Pennor & papper

Recension av Rotring 600 – den sista stiftpennan du behöver (test)

Recension av Rotring 600
  • Bra tyngd och bekvämt balanserad
  • Klippet sitter dumt till och kan trycka in i handen
  • Fantastiskt snygg och iögonfallande design

Jag har skaffat många olika pennor genom åren, men det är få som känns så högkvalitativa som stiftpennan Rotring 600. Den här pennan är ett underverk i handen med en perfekt tyngd och balans som gör att du kan använda den i timmar utan att det känns som en belastning för fingrarna.

Visst finns det ett ändlöst antal billigare och plastigare stiftpennor som gör jobbet. I slutändan så känns stiftet likadant mot pappret oavsett vilken penna du väljer. Men det är inte bara stiftet och pappret som spelar roll här, utan den kompletta upplevelsen och vetskapen om vad du använder.

Och om du vill ha en perfekt upplevelse när du skriver så är det Rotring 600 som gäller. Den tar dig hela vägen och lite till. Visst får du betala några hundralappar för en känsla av perfektion, men den här stiftpennan rättfärdigar varenda krona du lägger ut för det.

Fördelar

  • Gedigen och välbyggd pennkropp
  • Helt i metall
  • Utmärkt klipp
  • Hårdhetsindikator

Nackdelar

  • Stödröret är känsligt för stötar/slag
  • Påfyllnadshålet är extremt litet
  • Saknar rensningspinne

Lästips: Mer intresserad av att köpa en reservoarpenna? Här tipsar jag om hur du väljer rätt reservoarpenna.

Rotring 600 är exceptionellt välbyggd

Så fort du plockar upp en Rotring 600 så märker du av vikten. Det här är en jämförelsevis tung penna som är tillverkad helt i aluminium med en pennkropp som har en hexagonal design och ett rundat grepp som är räfflat. Överst sitter en hårdhetsindikator som också är räfflad metall och som går att snurra.

Totalt finns sju hårdhetsgrader som kan indikeras: HB, B, 2B, 4H, 2H, H, F.

Spetsen, huvan över det lilla suddgummit och klippet är också tillverkad av aluminium. Till skillnad från storebrorsmodellerna Rotring 800 och 800+ så går spetsen och stiftet inte att fälla in, vilket gör stiftpennan betydligt mindre säker att använda på gående fot.

Se till att använda ett pennskydd som klarar stötar och slag om du tar med din Rotring 600 i exempelvis väskan eller jackan.

Mått och vikt

Rotring 600 är 141 mm lång vilket är nästan identiskt med Staedtler 925 (142 mm). Vikten är hela 22 gram utan stift.

Både den hexagonala delen av pennkroppen och greppet har en tjocklek på 8 mm. Själva greppet har en föredömligt stor greppyta med en längd på 30 mm, bara tre millimeter längre än med Staedtler 925.

Stödröret är riktigt kort och sticker bara ut 6 mm från pennkroppen. Den främre konen är knappt märkbar.

Tyngdpunkten är strax nedanför mitten på pennan, ungefär 69 mm från stödrörets spets.

Nördfakta: 10 tryck på frammataren ger 6,6 mm stift.

rotring 600 alla spets haaf
Spetsen går inte att fälla in och är känslig för slag/stötar. Foto: Haaf.se

Rotring 600 finns för stift på 0,5 och 0,7 mm

Rotring har valt att märka modellen på två sätt. Klippet har tillverkarens namn stansad vilket du känner med nageln om du drar den längs namnet. På pennkroppen står märket, modellen och stiftstorleken.

Rotring 600 har två stiftstorlekar – 0,5mm och 0,7mm – där vissa av tillverkarens andra modeller även har 0,35mm och 0,9mm.

Eftersom 0,5mm och 0,7mm är standardstorlekar så kan du köpa stift från en rad olika märken om du inte vill använda Rotrings egna. Mitt tips är att du provar Pentel AIN Stein som är en av marknadens bästa stift just nu.

Undvik att använda det medföljande suddgummit som döljer hålet för isättning av stift. Skaffa ett ordentligt sudd istället. Min rekommendation är Pentel AIN eller Rotring Tikky 20/30. De är utmärkta, tar ingen stor plats och kostar bara några kronor.

Lästips: Osäker på vilken reservoarpenna du ska köpa? Här tipsar jag om de 10 bästa reservoarpennorna idag.

rotring 600 delad haaf
Rotring 600 är enkel att dela och alla smådelar kan ersättas. Foto: Haaf.se

En utmärkt stiftpenna att skriva med

Rotring 600 är en så kallad ”drafting pencil”, främst designad för professionella användare som ritar, designar och skissar. Den är alltså inte optimerad för att skriva många och långa rader med text. Betyder det att Rotring 600 är dålig för skribenter, journalförare och liknande som skriver mycket? Absolut inte.

För mig ligger pennan perfekt i handen och är bekväm att använda från morgon till kväll. Just nu har jag fyra exemplar av Rotring 600 (två för 0,5mm och två för 0,7mm) med olika hårdhetsgrader. Personligen föredrar jag 2B som ger en mörkare ton på pappret.

Om du föredrar en lättare stiftpenna så rekommenderar jag Uni Kuru Toga som har självroterande stift. Varje gång du lyfter på pennan från pappret så roterar stiftet lite, vilket gör att du aldrig får en plattsida.

Köp Rotring 600 – om priset är rätt

Det här är något av en speciell striftpenna som inte bör köpas lättvindigt. Den är tyngre än de stiftpennor du tidigare har använt och kostar garanterat betydligt mer. En billig stiftpenna kostar mellan 20 kronor och 100 kronor. Svenska återförsäljare tar ungefär 300 till 400 kronor för en Rotring 600.

Kan du få tag på ett exemplar för under 300 kronor så är det ett hyggligt pris. Kan du komma ner till under 250 kronor så är det absolut värt att slå till.

Här köper du Rotring 600 i de olika storlekarna och färgerna:

Frågor och svar

Är Rotring 600 en prisvärd stiftpenna?

Absolut, om du kan hitta den här pennan för runt 250 eller under så är den värd varenda krona.

Vad är viktigt att veta om Rotring 600?

Spetsen är INTE infällbar och är mycket känslig för stötar. Om du tappar pennan i golvet så får du räkna med att stödröret böjs (ofta bortom räddning).

Vilka stiftstorlekar klarar Rotring 600?

Den här modellen finns att köpa med storlekarna 0.35, 0.5 och 0.7 millimeter.

Vad är skillnaden på Rotring 600 och 800/800+?

Rotring 600 är en något mindre penna och har inte den infällbara spets som syskonmodellerna har. Läs mer om skillnaderna här.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button