PapperPennor & papper

Gmund Pocket Pad Anteckningsblock (recension och test)

Gmund Pocket Pad är ett litet och behändigt anteckningsblock som enkelt följer med i byxfickan eller jackficka. Ett premium-alternativ till de många andra, billiga anteckningsblocken som finns på marknaden idag. Du får betala dyrt för en Gmund Pocket Pad, men priset vägs upp av kvaliteten du får.

Gmund Pocket Pad
Gummibandet håller ihop bladen ordentligt och kan tas av helt.

Fördelar

  • Riktigt bra papper av mycket hög kvalitet
  • Behändigt format för snabba anteckningar
  • Kraftfullt gummiband håller ihop bladen
  • Ficka för lösa blad
  • Bladen är ordentligt limmade
  • Enkelt att riva av blad även utan perforering

Nackdelar

  • Kostar en hel del
  • Gummibandet sitter inte fast på anteckningsboken

Gmund Pocket Pad är kvalitet rakt igenom

När jag packade upp mina anteckningsblock så var första reaktionen att Pocket Pad-modellen är väldigt liten. Försvinnande liten faktiskt bredvid mina andra block som jag normalt använder. Tankarna snurrade. Är det här verkligen vad jag betalade 89 kronor för? Gmund Pocket Pad är bara 67 x 138 millimeter stor vilket gör den extremt nätt och behändig, men också begränsande i ytan du kan skriva och rita på.

Efter den initiala reaktionen så ändrades förvåning till direkt glädje. Jag har tidigare talat mig varm om märken som Rhodia och Ding Bats, men Gmund är något helt annat i kvalitetsväg. Tänk lite av en Rolls Royce där de andra är Lamborghini och Ferrari. Alla tre är dyra och håller hög kvalitet, men den ena står lite över de andra och det syns.

Från det lilla trycket i silverfärg på framsidan och baksidan, till den sköna papperspärmen och de glatta pappret. Gmund Pocket Pad utmärker sig genom att vara felfri rakt igenom. Åtminstone vid en första anblick. När jag granskar anteckningsboken lite mer och faktiskt använder den så hittar jag en liten detalj som hade kunnat vara bättre. Mer om det längre ner.

Bladen är ordentligt limmade och ger ingen känsla av att kunna ramla ur. En snygg detalj är att limningen gör att du mycket enkelt river av blad utan att det lämnar någon rest – helt utan perforering!

Recension: Behöver du en stor och mångsidig anteckningsbok till ett schysst pris? Spana in den här!

Gmund Pocket Pad
Den lilla fickan är perfekt till dina lösa blad.

Skrivtest med Gmund Pocket Pad

Det är alltid med en skräckbladad förtjusning som jag testar pennor i en ny anteckningsbok. Tänk om jag klantar mig och aldrig mer vill använda den? Tänk om det blir fult, som en skamfläck? Den här gången är inget undantag, men friskt vågat är hälften vunnet och jag vill se om känslan av kvalitet även håller med mina pennor.

Pappret är glatt, men inte silkeslent. Varje blad är 120 gram vilket är mer än tillräckligt för vilken penna som helst, även de blötare reservoarpennorna där ute. Ytan känns mjuk och behagligt mot fingarna. Den är inte lika glättig eller behandlad som Rhodias papper.

Min finspetsade Pilot Custom 823 med bläcket Lamy T53 Obsidian flöt utan problem över pappret. Det är annars en penna som gör sig bäst på Rhodias ytbehandlade papper.

gmund pocket pad 5
Bilden togs med en mobilkamera. Ursäkta den något sämre kvaliteten.

Grafit från stiftpennor smetar knappt

Jag hade inte heller några problem med reservoarpennorna i Pilot MR-serien, min Zebra Sarasa Grand nästan halkade runt på pappret. Det mesta av bläcket som jag testade klarade sig fint, men Diamine Ancient Copper uppskattades inte. Här spred sig bläcket i fibrerna med en effekt som kallas ”feathering”, vilket gör att skriften blir spretig och känns suddig. Någon ”sheen”-effekt där bläcket är uppdelat i två toner, ofta lite ljusare ovantill och mörkare nedtill, kunde jag heller inte få.

De flesta bläcken, både från reservoarpennorna och bläckpennorna torkar snabbt utan att smeta. Undantaget var Diamine Imperial Purple som glatt tog betydligt längre tid på sig än de andra.

För dig som använder stiftpenna eller fixpenna så kan jag glatt meddela att det fungerar helt utmärkt. Grafiten sätter sig fint i pappret och smetar inte lika mycket som med exempelvis Rhodias papper. Faktum är att grafiten sätter sig så väl att du inte kan få bort den helt med ett suddgummi. Det stannar kvar en liten rest som kan upplevas likt en skuggning på sin höjd.

gmund pocket pad 4
Den limmade delen glämtar lite under pappret, men bladen sitter ordentligt.

Sammanfattning

Anteckningsblocket är försvinnande litet, men håller hög kvalitet och fungerar väl med alla pennor jag har testat. Blötare bläck och varianter med sheen gör sig bättre på mer anpassat papper som är designat för att lyfta fram bäckets egenskaper. Men om du vill ha ett praktiskt och kvalitativt papper som känns bra att skriva på snarare än att få bläcket att se fint ut så är det här rätt för dig.

Kvaliteten är 100-procentig rakt igenom. Från pärmen till bladen och limningen. Det enda jag saknar är en penhållare och gummibandet hade kunnat sitta fast. Nu måste man ta av det varje gång anteckningsblocket ska användas. Utöver det och prislappen så finns inget att anmärka på. Jag kan helhjärtat rekommendera Gmund Pocket Pad.

Här köper du Gmund Pocket Pad

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button