PennorPennor & papper

Retro 51 Tornado – en bläckpenna att älska (recension)

Retro 51 Tornado är den första ”exklusiva” bläckpennan som jag fick i min ägo för ett gäng år sedan. Den gick inte att köpa från svenska butiker vid tillfället utan behövde importeras från Italien. Idag är det betydligt enklare att skaffa en Retro 51 i Sverige – och min mening är att pennan är värd varenda hundralapp den kostar.

Fördelar

  • Utmärkt konstruktion i stål
  • Lackad pennkropp
  • Utmärkt bläckpatron (Parker G2)
  • Vridtopp av högsta rang

Nackdelar

  • Kostar från nära 400 kronor
  • Finns mer prisvärda alternativ
  • Svår att köpa i Sverige
Retro 51 Tornado

Det här är Retro 51 Tornado

Retro 51 Tornado är en klassisk bläckpenna som introducerades 1997. Designen ska uttrycka en retrokänsla och ge en känsla av den amerikanska drömmen. Lite oklart hur väl de har lyckats på den punkten med alla de olika designalternativen, men varianter som Retro 51 Bennington fullkomligt skriker USA-retro.

Själva pennan är helt tillverkad i metall och ger ett gedigert intryck från första till sista bläcklinje på pappret. Det märks att Retro 51 Tornado är kvalitet, från känslan av metallen mellan fingrarna till tyngden och känslan när du vrider fram spetsen.

Om du skakar pennan så är den helt ljudlös. Inga lösa delar här inte. Klippet är styvt och känns tåligt, men har ändå en tillräcklig flex i den nedre delen så att du faktiskt kan fästa pennan utan att behöva två händer.

Lästips: Fish Space Pen Bullet är en minimalistisk EDC-penna (test)

Retro 51 Tornado

Retro 51 Tornado har många olika refiller att välja på

Retro 51 Tornado finns som rollerball och ballpoint. Oavsett vad du väljer så går det alltid att byta patronen mot en annan om du vill. Du kan skaffa officiella refill-patroner märkta med Retro 1951 / REF5P, eller byta ut dem mot passande från exempelvis Schmidt eller Parker.

För att byta patronen så skruvar du försiktigt loss konen längst fram på pennan. Gör det över en yta som är väl upplyst då det sitter en fjäder på insidan som enkelt försvinner. Dra ur patronen som sitter i pennan, flytta över fjädern till din nya refill-patron och sätt in den i konen. Skruva på pennkroppen och voila – du är klar.

En stor fördel med Retro 51 Tornado är att den använder Parker G2-patroner som kan användas i flera andra pennor. Bland annat utmärkta Kaweco Classic Sport och AL Sport.

Här är några exempel på refill-patroner för pennan:

  • Retro 1951 (REF5P-B) – Rollerball
  • Easy Flow 9000 (REF71-B) – Ballpoint
  • Parker QUINK

Bläckpatronen som följer med är normalt svart med spets på 0,7 millimeter. Det finns andra varianter med fler färger och tunnare spets på 0,6 millimeter om du föredrar det.

Retro 51 Tornado

Vrid-toppen på Retro 51 Tornado är behagligt mjuk

När du ska visa eller dölja spetsen så vrider du på toppen på din Retro 51 Tornado. Den har en mekanism på insidan som är behagligt mjuk och följsam utan tydliga steg. Dessutom är den normalt helt ljudlösa, vilket är en bonus.

Vrid-toppen på pennan är av metall med knottrig design som ger en tydlig textur. Det finns ingen risk att du glider med fingrarna här, även om du är lite oljig eller blöt. Du får bra grepp och med ett mjukt motstånd så är Retro 51 Tornado tveklöst den bekvämaste jag testat.

Kanske är det bara Pilot MR som rivaliserar i behaglig vridmekanism för att visa/dölja spetsen.

retro 51 tornado skrivtest refills
Skrivtest med flera olika varianter och typer av refills för Parker G2-pennor.

Tips på varianter av Retro 51 Tornado

Det är inga butiker i Sverige som säljer alla varianter av Retro 51-serien just nu. Det kanske bästa alternativet är Appelboom som har ett utmärkt utbud, hyggliga priser och snabb leverans till Sverige (och nej, jag har inte fått betalt för att säga det här). Här är de varianter som Appelboom erbjuder idag.

Klassiska och enfärgade varianter

Specialvarianter & unika designer

Frågor och svar

Är Retro 51 Tornado en prisvärd penna?

Nja, det beror helt på vad du är ute efter. Tilltalar den lackerade designen? Då är den här pennan helt klart prisvärd om du håller dig under 400 kronor. Annars är modellen svår att rekommendera idag.

Vilka refills använder Retro 51 Tornado?

Parker G2

Vilket material är Retro 51 Tornade tillverkad av?

Den här pennan är helt i metall.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button