PennorPennor & papper

Test: Staedtler 925 – ett mästverk till stiftpenna (recension)

Staedtler 925 är ett mästerverk till stiftpenna. Den här modellen slår till och med Rotring 600 på flera punkter, vilket är en bedrift i sig själv. Om jag skulle välja en enda stiftpenna att ge bort till familj, vänner och bekanta så är Staedtler 925 det själv klara valet (åtminstone med stiftstorlekarna 0.5 och 0.7).

Fördelar

  • Mycket prisvärd för vad du får
  • Utmärkt konstruktion
  • Bekvämt grepp av metall
  • Bra klipp som kan tas av helt
  • Hårdhetsindikator

Nackdelar

  • Högt gnissel när greppet skruvas på / av
Staedtler 925 35
Från vänster: Pentel Orenz, Staedtler 925-35, 925-25, Rotring 600.

Generellt om Staedtler 925

Staedtler 925 är tillverkad av aluminium och de flesta delarna har en gedigen känsla av kvalitet. Greppet är väl tilltaget med knottrig design som kompletteras av djupare skåror för extra bra grepp. Konen och stödröret är jämförelsevis kort (se mer längre ner) och det sitter en hårdhetsindikator precis ovanför greppet.

Pennkroppen har en behaglig, matt känsla som ger friktion mot fingrarna. Det är stor skillnad jämfört med exempelvis Pentel Orenz vars matta yta ger en obekväm känsla när den rör sig mot huden. Jag föredrar helt klart Staedtler 925 här.

Klippet sitter fasttryckt högst upp, nära den avtagbara toppen. Om du inte vill ha kvar det på pennan så tar du bara av toppen och drar av klippet, du kan alltid montera på det igen om du vill. Tänk bara på att det sitter hårt, så du kan behöva trycka en del och att fästa klippet igen är lite av en utmaning. Speciellt om du inte vill repa pennkroppens yta.

När du tar av toppen så visas ett dolt suddgummi med tillhörande renspinne. Det är trevligt att se renspinnen här eftersom många tillverkare tar bort dem på grund av försäljningsrestriktioner från EU. Det är helt enkelt en hälsorisk att svälja den vilket betyder att den måste tas bort av återförsäljare i Europa. På den japanska marknaden däremot finns den kvar.

Ta av suddgummit och du hittar en rör för dina stift. Röret har 4 mm i diameter vilket ger bra med utrymme för påfyllad – till skillnad från Rotring 600 som har ett nära omätbart litet hål som är helt galet svårt att pricka ibland.

Just röret för stiften har ett litet glapp till pennkroppen. Det gör att stiftpennan kan ge ett rasslande ljud om skakar eller knäpper försiktigt på den. Inget som hörs när du skriver dock.

Nördfakta: Trycker du 10 gånger på stiftmataren så får du 6,8 mm med stift.

Staedtler 925 35
Greppet är utmärkt på Staedtler 925-35.

Storlek och vikt

Staedtler 925 är inte den största pennan jag har testat eller använt. Måtten är 142 mm på längden, 8.7 mm pennkropp och greppytan är föredömligt stora 27 mm. Delen från greppytan till spetsen på stödröret är 16.4 mm.

Personligen föredrar jag stiftpennor som har kort kon och ett litet stödrör. Staedtler 925 är helt lagom för mig och hur jag normalt skriver.

Vikten är cirka 17 gram utan stift.

Tyngdpunkten för Staedtler 925 är cirka 70 mm från stödrörets spets på storlekarna 0.3 till 0.9 mm. Om du väljer varianten för 2.0 mm så är det cirka 75 mm som gäller.

pentel orenz stiftror rotring600 staedtler925 unikurutoga
Skillnaden på storleken till kon och stödrör. Från vänster: Rotring 600, Pentel Orenz, Staedtler 925-35, Uni Kuru Toga Roulette.

Hårdhetsindikator

En välkommen detalj på alla stiftpennor som har det är hårdhetsindikatorn. Den är ställbar mellan 3H och 2B. Behöver du stift utanför de graderna så får du förlita dig på minnet istället.

För att ställa in hårdhetsindikatorn så lossar du på pennkroppen från greppytan. Det räcker att du öppnar mindre än en millimeter.

Ställ in önskad hårdhetsgrad genom att skruva på silverringen. Håll två fingrar på ringen när du skruvar tillbaka greppet, annars flyttar sig indikatorn.

Här hittar vi den enda negativa saken jag kan komma på om Staedtler 925. Och det är att pennan ger ifrån sig ett obehagligt, gnisslande ljud när man skruvar loss / fast greppet på pennkroppen. Det är ett industriellt och grovt ljud som Stadtler kunde ha dämpat vill jag mena.

Nördfakta: Stödröret är exakt lika långt som fönstret till hårdhetsindikatorn – vilket är 4,2 millimeter.

Här köper du Staedtler 925

Det bästa stället att köpa den här pennmodellen just nu är Amazon. Det finns inga svenska återförsäljare vad jag kan se idag. Tänk på att priserna skiljer sig rejält från sälja till säljare på Amazon. Ett bra pris är 200 kronor eller lägre – undvik säljare som tar 250+ kronor för en penna.

Staedtler 925-35 (blå)

Staedtler 925-25 (silver)

Frågor och svar

Är Staedtler 925 prisvärd?

Absolut. Den här stiftpennan har alla egenskaper du kan behöva för sitt pris – om du undvik de dyraste säljarna vill säga. Kolla noga priset innan du slår till.

Vilka blystorlekar använder Staedtler 925?

Den här stiftpennan finns att köpa för 0.3, 0.5, 0.7, 0.9 och 2.0 millimeter. Den sistnämnda är en stifthållare och INTE en stiftpenna.

Har Staedtler 925 en hårdhetsindikator?

Ja, det finns en indikator för 3H till 2B.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button