Pennor & papper

Bästa reservoarpennan – 10 bästa du kan köpa idag (2022)

Det finns tusentals olika reservoarpennor att välja på och speciellt om man är nybörjare så kan det vara mer än knepigt att välja rätt. Hur mycket ska man egentligen betala för en reservoarpenna och vilken är den absolut bästa att köpa? Här går jag igenom de bästa och populäraste du kan skaffa – och förklarar varför det faktiskt inte finns något som heter ”bästa reservoarpennan”.

Alla pennorna vi tipsar om i artikeln

  1. Pilot Metropolitan
  2. Pilot Custom 74
  3. Pilot Custom Heritage 92
  4. Pilot Custom 823
  5. Platinum 3776 Century
  6. Lamy 2000
  7. Lamy Safari / Vista
  8. TWSBI Diamond 580 / 580AL
  9. Pilot Capless Decimo
  10. Sailor Professional Gear / Gear Slim

Köpa reservoarpenna – så väljer du rätt (guide & tips)
De kan vara en utmaning att veta hur man börjar med reservoarpennor. Hur mycket ska man betala, vilket bläck fungerar bäst och vilka anteckningsblock ska man köpa? Jag har skrivit en djupgående men samtidigt lättläst artikel som hjälper dig att hitta rätt i penndjungeln. Den ger dig rätt information så att du kan ta ett bra köpbeslut i slutändan. Utan att bli utmattad av allt du läser.
Här guidar jag dig till att hitta rätt reservoarpenna

10 populära reservoarpennor som är erkänt bra

Redan här vill jag vara mycket tydlig med en superviktig sak, och det är att den bästa reservoarpennan inte existerar. Åtminstone så går det inte att peka på en penna och säga till någon annan att ”det där är den bästa du kan köpa”. Anledningen?

Det är en mycket personlig känsla när man använder en reservoarpenna. Det är många saker som måste kännas helt rätt: niben, greppet, bredden, hur man fyller pennan med bläck, vikten, utseendet, flödet av bläck och så vidare. Därför kan jag bara rekommendera erkänt populära och välgjorda reservoarpennor som jag själv provat och som många andra säger är riktigt köpvärda och hållbara.

Här är 10 populära och bra reservoarpennor som är erkänt bra (men vilken är bäst för dig?).

OBS: Angående bilderna så är inte alla tagna av mig personligen. Det är en del produktbilder som utfyllnad tills jag kan fotografera och lägga ut mina egna pennor här. Uppdatering av artikeln följer inom kort.

En del av länkarna är så kallade affiliatelänkar som ger mig några kronor varje gång du handlar efter att klickat på dem. Det kostar dig inget extra.

reservoarpenna pilot metropolitan mr pop lila

1. Pilot Metropolitan <– Bästa nybörjarpennan

Cirkapris: 260 kronor

Om du ska börja någonstans så är Pilot Metropolitan den kanske bästa och mest prisvärda nybörjarpennan.

Det är en utmärkt reservoarpenna i metall som ger en hög kvalitetskänsla, trots det jämförelsevis låga priset. Pennan är bekväm att hålla och har en nib som är bekväm att dra över pappret. Det finns flera färger att välja på och modellen fungerar med såväl patroner som konverterare.

En klassiker som hyllats av många och som kommer att hålla i många år om du tar hand om den. Tänk bara på att det är en relativt liten penna som tar en mindre mängd bläck i sin patron/konverterare. Det kan också vara en utmaning att hitta en konverterare som faktiskt fungerar.

Här är några färgalternativ att välja mellan:

pilot custom 74 fountain pen daniel haaf

2. Pilot Custom 74

Cirkapris: 1 800 kronor

Några steg upp från Pilot Metropolitan så hittar vi den här riktiga pärlan till penna – Pilot Custom 74. En klassiker som kostar betydligt mer, men som också levererar på alla punkter.

Pilot Custom 74 har en guldspets (14k) som är mer flexibel och följsam än stålspetsen i Pilot Metropolitan. Den här modellen säljs med en konverterare så att du kan dra upp bläck från en flaska, men du kan lika gärna använda Namiki-patroner från Pilot om du föredrar det.

Min upplevelse med reservoarpennan är att den är något smalare än jag personligen skulle önska för bästa grepp, men samtidigt har den aldrig krånglat utan skriver mjukt och följsamt utan problem. En dyr pärla som alltid kommer att finnas i min rotation med pennor.

Du hittar Pilot Custom 74 med olika nibstorlekar här (Pen Store) och här (Komadori).

pilot custom 92
Foto: Pilot

3. Pilot Custom Heritage 92

Cirkapris: 1 900 kronor

Om Pilot Custom 74 är riktigt bra så är Custom Heritage 92 snäppet vassare på alla punkter. Den här syskonmodellen är nästan identisk med 74:an, med några små skillnader.

Kroppen är något bredare (och för mig bekvämare), toppen är platt istället för rundad och fyllningsmekanismen är så kallad kolvfyllare (piston filler) istället för patron eller konverterare. Annars får du exakt samma skrivkänsla som Custom 74 med guldspetsen på 14k.

Jag tokgillar den här modellen och kan tänka mig att ha flera som roteras in i mitt dagliga skrivande med olika bläck, färger och nibstorlekar. Priset ÄR högt, men det är absolut värt att ha minst ett exemplar i penlådan.

Du hittar Pilot Custom Heritage 92 med olika nibstorlekar här (black) och här (transparent).

pilot custom 823
Foto: Pilot

4. Pilot Custom 823 <– Bästa flaggskeppspennan

Cirkapris: 3 300 kronor

Oj, oj, oj. Den här reservoarpennan är verkligen något att rekommendera. En flaggskeppspenna som levererar på alla punkter för mig.

Pilot Custom 823 är både fysiskt större än Custom 74 / 92 och har en bredare nib som både ser bättre ut och känns bättre i handen. Den här modellen håller en stor mängd bläck och använder en inbyggd vakuum-mekanisn för att fylla insidan.

Om jag måste rekommendera en enda penna som ska hålla resten av livet så är det Pilot Custom 823. Priset är avskräckande för en del, men ska du bara ha en enda penna så är det här en fin kandidat.

Du hittar Pilot Custom 823:

platinum 3776 century
Foto: Platinum

5. Platinum 3776 Century

Cirkapris: 1 700 kronor

Den här kvalitetspennan är populär för sin följsamma och mjuka 14k guldspets. Pennan har en skön storlek för många händer och ligger behagligt i handen, även om du har lite mindre händer.

Det som utmärker Platinum 3776 Century mest är den ikoniska ”Slip and Seal”-huvan som gör att bläcket inte torkar ut även om pennan ligger oanvänd i ett helt år.

Enda negativa jag kan komma på om den här modellen är att det medföljer en patron istället för konverterare. Jag rekommenderar inte bläckpatroner, så det blir en extrakostnad för varje penna du köper av den här modellen. Dåligt Platinum!

Du hittar Platinum 3776 Century här.

lamy 2000 black
Foto: Lamy

6. Lamy 2000

Cirkapris: 1 800 kronor

Den här reservoarpennan är en klassiker som är mångas första dyra kvalitetspenna. Den har en ikonisk design med infälld spets i 14k guld.

Modellen finns både i fiberglas och som rostfritt stål, båda med en matt finish som åtminstone för mig är riktigt tilltalande. Den här reservoarpennan kan endast fyllas med den inbyggda kolvfyllaren och är den perfekta pennan till bläcket Lamy T 51, T 52 och T 53.

Lamy 2000 har en ganska snäv, optimal vinkel för bästa skrivkänsla, så min rekommendation är att du provar pennan innan du köper den. Eller bara doppar spetsen i lite bläck och provskriver innan du fyller upp den helt.

Du hittar Lamy 2000 här (fiberglas) och här (rostfritt stål).

Lamy Safari

7. Lamy Safari / Vista <– Bästa mångköpspennan

Cirkapris: 150-250 kronor

Det här är verkligen en penna att tokgilla, åtminstone om du vill ha en välbyggd och praktisk reservoarpenna där greppet har en fast trepunktsfattning som gör att pennan inte roterar i handen.

Lamy Safari finns i ett oräkneligt antal färger, fungerar med både bläckpatroner och konverterare (Z 28 som kostar cirka 40 kronor) och som passar på vilket skrivbord eller i vilken väska som helst. En klassiker som levererar dag efter dag. Vill du ha en transparent variant? Då finns Lamy Vista istället.

Om du inte är nöjd med spetsen på en penna eller om niben går sönder så kan du byta den för runt hundralappen. Vill du ha en 14k guldspets istället? Det kan du köpa också (fast det kostar runt 800 kronor). Valmöjligheterna är många och du kan enkelt göra din penna personlig för just dig.

Läs mer om Lamy Safari / Vista här.

twsbi diamond 580al
Foto: TWSBI

8. TWSBI Diamond 580 / 580AL

Cirkapris: 650-750 kronor

Den här modellen är en omtyckt och klassisk mellanmodell som kostar mellan 600 och 800 kronor beroende på variant och stil.

Du får en större reservoarpenna med stor, stor tank för bläcket som dras in med kolvfyllning. Alla varianterna använder en stålspets och det medföljer såväl smörjmedel som verktyg för isärtagning. Däremot ingår inte bläck, vilket det ofta gör med många andra reservoarpennor.

Det som skiljer 580 och 580AL är bara att den senare har en greppyta av aluminium medan den andra är helt i plast. Ingen större grej alltså, men jag föredrar helt klart 580AL om jag får välja.

Du hittar TWSBI Diamond 580 här och 580AL här.

pilot capless decimo full 2022

9. Pilot Capless Decimo

Cirkapris: 1 800 kronor

Den här reservoarpennan är kanske den perfekta följeslagaren för dig som ofta tar med dig pennor när du reser, pendlar eller bara vill ha en praktisk följeslagare när du är på gående fot.

Här slipper du den klassiska huvan och använder istället en tryckmekanism som fäller ut niben när den behövs. Helt underbart bra när du vill undvika att spetsen skadas eller när du bara inte orkar hålla på med en huva hela tiden.

Niben är en 18k guldspets som är lika bra som den på Custom 74/92 och pennan tar både konverterare (IC-50) och bläckpatroner från Pilot/Namiki. En kanonfin pennan som kostar en rejäl slant (speciellt om du vill ha mer än en), men den är värd varenda krona!

Läs min recension av Capless Decimo här.

sailor professional gear
Foto: Sailor

10. Sailor Professional Gear / Professional Gear Slim

Cirkapris: 1 600-2 300 kronor

Det här är den sista, men inte den sämsta, pennan på vår lista. En klassiker och älskad reservoarpenna som många samlar vill ha i sin samling. Den har en omtyckt vikt och stil som gör att pennan ligger fint i handen även under långa skrivstunder.

Sailor använder 21k guldspetsar i Professional Gear och 18k guldspetsar i Professional Gear Slim. Den senare är en lite mindre och lättare variant som också kostar några kronor mindre.

Sailor Professional Gear-serien finns i en hel uppsjö med färger och specialdesignade varianter. Mitt råd är att undvika de dyra specialvarianterna eftersom de kostar nära dubbelt så mycket som de klassiska färgerna. Åtminstone tills du har provat en och vet vad du vill ha och behöver.

Du hittar Sailor Professional Gear och Gear Slim här.

Butiker som säljer reservoarpennor (mina favoriter)
Efter att ha köpt pennor ett bra tag nu så tänkte jag dela med mig av favoritbutikerna där jag främst köper mina pennor, anteckningsböcker och bläck. Butiker som aldrig (hittills i alla fall) har krånglat för mig och som packar allt ordentligt. Det finns säkert många fler bra butiker där ute, men de här tycker jag personligen om.
Se alla mina favoritbutiker här

Varför är vissa reservoarpennor så dyra?

Den stora frågan för många är så klart om det är värt att betala så mycket pengar för en reservoarpenna. Det är inte helt självklart att lägga ut 1 000, 2000 eller kanske ännu mer för en enda penna. Vad är grejen kan man undra? Det finns många anledningar till varför en dyr penna är just dyr. Här är några av anledningarna:

1. Spetsen

Det finns en anledning till varför Lamys stålspetsar går att köpa för 100 kronor och varför Pelikan-spetsar av 18 karats guld kostar uppåt 2 000 kronor. En högkvalitativ spets, eller nib som de också heter, av guld, är normalt större och bättre tillverkad än de enklare. Och det kostar mer. Speciellt när kontrollen och finpoleringen av den yttersta delen av rhodium har fått extra kärlek och koll.

2. Materialvalet

De billigare plastpennorna är delvis lågt prissatta just för att de är plastpennor. När du kommer upp i prisklassen så används mässing, aluminium eller en högre kvalitets harts/plast. Lägg en Lamy Safari bredvid en Pilot Custom 823 och du ser direkt kvalitetsskillnaden.

3. Märket

Precis som med mycket annat så får du alltid betala lite extra för märket när du köper vissa reservoarpennor. Exempelvis Montblanc där pennorna visserligen är riktigt bra, men du hade lika gärna kunnat spara tusenlapparna de kostar och köpt en billigare variant från Pilot eller Sailor. Du får rejält med kvalitet, men märket är helt klart en stor del av kostnaden.

4. Övergripande kvaliteten

Superdyra pennor är inte garanterade att fungera helt perfekt, men risken är mycket högre att du får problem med en billigare reservoarpenna. Du kan räkna med att hela den övergripande känslan är finare med bättre flöde i bläcket, lite mer tyngd, en spets som fått extra kärlek och mer. Det knakar inte på samma sätt i plasten och detaljerna är inte lika grovhuggna. Generellt en bättre produkt alltså.

5. Hantverket

Om du köper någon av specialpennorna eller unikt gjorda reservoarpennor i begränsad upplaga med specill målning så betalar du extra för tiden det tar att göra varje enskilt exemplar. Som exempel har vi Pilot-pennorna i Namiki Maki-e och Namiki Urushi. Om du kollar respektive länk så förstår du kanske varför de har ett premiumpris som verkligen svider i plånboken. De tar tid att göra, och kostar därmed mer.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button