PapperPennor & papper

Moleskine: Anteckningsbok & kalender

Moleskine är det populäraste och mest välkända varumärket för anteckningsböcker och kalendrar i Sverige. Det är namnet som flest söker på när de vill hitta kvalitetspapper att skriva på och det är inte förvånande. Moleskine har utmärkt sig genom åren med många högkvalitativa anteckningsböcker och kalendrar i alla former och storlekar.

Men hur bra är egentligen Moleskine och finns det andra alternativ som är mer prisvärda? Det går inte att förneka den tämligen höga prislappen på anteckningsböckerna från tillverkaren och det finns ju andra som har ett lägre pris. Är det rättfärdigat att köpa en Moleskine av ren princip och räkna med att kvaliteten motsvarar priset?

Här går jag igenom allt du måste veta om Moleskines utbud, papperskvalitet samt de fördelar och nackdelar du måste tänka på inför valet.

Moleskine softcover a5
Foto: Markus Spiske, Unsplash

Vad är Moleskine?

Moleskine är en italiensk tillverkare av framför allt anteckningsböcker och kalendrar. Tillverkaren kännetecknas av sina många samarbeten som gör att de kan släppa unika anteckningsböcker med teman från bland annat Harry Potter-serien, DC Comics och många fler.

Förutom anteckningsböcker och kalendrar så har Moleskine även spännande produkter som kulspetspennor (i samarbete med Kaweco), akvarellpennor, blyertspennor och även ett digitalt anteckningsblock. Du kan även ladda ner en app i mobilen.

Moleskine är ett jämförelsevis ungt företag som inledningsvis började sin resa under namnet Modo&Modo. Under 1997 så väcktes varumärket Moleskine till liv många år senare tog de fart på allvar när bolaget registrerades på den italienska börsen 2013.

”Every Moleskine notebook is a book yet to be written and a story waiting to be told.”

Maria Sebregondi, medgrundare och VD för Moleskine Foundation.

Bolaget köptes av D’Ieteren Group som tog Moleskine under sina vingar och köpte ut dem från börsen tre år senare. D’Ieteren Group har även andra bolag som Belron (reparation av vindrutor till bilar), TVH (tredjepartsdelar till industri och jordbruksutrustning) samt PHE (tredjepartsdelar till fordon) i sin portfölj.

Under sina nya äger så växten Moleskine snabbt och de har idag runt 400 anställda enligt den officiella webbsajten.

moleskine pro pad bindning 2023
Bindningen i Pro Pad är mycket solid och håller bladen riktigt väl.

Vad kännetecknar Moleskine?

Det är alltid värt att betala det där lilla extra för bra kvalitet. Speciellt viktigt om vi pratar papper och anteckningsböcker.

Moleskine har alltid varit ett varumärke som lyft fram kvalitet i sina produkter och även om varumärket knappast är ensam om den saken just idag så kommer dina Moleskine-anteckningsböcker fortfarande få andra att ha något drömskt i blicken.

Det var inte alltför länge sedan jag gav bort en ”Pro Pad” och mottagaren gav svaret ”Oh, en Moleskine!” med en tydlig vink om att det minsann var något extra att få just en Moleskine.

När du köper en produkt från Moleskine så kan du förväntat dig lång hållbarhet, även om du använder din anteckningsbok dagligen. Bindningen är högkvalitativ, varje blad är rivfast och den omslutande pärmen håller ihop allt länge, utan att gå sönder.

I normalfallet åtminstone. Det finns så klart exemplar som inte håller väl på grund av tillverkningsfel, men de är få och risken är låg.

Moleskine Classic Large Special Editions
Du har många unika utseenden att välja på så att just din anteckningsbok blir speciell för dig.

Tänk på detta inför valet

Moleskine är inte det bästa valet för alla. Faktum är att många egentligen skulle klara sig minst lika väl med Leuchtturm1917, Dingbats, Rhodia eller varför inte en Gmund? Här tipsar jag om alla fördelar och nackdelar som du måste tänka på inför valet av anteckningsbok och kalender.

Fördelarna med Moleskine

 • Hög kvalitet: Även om kvaliteten har dalat de senaste åren så erbjuder Moleskine fortfarande en attraktivt hög nivå av kvalitet på sina produkter. Från pärmen till hållfastheten på pappret och bindningen. När du håller i en Moleskine så är känslan av kvalitet märkbar. Allt sitter ordentligt, utan att glappa eller krångla. Precis som det ska vara.
 • Stort utbud med många varianter: En stor fördel är du har mängder av varianter och varianter att välja på. Inte minst vill vi nämna de många specialvarianterna med tema från Harry Potter, DC Comics och olika designers som ger ett unikt utseende på din anteckningsbok. Ja, det kostar dig lite extra. Och ja, det är absolut värt det om du vill ha något mer personligt än bara svart och blått.
 • Anteckningsböckerna är tåliga: Hittar du ett måndagsexemplar så får du så klart en helt annan känsla, men överlag så kan du ändå räkna med att produkterna håller länge och är stabila nog för många års användning.
 • Tillgängligheten: Det är busenkelt att få tag på anteckningsböckerna. Eftersom de är så populära så kan du hitta dem i allt från stora till små handlare. Perfekt när du behöver fylla på bokhyllan med ytterligare en anteckningsbok. Dessutom skiljer sig priserna inte speciellt mycket, så du kan alltid ta ett exemplar utan att riskera stora prisskillnader.

Nackdelarna med Moleskine

 • Pappret håller inte högsta kvalitet: Moleskines anteckningsböcker har inte det bästa pappret på marknaden. För många är pappret bra nog, men du kan hitta betydligt bättre för mindre pengar. Exempelvis från Dingbats och Rhodia som båda utmärker sig med sina produkter idag. Pappret är ok för många typer av pennor, men överlag så är det faktiskt ganska meh-känsla över det.
 • Inte bra för reservoarpennor: Du kan glömma att använda din blöta reservoarpenna i en vanlig Moleskine, för det kommer att blöda igenom på nolltid. För att inte tala om aggressiv ghosting där du ser skuggning av texten från andra sidan. 70 gsm är standard i Moleskines anteckningsböcker och det håller inte måttet för blötare bläck.
 • Du betalar dyrt för varumärket: Som många andra välkända varumärken så får du snällt betala lite extra för att det är en Moleskine du håller i handen. Utan att du kan räkna med att just deras produkter är bättre än någon annans.
Staedtler 925 35
Rhodia anteckningsbok med en Staedtler 925 stiftpenna.

De bästa anteckningsböckerna från Moleskine

Moleskine Classic Large Black

Moleskine Classic Large

Det här är den ultimata klassikern med 240 sidor syrafritt papper för nästan alla typer av pennor.

Det här är storsäljaren som går hem i alla lägen, oavsett om du skissas, skriver journal, utövar bullet journaling eller bara småantecknar. Ett givet val för alla Moleskine-fans.

Finns i många olika färger med både hardcover och softcover. Min favorit? Helt vanlig svart med mjuk pärm.

Köp Moleskine Classic Large Hardcover
Köp Moleskine Classic Large Softcover

moleskine cahier pocket black

Moleskine Cahier Pocket

Det billigare alternativet till ständigt populära Field Notes. Perfekt storlek för att ta med på gående fot och när du vill göra snabba anteckningar.

Säljs alltid i trepack och finns i en rad olika färger, bland annat svart och rosa.

Har formatet 9 x 14 centimeter och innehåller 64 sidor kvalitetspapper. De sista 16 är perforerade och kan rivas av.

Köp Moleskine Cahier Pocket Svart
Köp Moleskine Cahier Pocket Rosa
Köp Moleskine Cahier Pocket Kraft

moleskine classic pocket black

Moleskine Classic Pocket

Vill du ha en liten och behändig anteckningsbok som har fler sidor än Cahier Pocket? Då ska du kolla på Classic Pocket. En klassiker som rätt använd håller i många år och huserar alla dina anteckningar på ett stilrent och snyggt vis.

Jag har mängder av dessa och de är galet praktiska att ha med i jackan, byxfickan, väskan, eller varför inte ha några i skrivbordslådan som gåvor? Det här är en favorit som alltid går hem oavsett vem som använder den.

Köp Moleskine Classic Pocket Svart Softcover
Köp Moleskine Classic Pocket Svart Hardcover

moleskine expanded liggande

Moleskine Expanded – anteckningsboken med flest sidor

Om du vill ha en anteckningsbok från Moleskine med extra många sidor, då ska du skaffa en Moleskine Expanded som hela 400 sidor av 70 gsm, elfenbensvitt papper. Syrafritt så klart.

Den här varianten hittar du i Classic Collection-utbudet med både softcover och hardcover. Du kan välja mellan rutat, linjerat och punktat papper.

Den fysiska storleken är 13 x 21 centimeter, det finns två bokmärken i olika färger så att du enkelt hitta rätt och längst bak finns en ficka för lösa blad.

Dessvärre finns inte Moleskine Expanded med helt blankt papper i skrivande stund.

Här köper du anteckningsboken idag:

De bästa kalendrarna från Moleskine

moleskine 2023 weekly notebook diary planner

Moleskine 12M Weekly Notebook Softcover Pocket

Den här kalendern är det perfekta valet för dig som vill ha en liten och schysst årskalender som enkelt följer med i fickan, väskan eller jackan.

Kalendern sträcker sig från januari 2023 till december 2023. Ett uppslag har en sida med veckan och en sida för anteckningar.

Det ingår en expanderbar ficka för lösa blad, pappret är elfenbensfärgat papper på 70 gsm och färgen som gäller är svart.

Köp Moleskine 12M Weekly Notebook Softcover Pocket

moleskine 2023 weekly notebook diary planner large hardcover

Moleskine 12M Weekly Notebook Hardcover Large

Om du vill ha något mer rejält att skriva i så är det här ett bättre val. Samma upplägg som ovanstående, men med större blad och hård pärm.

Perfekt för dig som vill ha en schysst veckokalender med stort utrymme för alla dina behov.

Det finns även en ännu större variant i XL-storlek om du behöver något riktigt stort, men då rekommenderar vi att du kollar på

Köp Moleskine 12M Weekly Notebook Hardcover Large

moleskine 12m spriral planner xl 2023

Moleskine 12M Spiral Planner XL och XXL

Vill du ha en riktigt stor kalender så rekommenderar vi varianten XL och XXL som är riktigt stora.

Mycket praktiska kalendrar att ha på skrivbordet eller den större väskan. Den här modellen är riktigt grym om du vill ha rejält med plats att skriva på och inte har något emot en skrymmande kalender.

Spiral Planner XL och XXL står ut från sina syskonmodeller med spiralrygg av kork.

Köp Moleskine 12M Spiral Planner XL
Köp Moleskine 12M Spiral Planner XXL

Bästa sketchblocken från Moleskine

moleskine art collection sketchbook medium black

Moleskine Sketchbook Medium Black

Det här sketchblocket är riktigt bra med sitt utmärka papper och lagom storlek för att tas med oavsett vart du befinner dig. Hela 88 sidor med tjockt 165 gsm i formatet 11,5 x 17,5 cm för under 200 kronor.

Köp Moleskine Sketchbook Medium Black

moleskine art collection sketchbook a4 black

Moleskine Sketchbook A4 Black

Det här är steget upp från Sketchbook Medium. Du får 96 sidor med samma högkvalitativa papper på 165 gsm.

Den enda skillnaden mot Sketchbook Medium är antalet sidor och storleken, vilket också påverkar prislappen. Den här sketchboken kostar mer än hundralappen mer, men du får rejält mycket för pengarna.

Köp Moleskine Sketchbook A4 Black

moleskine art collection sketchbook a4 black

Moleskine Sketchbook A3 Black

Och ytterligare ett steg upp är Sketchbook A3 med lika många sidor som A4-varianten, men i ett mycket större format.

Det här är den perfekta sketchboken för dig som vill ha rejält med utrymme till din kretivitet. Perfekt för skrivbordet eller den stora väskan.

Köp Moleskine Sketchbook A3 Black

moleskine smart writing set 2023

Moleskine Smart Writing Set

Önskar du att det fanns ett smartare sätt att överföra alla dina analoga anteckningar från pappret till datorn och mobiltelefonen?

Med Smart Writing Set så är det enkelt att flytta allt du skriver på vanligt papper till digital form. Med den tillhörande semi-digitala pennan så skickas allt du gör på pappret helt automatiskt till Moleskine-appen i mobiltelefonen.

Allt du behöver är den tillhörande pennan och en anteckningsbok från Moleskine med speciellt kodade sidor som kallas ”n-coded”.

Du kan alltså inte använda vilket papper som helst – det måste vara speciellt med ”n-coded” vilket så klart betyder att du snällt får betala ett premiumpris för möjligheten.

Moleskine Smart Writing Set kostar runt 2 495 kronor och då ingår följande:

 • Smart pen
 • Magnetisk laddare till pennan
 • 1 bläck refill – standard D1 mini refill
 • Digital anteckningsbok: Large storlek (13 x 21 cm) med 176 linjerade sidor

Appen du behöver heter Moleskine Notes och den laddar du ner kostnadsfritt från din favorit-appbutik på mobilen och datorn..

Alternativen

 • Leuchtturm1917: Den ständiga konkurrenten och tvåan vid sidan av Moleskine. Den här tillverkaren har ett brett utbud (men inte lika stort som Moleskine) och överlag bättre papperskvalitet. Ett stabilare alternativ i min mening med anteckningsböcker som är mer prisvärda. Två exempel är Notebook A5 Medium och Bullet Journal Edition 2.
 • Rhodia: Om Leuchtturm1917 har bättre papperskvalitet än Moleskine så står Rhodia några steg över båda konkurrenterna. Utan tvekan så är det här kungen av papper (bara för att Tomoe River är svår att få tag på i Sverige) och hela den övergripande kvaliteten är också fantastisk. Bara kolla GoalBook A5 som slår allt på fingrarna just nu (i min mening).
 • Dingbats: Det här är utmanaren som tar allt större plats på marknaden. Dingbats har bra papper, stabila anteckningsböcker av hög kvalitet och de gör en stor sak av att vara miljövänliga med sina veganska material. Jag använder en Dingbats av storlek A5 som vardaglig anteckningsbok och den är mycket bekväm att använda.

Så många sidor / blad har anteckningsböckerna från Moleskine

AnteckningsbokenStorlekSidor
Moleskine ClassicPocket192
Moleskine ClassicMedium208
Moleskine ClassicLarge240
Moleskine ClassicExtra Large192
Moleskine ClassicXXL/A4192
Moleskine Classic ExpandedLarge400
Moleskine ReporterPocket192
Moleskine ReporterLarge240
Så många sidor har din anteckningsbok från Moleskine

Mina tankar och tycken om Moleskine

De exemplar som jag har använt själv har aldrig svikit mig. Till och med de äldsta med softcover, som har slitits dag ut och dag in i min väska, håller ihop. Visst, kanterna är rejält slitna och ytskiktet håller på att släppa, men vi pratar om en anteckningsbok som är runt 15 år gammal. Till och med bandet som håller ihop pärmen fungerar fortfarande riktigt bra.

Jag har aldrig uppskattat pappret i anteckningsböckerna från Moleskine. Inte fullt ut som många andra fans. Det är för tunt och håller inte samma kvalitet som alternativen från de största konkurrenterna. Pappret ÄR tillräckligt bra för de flesta situationer, men det är i min mening för mycket ghosting där man ser innehållet från andra sidan med blötare pennor.

Moleskine gör sig bäst i de mindre formaten enligt mig. Jag föredrar absolut A6 när det kommer till den här tillverkaren. De större varianterna tilltalar inte lika mycket, då tar jag hellre en Leuchtturm1917 eller Dingbats alla dagar i veckan.

Frågor och svar (FAQ)

Vilken anteckningsbok från Moleskine är bäst?

Det beror helt på vem du är som ska använda den. Personligen föredrar jag Classic Large (A5) med punktat papper och Classic Pocket (A6) med blankt papper. Superpraktiska och bra priser

Har pappret i Moleskines bra kvalitet?

Pappret är av bra kvalitet, men det finns bättre alternativ. Moleskine använder papper på 70 gsm vilket är ganska lågt i jämförelse med Leuchtturm1917, Rhodia och Dingbats. Men! Det är riktigt skönt papper att skriva på och det klarar hyggligt med bläck innan det blöder igenom.

Är Moleskines värda att köpa?

Om du är ett fan av märket och gillar deras anteckningsböcker sen tidigare så absolut, men det finns mer prisvärda alternativ från konkurrenterna idag. Leuchtturm1917 levererar riktigt bra för sina kronor, precis som Rhodia och inte minst Dingbats har seglat upp som ett riktigt fint alternativ.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button