Allmänt

Garmin Vivosmart 4 – smart aktivitetsarmband med energimätning

Garmin Vivosmart 4 är ett aktivitetsarmband som mäter hur mycket sömn du får, dina energinivåer samt har sju dagars batteritid.

  • Två storlekar – small/medium & large
  • Mäter sömnkvalitet och energinivåer
  • Sju dagars batteritid
  • Vattentålig för både bad och pool

Garmin Vivosmart 4 använder en OLED-skärm med upplösningen 48 x 128 pixlar. Runt skärmen sitter en kant av aluminium och armbandet är av ett silikonmaterial. Över skärmen finns vanligt plastglas, så räkna med att behöva skaffa till ett bra skärmskydd.

Storleken på aktivitetsarmbandet är antingen 15 x 10.5 x 197 millimeter för small/medium eller 15 x 10.5 x 223 millimeter för large-varianten. Vikten är 20.4 gram respektive 21.5 gram. Knappast någon större skillnad, men välj rätt om du planerar att skaffa en Vivosmart 4.

Mäter kvalitet på sömn & energinivåer

Garmin Vivosmart 4 använder en ”pulse ox”-sensor för att mäta syrenivån i blodet när du sover. Kombinerad med avancerad sömnmätning för att uppskatta de olika sömnnivåerna (lätt, djup, REM) tillsammans med kroppsrörelser så kan Vivosmart 4 avgöra kvalitetsnivån på din sömn.

Dan Bartel på Garmin säger i ett uttalande att kvaliteten på sömnen spelar en kritisk roll för vårt välmående. Dålig sömn kan bidra till sämre mående och det är något Garmin vill motverka. Hur väl det fungerar, ja det återstår att se.

Garmin Vivosmart 4 har även en så kallad ”Body Battery”-funktion som mäter energinivån i kroppen. Det är i princip bara en rad algoritmer som analyserar data som Vivosmart 4 samlat om dig. Bland annat hjärtrytm, stress, sömn och daglig aktivitet.

All data analyseras och en energi-poäng visas för dig. Ju högre siffra desto mer energi bör du ha i kroppen. Om siffran kryper alltför långt neråt rekommenderas vila och näringsintag. Åter igen, allt är bara analyser, så det gäller att ta det hela med en liten nypa salt.

garmin viviosmart 4 hr
Inbyggd pulsmätare hjälper Vivosmart 4 att hålla koll på din aktivitetsnivå.

Två storlekar, pris & tillgänglighet

Garmin Vivosmart 4 släpps i två storlekar – small/medium och large – och aktivitetsarmbandet går att köpa från september 2018. Cirkapriset är 129.99 USD, vilket omräknat blir cirka 1 500 kronor inklusive moms.

Priset och funktionaliteten gör Vivosmart 4 till en direkt konkurrent med nya Fitbit Charge 3 som presenterades den 20 augusti i år. En aktivitetsmätare som kostar snäppt mer med 149.95 USD, eller runt 1 700 kronor inklusive moms.

Frågor och svar om Garmin Vivosmart 4

När släpps Garmin Vivosmart 4?

Garmin Vivosmart 4 släpptes under tredje kvartalet 2018. Aktivitetsarmbandet finns tillgängligt att köpa i butik idag.

Hur mycket kostar Garmin Vivosmart 4?

Garmina har ett cirkapris på 1 599 kronor på sin webbsajt. Andra butiker säljer dock aktivitetsarmbandet billigare. På Prisjakt ser du de senaste, billigaste priserna på Garmin Vivosmart 4.

Är Garmin Vivosmart 4 prisvärd?

Ja. Under den månad jag provade Garmin Vivosmart 4 uppfattade jag aktivitetsarmbandet som prisvärt för sina kronor. Det är ett minimalistiskt, funktionsrikt och smart aktivitetsarmband. Om du planerar att köpa produkten rekommenderar jag att du läser recensioner först.

Kan jag läsa notifikationer på OLED-skärmen?

Ja. Men det är långt ifrån optimalt. Den lilla, stående skärmen är inte gjord för att läsa långa meddelanden. Däremot fungerar den utmärkt till att se vem som skickar meddelanden och inkommande samtal.

Är det störande att sova med Vivosmart 4 på handleden?

Nej. Det är högst personligt givetvis, men Vivosmart 4 har ett mycket bekvämt armband som knappt märks på handleden. Det är dessutom väldigt lätt och tunt.

Ska jag köpa den lilla eller stora varianten?

Om du har riktigt tunna handleder ska du köpa den lilla varianten av Vivosmart 4. Annars är det den stora du ska ha. Lilla varianten är riktigt kort i armbandet, så ha det i åtanke.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button