insidan som matas fram genom ett stödrör när det används. Tillvägagångssättet är exakt som en stiftpenna. Du har en frammatningsknapp högst upp på pennan, i det här fallet har den dubbel funktion som ett klipp när du vill förvara den, exempelvis i en pennhållare eller i skjortfickan.

Tryck på frammatningsknappen för att mata fram en liten bit suddgummi vid stödröret. När suddgummit är helt infällt så måste du trycka två gånger för att få rätt mängd sudd så att du överhuvudtaget kan använda din Tombow Mono Zero. I takt med att suddgummit försvinner så matar du fram nytt tills hela refillen är slut.

För att byta ut refillen så måste du dra ut den återstående biten från pennan genom stödröret och försiktigt mata in en ny. Suddgummit sitter på en lång plastbit som sitter längst in mot frammatningsknappen. Det är alltså inte en fulllängdsbit med sudd som gäller, bara en liten del.

Lästips

Visste du att det finns bläckpennor vars bläck går att sudda? Läs mer i mina artiklar om FriXion-serien.

Tombow Mono Zero 2.3mm
Luriga refills om man inte vet att en stor del är en plastpinne.

Vad är bra med Tombow Mono Zero?

Fördelarna med den här raderpennan är att formen på suddgummit gör det mycket enkelt att få bra grep och se vart spetsen hamnar på pappret. Den tunna spetsen gör att du kan radera detaljer utan problem.

Klippet är säkert praktiskt för en del och för mig är det kanon då det sitter perfekt i mitt pencase.

Priset är helt okej. Jag betalade 35 kronor för min Tombow Mono Zero och ytterligare 30 kronor för ett paket med två refills.

Visste du? Designen till Tombow Mono Zero fick utmärkelserna iF Product Design Award och Red Dot Design Reward under 2010.

Då ska du använda en raderpenna

Raderpennan fungerar bäst när du arbetar med små mängder grafit som måste suddas bort. Detaljer, finlir och minimala justeringar i ett större arbete lämnar sig väl för den här typen av produkt. Om du vill ta bort stora mängder grafit så ska du använda ett klassiskt suddgummi som är större och mer effektivt när du arbetar med stora ytor.

Här köper du Tombow Mono Zero

Ett tips är att köpa till refills direkt – sudden försvinner riktigt snabbt med lite användning.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button