Pennor & papper

Ont i hand och armbåge när du skriver – så slipper du värken

Om du skriver länge och ofta med vanlig penna så är risken att du får ont i armbågen och handen. Det finns flera anledningar till varför det sker, men du kan enkelt minska risken med några enkla knep.

Jag har idag flera journaler som jag arbetar med dagligen. En för allmänt skrivande om vad som händer i vardagen, en för anteckningar om mitt jobb, en journal för personliga förbättringar och en fjärde för TIL-anteckningar (TIL = Today I Learned).

Det kräver en hel del arbete med både handen och armbågen. Och det händer att jag inte sköter mig så att det gör ont. Här är mina tips för att du ska undvika samma problem som jag får.

Lästips: Kom igång med Bullet Journaling – 8 enkla steg

8 tips för att skriva utan värk i armbåge & hand

 1. Rätt grepp: Se till att du inte håller pennan för hårt. Ett hårt grepp kan leda till överansträngning och smärta i armen och handen. Försök hålla pennan lätt och mjukt.
 2. Rätt hållning: Sitt upprätt och undvik att luta dig för mycket över ditt skrivmaterial. Håll armbågarna nära kroppen och försök att ha en 90 graders vinkel i armbågarna.
 3. Paus: Ta regelbundna pauser. Skriv inte för länge utan att vila armen och handen. En paus var 20-30 minut kan vara till stor hjälp.
 4. Övningar: Regelbundna sträckövningar kan hjälpa till att lindra ansträngning och smärta. Sträck ut dina fingrar, handleder och armbågar regelbundet.
 5. Rörelse: Försök att skriva med hela armen och handleden, inte bara med fingrarna. Detta kan hjälpa till att minska ansträngningen på en specifik del av armen.
 6. Ergonomiska redskap: Använd ergonomiska pennor om möjligt. Dessa är designade för att minska ansträngningen vid skrivning.
 7. Skribentens ställning: Försök att skriva på en yta som är på en bekväm höjd. En för hög eller låg yta kan leda till en onaturlig vinkel på armbågen, vilket kan orsaka smärta.
 8. Stöd: Använd en mjuk kudde eller handledsstöd för att stödja din underarm när du skriver.

Mycket viktigt är att inte försöka arbeta dig igenom värken om den sitter i armbågen. Det kommer garanterat att ge dig mer problem.

Lästips: 8 bästa reservoarpennorna för nybörjare

Matthew Moloney, Unsplash

Om det inte slutar göra ont

Det finns en risk att värken övergår i en allvarligare inflammation om du inte slutar skriva när det börjar göra ont. Det är framför allt två saker som du kan dra på dig.

Tendinit

Bland annat kan du få tendinit, så kallad seninflammation, i vävnadsbandet som fäster musklerna vid benen.

Tendinit är det officiella namnet för vad vi normalt kallar ”tennisarmbåge” eller ”golfarmbåge”, beroende på vilken sida smärtan är på.

Om du har tendinit så visar det sig som smärta och ömhet runt armbågen. I värsta fall kan du ha svårt att gripa saker och vissa fall uppleva svullnad.

För att minska sympomen och bli av med tendinit så måste du vila armen. Undvik att skriva och använd anti-inflammatoriska läkemedel. Om du inte slutar skriva så ökar risken för behov av fysioterapi.

Nervkompression

Nervkompression är ett enklare ord för ”kubitaltunnelsyndrom”. Det uppstår när ulnarisnerven blir klämd, eller komprimerad.

Ulnarisnerven är en av tre huvudnerver i armen och den löper hela vägen ner på armen. Det som du måste tänka på är att nerven går genom en tunnel av ben, muskel och ligament precis nära armbågen.

Om du råkar klämma eller komprimera tunneln så att nerven påverkas så kan du uppleva följande symptom:

 1. Smärta och ömhet i armbågen
 2. Stickningar eller domningar i ring- och lillfingret
 3. Svaghet i handen
 4. En känsla av att du ständigt behöver sträcka ut armbågen

Det krävs inte mycket yttre åverkan för att klämma nerven. Allt som krävs är att du böjer på armbågen alltför frekvent, exempelvis bara genom att sova med handen under kudden om nätterna. Hur mycket som krävs är högst personligt. Vissa påverkas aldrig och andra får återkommande problem.

Upplever du de fyra symptomen så är det rekommenderat att du först vilar armen och uppsöker läkarvård. Du kan behöva skena och fysioterapi. Exakt åtgärd är upp till undersökande läkare att bedöma.

Frågor och svar om smärta i armbågen

Varför har jag ont i armbågen?

Om du får värk i armbågen när du skriver så belastar du troligtvis armen på fel sätt. Det är viktigt att du fångar symptomen i tid för att undvika inflammation och nervkompression, annars kan du få långtgående problem.

Hur minskar jag värken i armbågen?

Det finns flera sätt att minska smärta i armbågen när du skriver. Det är viktigt att du har rätt ställning för armen, att du använder handleden mer än fingrarna och att du använder pennor som fungerar bäst för dig. Vissa föredrar tunna pennor, andra tjockare.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button