Pennor & papper

Pilot Capless Decimo – en riktigt bra reservoarpenna (recension & test)

Pilot Capless Decimo är min – just nu – favoritpenna i hela samlingen. Det är en udda reservoarpenna som verkligen kan kännas lite avskräckande till en början med det lågt placerade klippet. Men jag lovar att när du har bekantat dig med en Decimo och använt den ett tag så vill du inte släppa taget om den igen.

Med det sagt så är Capless Decimo absolut inte rätt penna för alla. Den har sina positiva egenskaper, men också en del svagheter som du bör känna till. Efter en tids användning så känner jag mig redo att ge mina tankar om den här pennan (spoileralert: Den här värd varenda krona i slutändan).

Bästa reservoarpennan – 10 bästa du kan köpa idag (2022)

pilot capless decimo custom74 custom92 fine size comp rhodia90g 2022

Det positiva om Pilot Capless Decimo

Galet bra spets

Okej, vi får det ur vägen redan här. Spetsen till Capless Decimo är helt fantastiskt skön att skriva med. Den har lite flex i spetsen och glider lätt över pappret. På Rhodias premiumpapper (90g) så är det nästan omärkbart om man inte trycker markant, på lågkvalitetspapper så är det fortfarande ”smooth” men med lite högre motstånd. Precis som det ska vara.

Huvlös design

Med sin huvlösa design så är Capless Decimo fantastisk att ta med sig. Där Pilots andra pennor i premiumklassen normalt har gängor för att hålla huvan på plats så är Capless Decimo bestyckad med en klickmekanism och infälld spets när den inte används. Det går mycket snabbare och klicket är riktigt behagligt. Perfekt när du vill ha pennan med dig på gående fot och snabbt måste skriva ner något.

Kvalitetskänsla rakt igenom

Hela designen har en behaglig och positiv känsla. Det märks att Pilot har lagt ner arbete på den här modellen och jag föredrar absolut Capless Decimo framför både Custom Heritage 92 som är i samma prisklass, även den betydligt dyrare Custom Heritage 823 (som visserligen har en snäppet bättre spets). Gängorna känns bra och klippet är styvt men användbart. Guldstjärna för designen!

pilot capless decimo lamy t52 crystalink topaz fine rhodia90g 2022

Det negativa om Pilot Capless Decimo

Farlig kant på insidan

När du ska fylla på konveteraren så måste du så klart plocka ner reservoarpennan i delar och här hittar vi ett riktigt obekvämt problem med Capless Decimo. När spetsen placeras i pennans främre del och skjuts framåt så kan den repa emot en vass, inre kant. I värsta fall kan du skada den yttersta spetsen om du tar i för mycket och inte ser dig för, så placera spetsen mycket försiktigt när du fyllt på konverteraren och ska montera pennan igen.

Svårt att se kvarvarandre bläck

Det är helt omöjligt att se hur mycket bläck som är kvar i pennan utan att öppna den (och det vill du inte i onödan – se första punkten ovan). Dessutom håller konverteraren inte speciellt mycket bläck. Jag hade hellre sett att det fanns någon form av indikator som åtminstone gav en vink om mängden bläck som var kvar, men attans nej.

pilot capless decimo parts 2022

Nämnvärt om Pilot Capless Decimo

Du måste doppa spetsen mer än du tror

När du ska fylla på konvereraren och doppar spetsen i bläckflaskan så måste du mycket längre ner än du tror. Mycket längre. Det sitter ett litet hål en bit upp från spetsen som måste under ytan på bläcket; om den sticker ovanför så drar den bara in luft och inte bläck. Det betyder att du kommer att få problem när bläckflaskan börjar få ont om bläck och nivån blir lägre.

Klippet längst fram ÄR konstigt – men du vänjer dig

Låt dig inte avskräckas bara för att klippet sitter så långt ner. Visst måste du lägga fingrarna på det när du skriver, och det är en konstig känsla till en början. Men snart nog så har du vant dig och efter en stund vill jag lova att du kommer att uppskatta designen. Är du osäker? Köp en penna online och undvik att fylla den med bläck. Doppa spetsen i en flaska istället och skriv några gånger medan du känner dig för. Då kan du alltid returnera reservoarpennan (relativt) riskfritt om den verkligen inte känns okej.

Bläck till reservoarpenna – så väljer du rätt (guide och topplista)

pilot capless decimo custom74 custom92 fine nibs rhodia90g 2022
Pilot Capless Decimo har en galt liten spets jämfört med både Custom 92 & Custom 823.

Här köper du Pilot Capless Decimo

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button