PennorPennor & papper

Pilot FriXion – bästa bläckpennan med sudd (köptips)

En suddbar bläckpenna är ett fantastisk val om du vill ha fördelarna med bläck i alla dess färger samtidigt som du kan rätta misstag likt med en stiftpenna. Urvalet av bläckpennor med sudd är begränsat, men tacksamt nog är pennorna du kan köpa av riktigt bra kvalitet och lämpar sig väl för de flesta.

Lästips: 10 saker du måste veta om Pilot FriXion innan du köper (och 1 stor varning!)

Det bästa alternativet på marknaden är Pilot FriXion-serien. Det är bläckpennor med ett unikt bläck som försvinner i temperaturer över 60 grader celcius. På toppen av varje penna finns ett ”sudd” som skapar friktion med hög värme mot pappret när du suddar. Det är magin som gör att bläcket försvinner från pappret.

Pilot FriXion-serien finns med ett brett urval av färger och spetsbredder. Ofta köper man ett paket med flera färger i ett svep för valmöjligheten när man exempelvis löser korsord eller arbetar i en bullet journaler eller kalender. När du köper flera färger samtidigt i ett paket så får du ofta dem till ett lägre pris än om du köper dem styckvis.

Lästips: Vad är skillnaden på kulspetspenna och bläckpenna? Här är svaret

Demonstration av FriXion Ball Clicker med raderbart bläck.

Så väljer du rätt Pilot FriXion-penna

Det finns ett oräkneligt antal varianter och typer av FriXion-pennor i olika färger, storlekar och former. Den absolut vanligaste, bäst beprövade och mest omtyckta är klassikern Pilot FriXion Clicker eller Standard som är en gelpenna med storlekarna 0.5 mm och 0.7 mm. Om du är det minsta osäker på vad du behöver så är det här rätt val för dig.

  • 0.5 mm – för dig som skriver smått och föredrar en tunnare linje som har dämpad färg
  • 0.7 mm – för dig som skriver stort, vill ha bredare rubriker och vill ha en fylligare färg

Pilot FriXion Clicker använder samma suddbara bläck som alla de andra varianterna. Pennkroppen har samma färg som bläcket på insidan vilket gör att du aldrig behöver fundera över resultatet på pappret. Svart penna, svart färg. Vill du ha röd färg? Ta den röda pennan.

Här köper du FriXion Classic

Enkelpennor

Flerpack

Refills

Fördelar med Pilot FriXion

  • Bläcket går att sudda
  • Brett urval av färger
  • Hyggliga priser med flerpack
  • Lättillgängliga refills

Nackdelar med Pilot FriXion

  • Bläcket är inte permanent
  • Pennorna är plastiga

Tänk på att det inte bara finns fördelar med suddbart bläck. I vissa lägen ska du aldrig använda en FriXion-penna. Exempelvis när du signerar viktiga dokument eller skriver något som ska ha lång hållbarhet. Du vill till exempel inte öppna din gamla dagbok och se att bläcket helt magiskt har försvunnit på sidorna. Om du behöver något mer hållfast så är det permanentbläck som gäller istället.

pilot frixion lx serien
Min personliga favorit är Pilot FriXion Lx med metallkropp. Dyra, men ruskigt fina!

Premiumvalet: FriXion Lx

Om du använt FriXion-serien ett tag och tycker att pennorna känns för plastiga, eller om du bara vill ha ett mer premiumalternativ av metall bredvid dina andra kvalitetspennor – då ska du spana in FriXion Lx-serien.

Du får exakt samma känsla mot pappret som med FriXion Classic med suddbart bläck, men pennkroppen har inslag av metall vilket ger en högre kvalitetskänsla och mer tyngd. Dessutom är suddet dolt under en snyggt rundad huv på toppen av pennan.

Givetvis kan du ersätta FriXion-refillen som medföljer till vilken annan variant som helst för serien. Vill du ha 0,5 mm istället för 0,7 mm som sitter i pennan som standard? Bara skruva isär pennan, ta ur patronen och sätt i den refill du föredrar.

Mitt råd är att du börjar med Classic-varianten om du aldrig testat en FriXion-penna tidigare. Då kommer du igång mycket billigare och kan uppgradera dig (eller ge bort) med en Lx-penna i framtiden.

Här köper du Pilot FriXion Lx

pilot frixion refill
Glöm inte refillen! FriXion-pennorna tar slut tämligen snabbt.

Frågor och svar om Pilot FriXion

Har Pilot FriXion suddbart bläck?

Ja, bläcket försvinner när du använder suddet på toppen av FriXion-pennorna.

Varför är FriXion-bläcket suddbart?

Bläcket är designat att upplösas vid temperaturer över 60 grader celcius. Friktionen från suddet mot bläcket/pappret skapar en högre temperatur vilket gör att bläcket försvinner.

Finns Pilot FriXion som metallpenna?

Ja, Pilot har den betydligt dyrare och mer påkostade varianten FriXion Lx som ett alternativ.

När ska man använda bläckpenna med suddbart bläck?

Exempelvis när du löser korsord, skriver i en kalender eller gör en bullet journal.

När ska man inte använda suddbart bläck?

Undvik att använda pennor med raderbart bläck när du signerar dokument eller arbetar med text som ska hålla under lång tid. Ett tips är att välja pennor med så kallat permanentbläck när du behöver lång hållbarhet på det du skriver.

När ska man byta sudd på FriXion-pennorna?

Aldrig! Suddet behöver inte bytas eftersom det inte försvinner något material som med vanliga suddgummin.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button