PapperPennor & papper

Test: Moleskine 2023 Kalender – recension och intryck

Inför det nya året så har jag planerat att ta steget från digitala kalendrar och anteckningar till att bli mer fokuserad på det analoga. Ett steg är att välja en ny papperskalender och efter på tok för kort betänketid så föll valet på en Moleskine 2023 Weekly Calendar Large. Här är mina tankar om kalendern.

moleskin 2023 weekly calendar large 2
Det följer med tre ark med klistermärken. Riktigt bra och praktiskt.

Fördelar

  • Nätt och behändig årskalender
  • Bra med utrymme för varje dag
  • Praktisk att ta med sig i väskan
  • Tre ark med klistermärken
  • Uppslag för hela månader

Nackdelar

  • Tunt papper
  • Bara sju sidor för anteckningar
  • Dyr

Generellt om Moleskine 2023 Weekly Calendar

Det här är en tunn kalender som knappt märks av i väskan. En anledning till att den är så tunn är att bladen bara är 70 gram och att det knappt finns några extra anteckningspapper att prata om.

Tjockleken är bara 9,3 millimeter mitt på kalender. Det är tunnare än de flesta pennor jag äger. Min Zebra Sarasa Grand är exempelvis 10,1 millimeter tjock över pennkroppen.

Det inledande bladet är betydligt tjockare än de andra och har en ruta för kontaktinformation till ägaren av kalendern.

Därefter följer ett helt blad för personlig information, ett helt uppslag med datum för 2023 och 2024, samt sex uppslag för hela 2023 där varje sida är en hel månad. Efter det följer konverteringstabeller, riktnummer till olika länder, planeringsblad för resor och lite blandade sidor.

Pappret är elfenbensfärgat och som ovan nämnt på 70 gram. Bladen är av syrafritt papper.

Lästips: Använd Pilot FriXion med suddbart bläck när du skriver i kalendern

Moleskin 2023 Weekly Calendar Large
Oj oj, trycket på andra sidan bladet syns väldigt tydligt.

Första intrycket av kalendern

Mitt första intryck är att Moleskine 2023 Weekly Calendar är praktiskt tunn och användbar på gående fot. Storleksmässigt så ser jag inga hinder med att ta med den i väskan till och från jobbet. Även under längre resor. Den har inte en pocket-storlek, så glöm jackan eller byxfickan.

Eftersom det är en soft-cover så är pärmen lordentligt flexibel. Utsidan är klätt i ett bekvämt, mjukt material (jag vet faktiskt inte vad det är tillverkat av).

Och där stannar den inledande, positiva intrycket av den här kalendern. Så fort jag öppnar den och känner på bladen så ångrar jag köpet. 70 gram eller inte, det finns ingen anledning till att man ska kunna se så mycket av andra sidan. Jag behövde inte ens trycka pappret mot varandra för att tydligt se andra sidans tryck. Inte roligt, Moleskine.

Utrymmesmässigt så har kalendern bra med plats till alla dina anteckningar för varje dag. Inga konstigheter där. Det är cirka 5,8 millimeter mellan linjerna, vilket kan jämföras med ett Rhodia no18 som har cirka 7 millimeter mellan linjerna. En markant skillnad, så skippa pennor som skriver brett.

Moleskin 2023 Weekly Calendar Large
Inte det bästa skrivtestet någonsin, men ett exempel på hur det ser ut med en Pilot FriXion.

Skrivtest

Pappret är mycket behagligt att skriva på, oavsett om det är en mjuk gelpenna eller en stiftpenna. Som vanligt med anteckningsböcker från Moleskine. Det är bevisligen ett tunt papper, men det håller hög kvalitet och är tåligt mot revor.

Jag har inte vågat mig på att testa med min Pilot MR Retro Pop än. Den är bred och bläcket flödar rejält. Så pass att jag förväntar mig att det ska blöda igenom pappret direkt. Däremot har jag skrivit några sidor med en Pilot FriXion (svart, 0.7 mm) och den fungerar helt utmärkt utan att blöda igenom. Dessutom är bläcket suddbart vilket är en stor fördel i vilken kalender som helst.

Faktum är att trycket på sidorna syns betydligt mer än bläcket från pennan. Mycket bra!

Inom kort planerar jag att testa en rad olika pennor för att se hur de fungerar i kalendern. Till att börja med så är det Pilot FriXion och stiftpennor som gäller.

Här köper du Moleskine 2023 Weekly Calendar

Det finns en rad olika varianter av den här kalendern. I mitt fall valde jag storleken Large med en vecka per uppslag. Det finns både större och mindre varianter, samt ett alternativ där hela veckan visas på en sida och andra sidan är bara för anteckningar. Alla varianter finns som soft-cover och hard-cover.

Här är alternativen som finns till den här kalendern idag:

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button