PapperPennor & papper

Recension av anteckningsbok (Keep on Giving – Never Give Up)

Det finns tusentals olika anteckningsböcker på Amazon och många av dem är omärkta utan tillverkare. Varje gång man köper en sådan anteckningsbok så är det ett lotteri kring vilken kvalitet man får hem i brevlådan. Det är inte precis som att köpa papper av Leuchtturm1917 eller Moleskin där man vet vad man får. Kanske är det också en del av charmen?

Nyligen införskaffade jag en ny anteckningsbok på ren gissning via Amazon. Den enda märkningen att gå på är en stansad text på framsidan som lyder ”Keep On Going” och ”Never Give Up”. Storleken på anteckningsboken är A5 med måtten 20 x 15 centimeter. Pärmen består av mjukt konstläder med en markant söm längs kanterna.

Mina två exemplar har 360 blad med beigeaktig ton och tydlig linjering på varje sida. Pappret är på 80 gram vilket normalt är gränsfall för reservoarpennor och blötare rollerball-pennor, exempelvis med Kawecos Parker G2-refill för Sport Classic-serien.

amazon anteckningsbok keep on going never give up 1
Pärmen är lite flexibel och galet mjuk – som om det är en luftkudde innanför fusklädret.

Första intrycken av anteckningsboken

Det första som slår mig är att utsidan är som en mjuk kudde med hård papp på insidan, luft och sen fusklädret ovanpå. Fingret studsar mot materialet som om den vore en ballong, både på framsidan och baksida. Känslan är riktigt udda och inte alls vad man förväntar sig.

Stygnen längs utsidan ser riktigt bra ut, på insidan är de också bra men med en tydlig limning som glänser när man lyser med en lampa på den. Den fastlimmade pappen på insidan håller sig innan för sömmen på den främre pärmen i vänster och nederkant, men sticker upp till kanten på pärmen vid den övre kanten. På den bakre pärmen är det värre. Här är pappret fastlimmat mer snett och sticker ut på ovansidan och högra delen. Inget som stör, men vet man om det så gör man.

Varje sida har tryckt ”Mo Tu We Th Fr Sa Su” i det övre vänstra hörnet. Uppe till höger står det ”notes”, vilket är helt obegripligt dumt eftersom det är helt onödigt. Vad är syftet undrar jag?

amazon anteckningsbok keep on going never give up 4

Pappret är som ovan nämnt 80 gram och känns tunt mellan fingrarna. Det är uppenbart att reservoarpennorna får vila till fördel för stiftpennor och kulspetspennor. Jag vågar mig nog inte på att använda ens en rollerball i den här anteckningsboken.

Bindningen ser varken sämre eller bättre utan någon annan halvvettig anteckningsbok som jag köpt på Amazon tidigare. Det är inte Moleskin- eller Dingbats-kvalitet precis, men förhoppningsvis ramlar bladen inte ut den första tiden. Någon perforering hittar jag inte vilket alltid är lika tråkigt.

Mitt exemplar har linjerade blad och det är rejält med luft mellan linjerna. Hela 10,25 mm mellan varje linje, vilket är betydligt mer än någon kan önska. Som jämförelse har Rhodia no18 bara 7 mm mellan sina linjer och standardblocken från ICA har 9,25 mm.

Pennhållaren är rejält tilltagen och om du vill fylla ut den så krävs en penna av rang. Vi pratar Parker Duofold Big Red Vintage eller större. Glöm din lilla Fisher Space Pen Bullet eller Kaweco Sport Classic. De är på tok för små för den här pennhållaren.

amazon anteckningsbok keep on going never give up 3
Huven till en Parker Duofold Big Red Vintage fyller precis ut pennhållaren.

Skrivtest med olika sorters pennor

Och så till den stora frågan – hur bra är anteckningsboken om man faktiskt skriver i den?

Hyggligt bra faktiskt. Över förväntan, men inte lite grövre papper än jag hade hoppats på. Att skriva med en finspetsad Pilot Capless Decimo är bara att glömma. Det raspar och river så det står härliga till. Däremot fungerar det helt utmärkt mjukt och fint med en Custom 823 som också den har nibstorleken ”fine” (här var det på gränsen till att blöda igenom dock).

Om du har en väljusterad nib och ett välsmort/blött bläck i din reservoarpenna så bör den fungera väl med den här anteckningsboken. Jag kommer personligen att hålla mig till stiftpennor, kulspetspennor och ballpoints av lite torrare slaget.

Jag såg inga tydliga tecken på genomblödning med de flesta pennorna. Det är dock inget kvalitetspapper av rang, så räkna med att det syns igenom oavsett vad du skriver med. Här är några exempel – klicka bilderna för att se bilderna i större format.

Notera den lätta skuggningen från text på nästa blad, det syns på de flesta bilderna.

Pilot MR Retro Pop (medium, ballpoint)

pilot mr retro pop ballpoint m amazon keep on going never give up front

Lamy Aion (medium, Diamine Onyx Black)

lamy aion m diamine onyx black amazon keep on going never give up front

Pilot Capless Decimo (fine, okänt Diamine-bläck)

pilot capless decimo fine amazon keep on going never give up front

Rotring 600 0.5mm (Uni Nano Dia, HB)

rotring 600 05 uni nano dia amazon keep on going never give up front

Fisher Space Pen Bullet (Fine)

fisher space pen bullet fine bla amazon keep on going never give up front

Frågor och svar

Vilka pennor fungerar med anteckningsboken?

Alla former av pennor fungerar hyggligt väl. Undvik de blötaste bläckvarianterna då det syns tydligt på andra sidan bladet. Bäst fungerar stiftpennor, ballpoints och torrare kulspetspennor.

Hur många blad har anteckningsboken?

180 blad vilket ger totalt 360 sidor.

Är pappret strävt eller mjukt att skriva på?

Det är ett relativt strävt papper som kräver en mjuk spets för en behaglig skrivupplevelse. Undvik EF- och tunna F-spetsar.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button