PennorPennor & papper

Recension av Rotring Rapid Pro (ballpoint)

Rotring Rapid Pro är en penna som du antingen kommer att älska eller hata. Få modeller har splittrar användarna så kraftigt i sina synpunkter som den här. Och anledningarna till det är många. Inte minst ett riktigt kontroversiellt designval som åtminstone för mig personligen är helt galet konstigt. Här är min recension av Rotring Rapid Pro, ballpoint-varianten.

Fördelar

  • Gediget byggd med hög kvalitetskänsla
  • Standard Parker G2-refill
  • Utmärkt grepp
  • Infällbar spets

Nackdelar

  • Lång och rejält baktung
  • Onödiga plastdetaljer
  • Kostar en hel del
Rotring Rapid Pro
Greppet på Rotring Rapid Pro är riktigt bra!

Generellt om Rotring Rapid Pro

Det första vi behöver prata om är storleken och var tyngdpunkten ligger. För den här modellen är ruskigt stor. Betydligt större än Rotring 600 och faktiskt obekvämt lång i mina händer. Tyngdpunkten är högt upp vilket gör pennan svår att hålla under långa skrivsessioner. Det är det här som delar mångas synpunkter om Rotring Rapid Pro.

Samtidigt är den här pennan välbyggd och osar kvalitet från spets till topp. Nästan allt är metall, med undantag för några små detaljer av plast. Huvuddelen av pennkroppen har samma hexagonala form som Rotring 600, men med mjukare kanter. Själva greppytan är helt rund med knottrad design som gör det bekvämt att hålla den utan att fingrarna glider.

Lästips: Recension av Kaweco Sport Classic (rollerball)

Mellan greppytan och pennkroppen sitter en röd plastdetalj. Rotring har fått rejält med kritik för att den är där. Anledningen är att plasten är en strukturell brist vid extrema situationer. Är det ett problem? Inte för de absolut flesta, men det ger en mindre känsla av kvalitet.

Klippet sitter högt upp och är aldrig i vägen. Det är lika välgjort och användbart som på Rotrings alla andra pennor. Tillverkarens logotyp är stansat högst upp på klippet. Personligen föredrar jag designen på den svarta varianten, men det rent estetiska påverkar så klart inte pennans prestanda, så vilken som fungerar för mig.

Där Rotring 600 har ännu en plastdetalj och metall med knottrad design precis ovanför greppet så har Rapid Pro istället helt slät metall. Det finns inte heller någon plastdetalj, vilket faktiskt är lite synd här. Jag föredrar helt klart vad Rotring 600 erbjuder rent estetiskt i det här fallet.

Frammataren är tämligen lång och har ett märkbart motstånd vid nedtryckning. Det hörs tydligt att det är friktion när man trycker in knappen.

Rotring Rapid Pro
Den här röda plastdetaljen hade vi klarat oss utan vågar jag mena.

Mått och vikt

Rotring Rapid Pro är en stor bläckpenna. Riktigt stor faktiskt. Den mäter hela 145 mm på längden vilket är betydligt längre än många andra modeller som jag testat.

Greppet är på 33 mm och omkretsen skiljer sig beroende på vart du håller kring pennan. På den hexagonala pennkroppen så är greppet 8,5 mm medan greppet är något tjockare med 8,8 mm. Ingen större skillnad alltså, men den är visuellt märkbar.

Tyngdpunkten är nästan exakt vid O-et i Rotring, alltså 71 mm från yttersta spetsen (med patronen infälld i pennkroppen).

Vikten är cirka 25 gram. Det är mycket viktig för vilken penna som helst och två gram mer än Rotring 600.

Rotring Rapid Pro
Klicka på bilden för att se den i ett större format.

Skrivtest med Rotring Rapid Pro

Personligen tycker jag att den här pennan är tok för lång och baktung för min smak. Men känslan av kvalitet väger upp en hel del och den tillhörande refill-patronen från Rotring glider lätt över det grova pappret jag valde till skrivtestet. I det här fallet ett 90g-papper från Miquelrius.

Ballpoint-refillen gör ett utmärkt jobb på pappret. Linjen är tydlig och enkel att läsa. När man granskar texten närmare så är det tydligt att linjerna inte är helt perfekta (se bilden ovan), men för den övergripande upplevelsen så gör det inget.

Här köper du Rotring Rapid Pro

Hur mycket väger Rotring Rapid Pro?

25 gram, vilket är två gram mer än Rotring 600.

Vilken refill använder Rotring Rapid Pro?

Parker G2

Vad är viktigt att veta om Rotring Rapid Pro?

Pennan är baktung, är rejält lång (145mm), spetsen är infällbar, greppet är utmärkt, pennkroppen har en mjukt hexagonal form.

Är Rotring Rapid Pro prisvärd?

Nej, den här pennan kostar mer än den smakar – om du inte kan skaffa den till nedsatt pris.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button