PennorPennor & papper

Nya Pentel Orenz AT (2023) är här

Pentel Orenz AT är en ny serie stiftpennor med automatisk stiftmatning och samma stödrörsskydd som på de tidigare varianterna i Orenz-serien. En unik produkt som med ett omarbetat grepp som får oss att tänka på syskonmodellen GraphGear.

Det som utmärker nya Pentel Orenz AT är greppet som kallas ”Dual Grip” och den automatiska matningen av stiftet varje gång du lyfter pennan från pappret. Orenz AT använder dessutom samma, skjutbara stödrör som vanliga Orenz-pennorna så att du aldrig riskerar att knäcka stiftet.

Designmässigt påminner den här modellen starkt om GraphGear 800 vågar jag mena.

Skjuter fram stiftet varje gång pennan lyfts från pappret

Allt du behöver göra för att komma igång med Orenz AT är att trycka fram stiftet en gång. Därefter så fortsätter stiftet att matas automatiskt tills det tar slut. Då använder du frammatningsknappen högst upp på pennan för att lägga ett nytt stift i rätt läge – och sen kör du precis som tidigare tills det är slut.

Lästips: Stiftpenna Pentel Orenz med grepp av metall (recension)

Pentel Orenz AT 2023
Pentel Orenz AT finns i flera olika färger, men bara en storlek. Foto: Pentel

Viktigt att poängtera är att det här inte är en så kallad ”shaker”-modell. Den fungerar alltså inte som en Pilot The Shaker där du skakar pennan för att skjuta fram stiftet efter hand som det behövs – det görs helt automatiskt med en inbyggd mekanism. Se det lite som en Uni Kuru Toga Roulette, fast istället för att rotera stiftet så skjuts det framåt.

Låg tyngdpunkt och bara en storlek

En annan förändring är att tyngdpunkten är lägre i Orenz AT-modellerna jämfört med Pentels andra pennor. Målet är att du ska få mindre känningar i handen vid längre skrivsessioner. Det är bekvämare längre helt enkelt.

Stiftet som används är 0.5 mm och åtminstone vid lanseringstillfället så är det enda alternativet. Du kan inte köpa Orenz AT i andra storlekar som 0.3 mm, 0.7 mm eller 0.9 mm – trots att gamla Orenz-pennorna har de storleksalternativen.

Huruvida det har med att frammatningsmekanismen fungerar dåligt med andra stiftstorlekar än 0.5 mm går bara att spekulera kring, men det är en av flera möjliga anledningar Vad tror du?

Lästips: Nya Pentel Ain-serien (2023) med blyertsstift är här

Pentel Orenz AT 2023
De fyra färgerna som gäller för Pentel Orenz AT. Foto: Pentel

Priset och färgerna

Totalt får vi fyra olika färger att välja på:

  • Mörkröd
  • Mörkblå
  • Grå
  • Silver

Det betyder att vi saknar vanligare färger som svart, blå, gul och vit som de normalt erbjuds i Orenz-serien. Personligen gillar jag verkligen hur dämpade och matta färgerna är – det passar mig helt perfekt.

Priset på den japanska marknaden är 2 200 JPY, vilket motsvarar cirka 176 kronor i Sverige. Det finns just nu inga svenska återförsäljare av den här modellen – länkar kommer så fort de finns upplagda.

Mina tankar om Pentel Orenz AT

Jag har alltid uppskattat Orenz-serien för den kvalitet som erbjuds och jag har stora förhoppningar att den nya AT-serien håller lika hög standard som sina syskonmodeller.

Vad jag däremot inte tycker speciellt väl om är greppet på GraphGear 1000 och här verkar Orenz AT har kopierat designen till viss del. Huruvida det fungerar bra eller inte återstår att se, men jag har mina personliga tvivel.

Det finns i skrivande stund ingen svenk prislapp för Orenz AT-serien. Att det blir en rak konvertering från japanska yen till svenska kronor utan något påslag är osannolikt. Samtidigt kostar befintliga varianten med metallgrepp redan runt 175 kronor, så det blir intressant att se hur svenska återförsäljare prissätter de nya pennorna.

Min gissning är att de landar kring 200 till 230 kronor.

Via Pentel

Related Articles

2 Comments

    1. Hej Mia,

      Just nu finns Orenz AT bara att köpa via Amazon.jp. Min förhoppning är att Pen Store och Komadori tar in dem i sitt sortiment också så fort de finns på den europeiska marknaden. Det kan dock dröja ett tag eftersom modellen precis är släppt i Japan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button