PennorPennor & papper

Så rensar du en stiftpenna som inte fungerar

Om du använder en stiftpenna regelbundet så är det ofrånkomligt att stiften förr eller senare kommer att brytas av på insidan och fastna. Och när det händer så är risken stor att pennan slutar mata fram stift. Faktum är att vissa modeller kan sluta fungera bara stiftet är för kort. Tacksamt nog finns enkla lösningar på problemet.

I den här artikeln går jag igenom allt du måste veta om hur stiftpennor kan sluta fungera när matningen inte gör sitt jobb. I de flesta fallen så går det att fixa felet på några sekunder. Normalt är det bara att öppna stiftpennan, rensa matningen och trycka fram nya stift. Så här gör du.

Den bästa lösningen – ett rensningsstift

En del stiftpennor har ett tillhörande rensningsstift som sitter under suddgummit högst upp på pennan. Ett bra exempel är Lamy 2000 som har det kanske längsta rensningsstiftet på någon penna jag någonsin sett.

Stiftet är anpassat i längd och tjocklek för att passa mataren i pennan och trycka tillbaka brutna stift som kan ha fastnat på insidan. I normalfallet behöver du ta ut rensningsstiftet, trycka ner knappen för mataren och föra in stitet genom stödröret tills det når ändläget. För det sakta fram och tillbaka några gånger.

Töm ur stiftbehållaren och skaka gärna försiktigt några gånger så att alla rester ramlar ur. Det får inte finns några småbitar kvar, då kan det snabbt krångla igen.

Tänk på att du normalt kan ta ett rensningsstift från en stiftpenna och använda på en helt annan modell. Är längden tillräckligt så fungerar det utmärkt.

Om du INTE har ett rensningsstift

Saknar du ett rensningsstift så blir det lite knepigare. Då måste du skaffa ett substitut som har exakt rätt storlek som stödröret och mataren. Använd aldrig ett blyertsstift eftersom de är svaga och kan leda till mer problem.

Du kan försöka med en liten bitståltråd eller en nål, men var mycket försiktig och tryck inte hårt. Märker du att det är mycket motstånd ska du inte forcera rensningen.

Lamy 2000 stiftpenna
Lamy 2000 har en utmärkt stiftrensare. Tro mig, den behövs.

Så rensar du en stiftpenna

Så rensar du en stiftpenna

Total tid: 2 minuter

Öppna röret till stiften i pennan

Rensa stiftpenna steg 1

Ta av den knappen till stiftmataren och dra ur suddgummit. Finns det en stiftrensare så ska du använda den i kommande steg. Töm ur behållaren så att det inte finns några stift kvar. Skaka försiktigt för att få ut eventuella rester i botten.

Öppna stiftpennan

Rensa stiftpenna steg 2

Lokalisera var på pennan som du öppnar den för att komma åt insidan. Du ska inte behöva använda mycket kraft. Är du osäker, konsultera tillverkarens support eller hemsida för hjälp. Skruva försiktigt loss den främre delen på pennan.

Öppna delen som gömmer stiftklossarna

Rensa stiftpenna steg 3

På insidan sitter stiftklossar som griper tag om stiftet. När du trycker på stiftmataren så öppnas klossarna, när du släpper den så sluter de sig igen. Som på Lamy 2000 så kan din stiftpenna ha dolda klossar. Lokalisera hur du skruvar av delen som gömmer dem.

Öppna gripklossarna som håller fast stiften

Rensa stiftpenna steg 4

Ovanpå klossarna sitter normalt en liten ring av mässing eller gummi. Om det sitter en sådan måste du försiktigt dra ner den så att klossarna kan öppna. Tryck ner stiftmataren mot bordet så att klossarna går att sära.

Rensa bort stiftrester med stiftrensaren

Rensa stiftpenna steg 5

Med stiftmataren nedtryckt, för in stiftrensaren mellan klossarna (försiktigt). Släpp upp stiftmataren. För stiftrensaren fram och tillbaka några gånger för att rensa eventuellt skräp. Lyft upp pennan från bordet och skaka den försiktigt.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button