Allmänt

13 Android-appar som du ska avinstallera direkt

Säkerhetsforskare har hittat nya appar på Google Play Store som är direkt skadliga för de Android-telefoner som installerar dem. Det handlar om 13 appar totalt och rekommendationen är att du omedelbart raderar de appar som finns på just din mobiltelefon.

Det är säkerhetsforskare på McAfee som gått ut med en publik varning i det här blogginlägget om sina fynd.

Apparna klickar på annonser utan din vetskap

I blogginlägget skriver säkerhetsforskarna att apparna används för att klicka på annonser utan att du märker det. Det räcker att en av apparna är öppen i bakgrunden så kan den skadliga koden identifiera och klicka på annonser som appskaparen tjänar pengar på.

Tacksamt nog är det en jämförelsevis harmlös typ av malware som inte är ute efter din data, personuppgifter eller annat känsligt.

Däremot kan du märka av apparna negativt genom att de tömmer batteriet på nolltid. Det krävs en hel del av mobiltelefonens kapacitet för att köra för fullt i bakgrunden, vilket ökar energiförbrukningen och därmed töms batteriet snabbare än normalt.

Lästips: Fantastiska verktyg och appar för macOS / OS X

Alla 13 apparna som du måste avinstallera

  • BusanBus (com.kmshack.BusanBus)
  • Currency Converter (com.smartwho.SmartCurrencyConverter)
  • EzDica (com.joysoft.ezdica)
  • EzNotes (com.meek.tingboard)
  • Flashlight+ (com.candlencom.candleprotest)
  • Flashlight+ (com.dev.imagevault)
  • Flashlight+ (kr.caramel.flash_plus)
  • High-Speed Camera (com.hantor.CozyCamera)
  • Instagram Profile Downloader (com.schedulezero.instapp)
  • Joycode (com.joysoft.barcode)
  • K-Dictionary (com.joysoft.wordBook)
  • Quick Note (com.movinapp.quicknote)
  • Smart Task Manager (com.james.SmartTaskManager)
hacker-hand-keyboard-pexels

Fler än 20 miljoner nedladdningar

En skrämmande detalj är att alla apparna som är listade ovan (plus tre extra appar) tillsammans har laddats ner fler än 20 miljoner gånger.

Det betyder att det teoretiskt finns 20 miljoner mobiltelefoner som alla samlar in pengar åt cyberkriminella.

Google har tagit bort samtliga appar från Play Store, men de tas inte bort automatiskt från alla mobiltelefoner. Det måste användarna göra själv.

Det är viktigt att du kollar alla dina appar regelbundet så att det inte finns skadliga varianter installerade. Säkerhetsforskarna på McAfee säger att det ofta handlar om varianter av verktygsappar som tänder ficklampan, läser QR-koder eller visar vilka processer som körs i Android.

I många fall finns redan inbyggda appar eller funktioner i mobiltelefonen som gör allt det här (QR-koder läser du exempelvis enklast med den inbyggda kamera-appen). Undvik att ladda ner onödiga appar, läs recensioner, använd endast de mer populära, erkända apparna (ingen garanti att det stoppar skadlig kod, men det minskar risken).

Undvik appar du inte vet är säkra

Om du inte är 100 procent säker att appen du vill ladda ner är säker – ladda inte ner den till din mobiltelefon!

Det är extra viktigt om du har en Android-telefon, men även iPhone-användare måste vara försiktiga. Det finns många exempel på hur skadliga iOS-appar har slunkit igenom Apples stenhårda granskningskontroll (som kanske inte är speciellt hård när man tänker efter).

Ladda aldrig ner appar som inte kommer från Google Play Store eller Apple App Store.

Ett annat tips är att aldrig logga in på ditt Facebook-, Google- eller Twitter-konto (numera X-konto) i någon app om du inte är helt säker på appens integritet. Det finns fall där appar har lurat användarna att mata in inloggningsuppgifter till populära tjänster i falska inloggningsrutor och sedan stulit inloggningsuppgifterna.

Via BGR

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button