PennorPennor & papper

Pilot FriXion – 10 saker du måste veta innan du köper

Funderar du på att skaffa en Pilot FriXion-penna? Då har jag 10 tips som du måste veta innan du börja använda de populära pennorna. FriXion-serien har blivit otroligt populär bland både vuxna och barn eftersom bläcket går att sudda med den inbyggda toppen på pennorna – men visste du att bläcket går att återställa på pappret med kyla? Läs mer om det och fler viktiga saker om FriXion här under.

1. FriXion-pennorna är superdyra att köpa styckvis

Undvik att köpa den här pennorna en och en. De är ruskigt dyra att köpa styckvis om du går ner till din lokala Akademibokandel.

Du ska istället köpa ett 10-pack eller 12-pack för att få ner engångskostnaden. Då får du ett helt gäng pennor med suddbart bläck och kan välja bland fler färger.

Här är ett prisexempel:

Antingen betalar du 45 kronor per penna, eller 30 kronor per penna. Det är en stor skillnad där priset ökar med 50 procent hos Akademibokhandeln.

Moleskin 2023 Weekly Calendar Large
Bläcket är ganska tunt, men fyller sin roll i min kalender utan att blöda igenom.

2. Bläcket är tunt

Jämfört med en reservoarpenna eller bläckpenna så är bläcket på pappret riktigt tunt. Vilket är att vänta eftersom du måste kunna sudda vad du har skrivit, och om det fullkomligt flödar ur pennan så blir det svårt att sudda bort allt (och det är det redan, se längre ner).

Vill du ha en färgstark linje med mycket bläck så är FriXion inte rätt för dig. Då bör du kolla på andra alternativ, men tänk på att vad du skriver är permanent och inte går att sudda då.

Sämst färgåtergivning på pappret har 0.5 mm-varianterna. Vill du ha starkare färg så är det 0.7 och 1.0 som gäller. Läs mer om refills längre ner.

3. Bläcket suddas med värme

Visste du att bläcket i FriXion-pennornar är designat av Pilot till att försvinna vid temperaturer över 60 grader celcius? Det är anledningen till att du kan sudda bläcket med toppen på din penna – friktionen skapar temperaturer över tröskeln för att bläcket ska blekna bort.

Det betyder också att bläcket riskerar att försvinna om du utsätter dina papper och pennor för temperaturer över 60 grader på annat vis. Exempelvis om du laminerar dina papper eller råkar glömma pennskrinet i bilen en varm sommardag. Var mycket försiktig och tänk på att bläcket INTE är permanent!

4. Bläcket kan återställas med kyla

Den här punkten är det inte många som känner till. Även om du suddat allt du kan så finns rester kvar på pappret och du kan återställa åtminstone delar av det med hjälp av kall luft.

Allt du behöver göra är att lägga pappret i frysen en stund (-10 grader eller lägre) och voila, texten kommer tillbaka som om det vore magi! Problemet? Du kanske har suddat och skrivit över på samma ställe vilket betyder att du nu har dubbelt text på sina håll.

Det här är en risk som du helt enkelt får räkna med när du använder FriXion-pennor. Värme tar bort bläcket, kyla återställer.

5. FriXion använder inte dokumentäkta bläck

Den här borde vara uppenbar egentligen, men det är värt att nämna. Använd ALDRIG FriXion-pennor i situationer där bläcket inte under några omständigheter får blekna eller försvinna med tiden. Exempelvis när du skriver under viktiga dokument och dylikt.

Bläcket är inte dokumentäkta och möter inte kraven för viktiga ISO-standarder som följande:

  • ISO 11798
  • ISO 12757
  • ISO 14145

Det betyder att FriXion-pennorna är bra till anteckningar, skolarbeten, kalendern och liknande. Däremot ska du aldrig använda de här pennorna till signaturer på legala dokument eller i situationer där bläcket måste synas om många år.

Pilot FriXion Lx
FriXion Lx är en kvalitetspenna som kostar mer än Clicker-serien.

6. FriXion Clicker är plastiga – FriXion Lx är bättre

Kvaliteten på FriXion Clicker-pennorna är knappast något att skryta om. De är plastiga, skramliga och knarriga (tacksamt nog inte när du använder dem, men prova att skaka en). De gör dock sitt jobb och jag har aldrig varit med om en FriXion Classic-penna som svikit mig när jag behövt den.

Om du vill ha en FriXion-penna som ger en känsla av kvalitet, exempelvis för kontoret när du vill anteckna där, så ska du kolla på FriXion Lx-serien. Det är en serie med pennor som använder ett bättre plastmaterial med inslag av metall.

De här modellerna är inte för alla. Du bör introducera dig med de billiga pennorna först och om du gillar dem så kan Lx-serien vara något att kolla på. Men se upp för priset – en enda penna kostar ofta uppåt 250 kronor eller mer, så försök att hitta dem till nedsatt pris.

Här köper du Pilot FriXion Lx

7. FriXion-pennor används för att märka kläder

En fördel med bläcket i FriXion-pennorna är att det försvinner med värme, vilket betyder att du kan använda det på mer än bara papper.

Exempelvis om du syr kläder och behöver märka ut sömmar. Allt du behöver göra sen är att tvätta kläderna eller köra med ett ångstrykjärn där du har ritat och poff, dina märken försvinner! Givetvis betyder det också att märkena kan återkomma om du förvarar kläderna i -10 grader celcius eller lägre temperaturer.

Notera att FriXion-pennor inte är designade för att användas på kläder, men det är ett av flera användningsområden där de faktiskt fungerar enligt de som testat.

8. Lägg din FriXion-penna i frysen om den är varm

Ett knep för dig som glömt dina FriXion-pennor ute i solen eller i en varm bil är att lägga dem i frysen en stund. Det händer att bläcket blir transparent när de utsätts för hög värme, vilket betyder att de blir helt oanvändbara när du behöver dem. Men du kan i vissa fall återställa funktionen genom att lägga dem i frysen.

Du behöver inte ha dem där alltför länge. Målet är att få ner temperaturen till normalnivåer igen så att bläcket återfår sin färg. När du tycker att FriXion-pennorna är nog svala så tar du ur dem och väntar på att de återfår rumstemperaturen. Sen ska du kunna använda dem igen.

Pilot FriXion refill
Det finns många färger och storlekar att välja på som refills.

9. Refills finns som Fine, Medium & Broad

Det finns tre storlekar på refill-patronerna till FriXion-serien. Ofta följer det med spetsstorlekar som är 0.5 mm (fine) eller 0.7 mm (medium).

Om du behöver riktigt tjocka linjer, exempelvis för rubriker, så finns även 1.0 mm (broad) att köpa till. Dock är det sällan man hittar dem i ett multipack eller ens för att köpa styckvis. Du kan kolla refill-paketen för att se om du hittar broad där.

Pen Store har ett refill-pack med tre patroner med storleken 1.0 mm (broad) i färgerna svart, blå, svart/blå och röd. I skrivande stund kostar ett pack med tre refills 65 kronor.

Du kan även skaffa samma pack för 0.5 mm (fine) och 0.7 mm (medium) för 65 kronor.

10. FriXion-bläcket tar slut snabbare

Det är normalt att bläcket tar slut mycket snabbare i din FriXion-penna än vanliga kulspetspennor och bläckpennor.

Eftersom bläcket är designat att reagera på värme och kyla så behövs mer bläck på pappret än med en ”vanlig” penna säger Pilot. Därför kommer du att få byta refill-patronen mer ofta.

Det är en av kostnaderna du måste vara beredd på om du vill kunna radera bläcket på pappret. Som exempel säger Pilot att refillen för Pilot G2 håller cirka fyra gånger längre med samma mängd bläck än FriXion. Dock kan det bläcket inte suddas.

Frågor och svar om Pilot FriXion

Varför tar bläcket slut snabbt i FriXion?

Bläckets design kräver att mer bläck flödar ut på pappret när du skriver än med en vanlig bläckpatron. En vanlig Pilot G2-refill håller exempelvis 4 gånger längre med samma mängd bläck enligt tillverkaren.

Vilka refills finns till FriXion?

0.5 mm (fine), 0.7 mm (medium) och 1.0 mm (broad).

Kan bläck från FriXion återställas om det suddats ut?

Ja, kyl ner pappret till -10 grader celcius eller lägre för att återställa texten.

Använder FriXion dokumentäkta bläck?

Nej, bläcket är INTE dokumentäkta och bör aldrig användas för viktiga signaturer eller arbeten.

Hur köper jag FriXion-pennor billigast?

Prisjämför pennorna för att hitta den billigaste butiken och köp i flerpack med 10 eller 12 pennor för att minska styckpriset per penna.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button