PapperPennor & papper

Leuchtturm1917 Bullet Journal Edition 2

Leuchtturm1917 Bullet Journal Edition 2 är den förbättrade efterföljaren till Bullet Journal Edition 1. Anteckningsboken kallas även kort för Mark II och har många nyheter som gör den bättre än sin föregångare. Bland annat får du mycket bättre papperskvalitet och praktiska guider som gör den lättare att använda för nybörjare på bullet journaling.

leuchtturm1917 bullet journal edition 2 a5 4v2
Guidande linjer på insidan av pärmen som nybörjaren kan använda för att måtta rätt på bladen.

Fördelar

  • Extremt välbyggd
  • Utmärkt papperskvalitet
  • Praktiska guider
  • Ficka för lösa blad
  • Grid Guide på insidan
  • Beskrivande utsida
  • Tre bokmärken

Nackdelar

  • Dyr
  • Saknar pennhållare
  • Färre blad än Edition 1

Det här är en bullet journal

En bullet journal är en anteckningsbok som ofta har prickiga blad och som kan användas till allt som du vill spara i ditt dagliga liv. Skapa en innehållsförteckning, en översikt för hela året, månader, veckor och dagar. Anteckna allt du vill och håll koll på ditt liv. Det är inte knepigare än så. Ett grundmål för många är att effektivisera vardagen på ett kreativt och spännande sätt.

Lästips: Allt du måste veta om Leuchtturm1917 Notebook A5 Medium

Viktigast att veta om Bullet Journal Edition 2

Det här är den andra generationens Bullet Journal från Leuchtturm1917. Det är en anteckningsbok med 206 sidor och anpassningar speciellt för bullet journal-fans.

Bladen är prickade för att ge guidning när du ritar och skriver. Längst fram i anteckningsboken finns en första sida för personuppgifter. Därefte följer en sida med tips på symboler som du kan använda, samt plats för att rita till dina egna symboler som du vill använda.

Därefter följer en sida för dina syften med anteckningsboken, fyra sidor för innehållsförteckning och fyra sidor för en framtidslogg.

Resten av bladen är tomma och kan användas precis som du själv vill.

Måtten är 145 x 210 millimeter vilket är standard för anteckningsböcker i A5-formatet. Det finns en ficka längs bak för lösa blad, en snodd som håller ihop anteckningsboken och tre bokmärken, så kallade märkband, så att du alltid hittar tillbaka där du slutade.

Någon pennhållare ingår inte dessvärre. Du kan köpa till en separat och Leuchtturm1917 erbjuder så klart ett alternativ om du vill lägga några tior på det. Här recenserar jag Leuchtturm1917 Pen Loop som är ett premiumalternativ på marknaden.

Leuchtturm1917 Bullet Journal Edition 2
Du har ett praktiskt index för alla dina symboler. Det finns redan några förifyllda som du kan använda eller få inspiration från.

Smart Grid: Markörer gör det enkelt att dela sidorna

En smart detalj är att finns markörer längst ner och närmast bindningen på alla sidor. Markörerna är tre på vardera lång- respektive kortsida och visar vart du ska dra linjerna om du vill dela bladen i olika storlekar.

Perfekt när du vill dela på hälften eller i fyra till sex delar. Galet smidigt eftersom du inte behöver måtta lika noga då indikatörerna guidar dig direkt.

Markörernas kallas Smart Grid och är en del av premiumkostnaden du får betala för Bullet Journal Edition 2. För mig är det lätt värt varenda krona bara för att få dessa hjälpmedel.

En annan detalj är den ensamma punkten som finns under sidnumret. Den finns där som en påminnelse om att du kan markera sidor som behöver din uppmärksamhet eller kryssa av den när du är färdig med en sida så att du vet att den inte behöver mer kärlek.

Leuchtturm1917 Bullet Journal Edition 2
Det är stor skillnad på vanliga 120-grams pappret (vänster) och det i Bullet Journal Edition 2. Foto: Reddit

Skillnaden på Bullet Journal Edition 2 och Edition 1

Det finns två varianter av Leuchtturm1917 Bullet Journal – Edition 2 som är den senaste samt första varianten kallad Edition 1. Det är inte helt uppenbart vad som skiljer dem åt när de ligger sida vid sida. Här är allt som du måste veta i valet.

1. Högre papperskvalitet (120 vs 80 gsm)

Den mest uppenbara skillnaden är att Edition 2 har mycket bättre papperskvalitet. Hela 120 gram jämfört med 80 gram i Edition 1. Det är en stor skillnad eftersom det ny pappret är betydligt bättre med gelpennor, markörpennor och reservoarpennor. Nämnvärt är att pappret inte är ytbehandlat likt Rhodias Clairfontaine-papper.

2. Färre blad

En annan skillnad som inte är fullt lika uppenbar (eftersom pappret är tjockare) är att antalet blad har minskat. Från 249 blad till ”bara” 206 blad. Anledningen är det förbättrade pappret. För att hålla nere priset och anteckningsbokens tjocklek så behövs en kompromiss – en minskning av antalet blad.

3. Dot Grid Smart Grid

Insidan av pärmen har en mycket praktisk guide som hjälper dig att dela upp bladen med rätt proportioner. Perfekt när du gör bullet journaling och inte vill lägga linjerna fel på pappret. Guiden hjälper dig med att få en perfekt kalender, storyboard, trackers och mer.

leuchtturm1917 bullet journal edition 2 a5 5 klistermarken 451x451 1
Klistermärken som ingår. Perfekt till den bredare marginalen.

4. Klistermärken

Längst bak i fickan för lösa blad finns ett ark med med klistermärken. Du får 12 klistermärken med månadens alla dagar, samt veckodagarna. Alla månaderna (på engelska), samt en rad prickar i två storlekar och blixtklistermärken. Allt är glansigt och guldfärgat.

5. Större marginaler

En annan detalj är att antalet prickar på bladen har minskat. De har även blivit tunnare i färgen så att de inte är lika prominenta på pappret. Eftersom antalet prickar har minskat så har marginalen ökat i storlek. Det gör det lite snyggare och mer praktiskt att skriva där om du behöver göra korta anteckningar.

6. Högre prislapp

Med Edition 2 så ökar prislappen rejält. Den första generationens bullet journal-anteckningsbok kostar cirka 229 till 249 kronor idag. Andra generationens kostar runt 289 kronor, vilket är en kännbar prishöjning med upp till 26 procent. Om det är värt det? Absolut i min mening.

7. Smart bullet journal-guide

Längst bak vid fickan så finns en bullet journal-guide. Den är till för dig som aldrig använt en bullet journal-anteckningsbok tidigare och behöver lite tips och råd. Om du är van användare så lär den inte vara speciellt användbar dock. Bra för nybörjare, onödig för er andra.

Här köper du Bullet Journal Edition 2

Frågor och svar

Hur mycket kostar Leuchtturm1917 Bullet Journal Edition 2?

Cirka 269 kronor till 289 kronor beroende på vilken butik du handlar från.

Hur många sidor har anteckningsboken?

206 sidor totalt.

Är sidorna numrerade?

Ja, alla sidor är tydligt numrerade i nederkanten.

Kan man använda reservoarpennor i anteckningsboken?

Ja, det tjocka pappret gör att du kan använda gelpennor, reservoarpennor och markörpennor utan problem. Tänk på att vis ghosting ändå kommer att förekomma trots papperstjockleken.

Vilken tjocklek har pappret?

Pappret är på 120 gram, vilket är en stor ökning från de 80 gram som Edition 1 använder.

Följer det med en pennhållare?

Nej, det ingår inte en pennhållare. Däremot kan du köpa till en separat och montera själv längst bak.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button