Pennor & papper

Bläck till reservoarpenna – så väljer du rätt (guide och topplista)

Låt dig inte avskräckas från reservoarpennor bara för att många användare bläck i flaska. Det är inte svårt att hitta bra bläck till din reservoarpenna och det är inte speciellt knepigt att fylla på heller. Det kanske tar några försök att hitta exakt rätt bläck med den färg och de egenskaper som du vill ha, men värre än så är det inte.

Här är en kort genomgång av fördelar och nackdelar när du väljer bläck, hur du rengör din reservoaropenna och några tips på mina favoritbläck. Har du egna tips? Skriv ett mejl och berätta!

Obs: Den här artikeln innehåller så kallade affiliatelänkar. Det betyder att jag, på vissa av länkarna, får en liten provision på varje köp som någon gör efter att ha klickat på länkarna. Vill du inte bidra? Ingen fara, bara gör en sökning på produktens namn istället för att klicka på länken så hittar du rätt ändå.

Innehållet i artikeln

  1. Bläck i flaska eller patron
    • Viktigt att tänka på om bläckpatroner
    • Viktigt att tänka på om converter
  2. Andra fyllnadsmetoder – vakuum, inbyggd kolv, m.f
  3. Tips på riktigt bra (svart) bläck
    • Lamy T 52 Black
    • Parker Quink
    • Pilot Iroshizuku Take-sumi
    • Sailor KiwaGuro Nano-Black
    • Bonus: Pilot Black
  4. Tänk på detta när du byter bläck eller använder pigmentbläck
  5. Så fyller du bläck i en converter
  6. FAQ

Bläck i flaska eller patron

Det finns huvudsakligen två sätt att fylla på med bläck i din reservoarpenna. I normalfallet så klarar den både bläckpatron och kan använda en converter som drar upp bläcket via spetsen i pennan. Båda sätten har sina fördelar och nackdelar, men jag föredrar helt klart convertern.

blackpatroner black reservoarpenna danielhaaf 2022
En del av mina bläckpatroner till reservoarpennor. Foto: Daniel Haaf

Viktigt att tänka på om bläckpatroner

  • Det enklaste och smidigaste sättet att byta bläck i din reservoarpenna. Inget kladd!
  • Du behöver inte köpa till en converter eller krångla. Bara skruva loss huven på reservoarpennan, dra ut den gamla patronen och tryck i den nya. Klar!
  • Bläckpatron är det billigaste sättet att börja eftersom det ofta ingår en i förpackningen när du köper en reservoarpenna.
  • Utbudet av färger är starkt begränsat med bläckpatroner. Ofta är man låst till de mest grundläggande färgerna.
  • Det finns extremt få bläckpatroner med vattenfast färg. Vill du ha det så måste du normalt köpa bläck på flaska istället.
  • Literpriset för bläck i patroner är mycket högre än på flaska. I längden vill du köpa bläckflaskor istället.
converters black reservoarpenna danielhaaf 2022
Det är skillnad på converter och converter. Både i längd, bredd och hur stor mynningen är. Foto: Daniel Haaf

Viktigt att tänka på om converter

  • Mycket brett urval med färger och toner att välja på. Det finns till och med bläck som går att blanda så att du kan göra din egna, unika färger.
  • Betydligt lägre kostnad i längden jämfört med bläckpatroner.
  • Lättare att hitta vattenfast bläck som inte smetar vid minsta droppe.
  • Större risk att du råkar spilla bläck och kladda med fingrarna. Men det är lite av charmen med reservoarpennor vågar jag mena.
  • Instegskostnaden är högre, speciellt om du går efter de lite dyrare flaskorna.
  • Vissa reservoarpennor kräver att du köper till en converter, exempelvis Pilot MR.

Köpa reservoarpenna – så väljer du rätt (guide & tips)
Osäker på vilken reservoarpenna du ska köpa? Kanske har du inte doppat tårna i den här världen riktigt än och undrar hur man väljer rätt modell? Jag har skrivit en djupgånde, men enkelt förklarande guide som går igenom de viktigaste punkterna innan du tar fram plånboken. Både stort och smått.
Se de enkla tipsen och råden här

Andra fyllnadsmetoder – vakuum, inbyggd kolv, m.f

Bläckpatron och converter är de vanligaste alternativen när du fyller på bläck i din reservoarpenna, men det finns så klart många fler varianter där fyllnadsmekanismen är inbyggd i själva pennan. Min Custom Heritage 92 har en inbyggd kolv som fungerar likt en converter medan min Custom 823 har en vakuum-mekanism. I båda fallen är fyllnadsprincipen i stort samma som en converter. Doppa spetsen i bläcket och dra upp bläcket i pennan.

black svart pilot lamy parker flaskor danielhaaf 2022
Några av mina flaskor med svart bläck. Foto: Daniel Haaf

Tips på riktigt bra (svart) bläck

Det finns hundratals valmöjligheter när du ska köpa bläck. Helt galet många märken, bläcktyper och varianter, färger och flaskstorlekar. Var börjar man kolla? Här under tipsar jag om två billigare och två riktigt dyra bläck som förhoppningshjälper dig på vägen.

Lamy T 52 Black

Det här bläcket är helt fantastiskt för pengarna du betalar. En flaska med 50 ml bläck kostar runt 90 kronor. För mitt dagliga skrivande så vågar jag mena att Lamy T 52 Black är det kanske mest prisvärda och bästa bläcket som finns på marknaden just nu. Nej, det är inte det billigaste (Parker Quink ger dig 57 ml för runt 80 kronor), men för egenskaperna du får så är det här ett absolut toppval tycker jag.

Här köper du Lamy T 52 Black.

Platinum Chou Kuro Black (vattenfast bläck)

Det här bläcket är fantastiskt bra. Jag använder det i en Platinum Preppy med fine-nib och resultatet är underbart på de flesta papperstyper. Bläcket flödar fint (så länge du använder pennan regelbundet och bläcket inte torkar i niben), är extremt svart och det är verkligen vattenfast. Bläcket är kostsamt och kan du leva med lite ljusare bläck så fungerar föregångaren Platinum Carbon Black utmärkt med.

Läs mer och se skrivexempel med Platinum Chou Kuro Black här.

Parker Quink

Det här är det första bläcket jag köpt på flaska, och det är ett snabbtorkande bläck med en ganska torr karaktär. En utmärk följeslagare till alla reservoarpennor som är mycket ”blöta”, dvs att de har ett högt flöde vilket kanske inte fungerar optimalt med lättflyktigt bläck. Parker Quink är inte mitt förstaval, men det ligger högt på listan med rätt reservoarpenna. Eller bara som ett budgetalternativ så klart.

Här köper du Parker Quink.

Pilot Iroshizuku Take-sumi

En av de kanske mest högaktade svarta bläckalternativen är Take-sumi ur Iroshizuku-serien från Pilot. Skyhög kostnad, speciellt om du väljer de små 15 ml-flaskorna, men hela serien är värd varenda krona. Speciellt när du har flera pennor och börjat investera mer av din tid och pengar i den här världen. Bra flöde, utmärkt färg, torkar snabbt och har den där generella känslan av kvalitet rakt igenom.

Här köper du Pilot Iroshizuku Take-sumi 15ml respektive Take-sumi 50ml.

Sailor KiwaGuro Nano-Black

Det här bläcket är ett helt fantastiskt. Det innehåller pigment vilket betyder att bläcket fäster ordentligt på pappret och torkar snabbt. Du måste rengöra pennorna som använder det här bläcket mycket oftare än de andra alternativen och precis som Iroshizuku-serien så kostar det en skön slant, men du får så mycket tillbaka. Det här är en pärla för dig som känner dig bekväm med reservoarpennor och vill utforska alternativen.

Här köper du Sailor Kiwa-Guro Nano-Black.

Bonus: Pilot Black

Det här är ett grundläggande, svart bläck (precis som Lamy T 52 Black) som fungerar helt klockrent bra. Visst, det är lillebror till Take-sumi, men vem bryr sig? Du får enormt mycket bläck i en 70 ml-flaska så du kan räkna med att innehållet räcker länge. Flödar bra genom feeden och spetsen, riskerar inte att torka och täppa igen pennan, och det ser riktigt bra ut på pappret. Ett toppval helt enkelt.

Tyvärr har jag inte hittat någon svensk återförsäljare som säljer det här bläcket. Min flaska följde med när jag skaffade en Pilot Custom 823.

Du ska rengöra din reservoarpenna med jämna mellanrum. Här är en guide från JetPens.

Tänk på detta när du byter bläck eller använder pigmentbläck

Det är viktigt att du rengör din reservoarpenna innan du byter bläck. Det gäller också om du använder så kallat pigmentbläck som riskerar att täppa igen på insidan om du inte använder din penna dagligen. Här är några saker du måste tänka på.

Det är enkelt att rengöra din reservoarpenna

Det kanske låter knepigt att rengöra en reservoarpenna, men det är faktiskt mycket enkelt. I stort behöver du bara plocka isär pennan i sina delar, skölja ur den ordentligt och sen låta den torka. Ännu bättre är om du sköljer ur den och sen lägger den i ljummet vatten i några timmar innan du sköljer igen och låter den torka. Vill du vara mycket noggrann så använder du en ultra sonic cleaner (men det är överkurs).

Du riskerar att blanda bläck i flaskan

Om du inte är noggrann med att rengöra din reservoarpenna mellab bläckbyten så finns en risk att du kontaminerar bläcket i dina flaskor. Det finns alltid mer bläck i spetsens lameller och bläckledaren än man tror, och att doppa den i en annan bläckflaska än den du använde förra gången betyder att gamla bläcket kan flöda in i den nya – och det är absolut inte roligt! Rengör, rengör, rengör!

Bläck kan täppa till bläckledaren

Vissa bläcktyper som är extremt torra eller använder pigment riskerar att täppa till insidan av reservoarpennan. Det går alltid att rengöra och lossa bläcket som torkat, men ju längre du väntar med att rengöra din penna, desto längre tid tar det att rengöra pennan sen. Använder du pigmentbläck? Rengör varje gång du fyller på med nytt bläck.

black ink hands leak kladda 2022 danielhaaf
Ett extremt exempel på hur det ser ut när man spiller bläck. Mitt tips – stressa inte! Foto: Daniel Haaf

Så fyller du bläck i en converter

Det är enkelt att fylla på med bläck i en converter. Allt du behöver är lite tålamod och en luddfri trasa/papper. Se till att använda ett stabilt underlag och var försiktig så att flaskan inte tippar – du vill inte behöva torka bläck från mattan eller golvet, jag lovar!

Är reservoarpennan helt ny och oanvänd? Stopp! Fyll den inte med bläck innan den är ordentligt genomsköljd. Montera isär, rengör under strilande och ljummet vatten, låt torka. Sen kan du fylla den med bläck. Det är viktigt att få bort eventuella rester från tillverkningen innan den används.

  1. Montera convertern i reservoarpennan. Se till att den sitter ordentligt och utan att glappa.
  2. Vrid på skruven så att kolven är i sitt yttersta läge, närmast mynningen på convertern.
  3. Doppa hela spetsen på reservoarpennan i bläckflaskan. Se till att den är helt täckt.
  4. Skruva sakta upp kolven med skruven. Bläcket dras upp genom spetsen och in i convertern.
  5. När kolven är i sitt innersta läge så lyfter du upp spetsen ur bläcket. Fortsätt hålla ovanför flaskan!
  6. Vrid lite på skruven så att kolven går ut en bit. Notera att bläck kommer att droppa ur spetsen nu.
  7. Vänta några sekunder, doppa sedan spetsen och vrid upp kolven till innersta läget igen.
  8. Upp med spetsen och torka av med den luddfria trasan eller pappret.

Du är nu helt färdig och kan använda din reservoarpenna. Åtta steg kanske låter komplicerat, men hela processen tar inte ens en minut. Med lite övning så fixar du hela grejen på bara några sekunder (men stressa inte!).

Butiker som säljer reservoarpennor (mina favoriter)
Vill du ha tips på bra butiker som säljer reservoarpennor, anteckningsblock, bläck och andra tillbehör för ditt skrivintresse? Här är en guidande artikel om butiker som jag handlat från och mina upplevelser med dem. Kanske hittar du din egen favoritbutik i listan?
Se mina favoritbutiker här

FAQ

Hur mycket kostar bläck till reservoarpennor?

Du kan köpa bläckpatroner för cirka 30 till 50 kronor eller en bläckflaska. Beroende på mängd så kostar flaskbläck ungefär 40 kronor och upp till nära 300 kronor.

Hur mycket kostar en converter?

Från cirka 40 kronor och upp till 90 kronor beroende på modell.

Är det svårt att rengöra en reservoarpenna?

Nej, i de flesta fall behöver du bara plocka isär pennan, skölja ur den ordentligt och låta den torka innan du fyller på med nytt bläck.

Hur länge räcker bläck i en reservoarpenna?

Det beror på hur mycket du skriver, hur mycket bläck som får plats inuti reservoarpennan, vilket bläck du använder och vilken storlek du har på spetsen. Räkna med att det får plats cirka 0,6 till 1 ml i en penna, så du kan fylla den minst 50 gånger med en bläckflaska på 50 ml eller större.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button