Pennor & papper

Stiftpenna Pentel Orenz med grepp av metall (recension)

Pentel Orenz är en fantastisk stiftpenna om du vill ha en lättviktig modell vars grepp är av metall. Den här pennan är både bekväm att hålla under långa skrivsessioner och dessutom praktisk eftersom den har en stiftskyddande funktion. Pentel Orenz är inte den bästa stiftpennan jag testat, men för sina kronor så har den en plats att fylla på skrivbordet. Här är min recension av Pentel Orenz med grepp av metall.

Jag var osäker på Orenz-serien – till en början

När jag använder stiftpennor så föredrar jag en penna som har lite tyngd samtidigt som greppet av metall ska vara lite grövre. Helst ska hela pennan vara tillverkad av aluminium eller mässing. Stiftröret ska sitta nära pennkroppen med en jämförelsevis kort kon. I stort är Rotring 600 den perfekta stiftpennan för mig (nästan åtminstone), vilket gjorde att jag länge höll mig från Orenz-serien från Pentel.

När jag väl fick chansen att testa en Orenz-penna (med metallgrepp) så har mina tvivel om den här modellen nästan försvunnit helt. Dock har jag några tycker som gör att den här modellen lär få stanna i skrivbordslådan större delen av tiden. Den är lite som en Aladdin-ask där merparten av chokladbitarna är riktigt goda, men så har vi den där biten med körsbärslikör som bara inte fungerar.

pentel orenz rotring600 staedtler925 unikurutoga
Pentel Orenz mot några av mina andra favoritpennor. Foto: Haaf.se

Designen

Viktmässigt och storleksmässigt så är Pentel Orenz-pennorna ruskigt lättviktiga och smala. De nästan försvinner i handen jämfört med lite större modeller som Rotring 800. Det är som att skriva med en fjäder som nästan flyger iväg med minsta vindpust.

Greppet är av metall och tar upp en stor del av pennans främre del. Betydligt mer än många andra modeller faktiskt. Där Rotring 600, Staedtler 925 och Uni Kuru Toga Roulette har en grövre, räflad greppdel så har Pentel två varianter: En lenare variant med växelvis små och stora skåror till Orenz-serien som min penna har, och en annan som är knottrig likt de andra pennmodellerna.

Det är inte en greppdesign som fungerar speciellt väl för mig, men den som inte vill ha en fotfilskänsla mot fingertopparna (kollar på dig Rotring 600) lär uppskatta vad Pentel försöker göra här.

En riktigt irriterande detalj är att pennkroppen av plast har en ytbeläggning som gör ett obehagligt ljud när den glider mot handen när man skriver. Åtminstone för mina öron så är friktionsljudet rejält jobbigt och är inget som upplevs med andra stiftpennor av aluminium eller mässing. Observera att det här är högst personligt och det är garanterat inte många andra som skulle reagera på den här detaljen.

Klipp och frammatning

Klippet är funktionellt och har en rundad design på spetsen som gör att den inte gör ont om du kommer åt med handen. Det är en extrem skillnad mot exempelvis Lamy 2000 som har ett klipp vars yttre del är så spetsig att den gör ont om du snurrar stiftpennan och kommer åt en mjukare del på handen. Klippet är inte speciellt styvt och är lätt att använda utan att man får känslan att det ska brytas av. Bra där Pentel.

Frammatningen är lika precis som vi kan förvänta oss i en kvalitetpenna. Om du trycker och släpper frammatningen snabbt så är hela processen mjuk och behaglig. Däremot, skulle du släppa upp knappen långsamt så märker du att den hackar till precis före ändläget. Inte speciellt bekvämt, men inte heller ovanligt. Även min Staedtler 925 gör så. Ljudmässigt så är frammatningen jämförelsevis låg och behaglig. Du lär inte störa någon på kontoret i alla fall.

Suddgummi och stifthållare

Inga konstigheter här. Suddgummit är dolt bakom en hätta av metall som även fungerar som frammatningsknappen för pennan. Tar du av suddgummit helt så hittar du ett stort hål för stiften. Det är busenkelt att fylla på med nya stift och här ser jag inga konstigheter.

Som vanligt kan jag inte rekommendera att du använder suddgummit som medföljer stiftpennan. Skaffa ett separat, ordentligt suddgummi istället så blir livet både enklare och roligare.

pentel orenz stiftror rotring600 staedtler925 unikurutoga
En tydligare bild av grepp och stiftrör (infällt på Pentel Orenz som är andra från vänster). Foto: Haaf.se

Pentel Orenz har en stiftskyddande funktion

Det som gör Pentel Orenz intressant är främst den rörliga spetsen som skyddar stiftet från att brytas sönder. Spetsen är inskjutbar när det är något stift framtryckt och visar sig bara när du ska skriva. Där man måste trycka fram stiftet så att det är synligt på alla andra stiftpennor så skiljer sig Pentel Orenz på den punkten – om du ser stiftet så har du för mycket stift framtryckt.

Så fungerar stiftskyddet med Pentel Orenz

När du ska skriva så trycker du först fram så mycket stift att du kan se det sticka fram från spetsen. Men vänta! Börja inte skriva än. Du måste nu trycka in delen för frammatning av stift och hålla den intryckt medan du försiktigt trycker in stiftet mot ett hårt underlag tills du inte längre ser det (men inte så långt att spetsen flyttar sig inåt!).

Nu kan du börja skriva. Och i takt med att stiftet blir kortare så blir även spetsen det. Den följer helt enkelt stiftmängden tills det inte finns något kvar och du måste trycka ut mer. På så vis riskerar du inte att bryta av stiftet.

pentel orenz beskrivning stiftror
Pentels beskrivning av hur du använder en Orenz-penna. Foto: Pentel

Praktiskt med stift på 0.2 och 0.3

Funktionen är inte lika användbar på 0.5 och 0.7, eller om du har en extremt nätt hand när du skriver. Men föredrar du 0.2 eller 0.3 så är det här en mycket praktisk detalj som gör Pentel Orenz betydligt mer lättanvänd än många andra stiftpennor i de tunnare varianterna.

Det ska sägas att jag initialt missade den här funktionen eftersom beskrivningen på baksidan av förpackningen är helt på japanska och jag förstod inte vad de menade. Dessutom missade jag klistermärket på själva pennan som också varnar för att inte trycka ut mer stift än att spetsen kan dölja det.

Här köper du Pentel Orenz

Svenska butiker säljer främst den billigare varianten av Orenz-serien där greppet är helt i plast och är en del av pennkroppen. Rent funktionellt så är den identisk med modellen som jag har recenserat här. Enda skillnaden är att jag betalade extra för greppet av metall som – i min mening – ger en behagligare känsla.

Frågor och svar

Är Pentel Orenz en prisvärd stiftpenna?

Ja, speciellt om du väljer en variant för 0.2 eller 0.3 mm eftersom stödröret hindra stiftet från att knäckas när du skriver.

Vad är unikt med Pentel Orenz?

Det dynamiska stödröret som ändrar storlek efter stiftets längd. Det hindrar dig från att knäcka stiftet när du skriver, exempelvis om du har en tendens att trycka hårt mot pappret eller använder tunt bly på 0.2 eller 0.3 mm.

Vilka stiftstorlekar finns till Pentel Orenz?

Pentel Orenz finns i fyra storlekar på 0.2, 0.3, 0.5 och 0.7 millimeter.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button