Prylar

Garmin Fenix 5 Plus, Fenix 5S Plus & Fenix 5X Plus – det här måste du veta

Garmin har släppt tre nya träningsklockor i Fenix 5-serien. Samtliga har ett Plus-tillägg till namnet och erbjuder en mängd förbättringar över originalmodellerna.

Den kanske mest utmärkande förbättringen är stödet för Garmin Pay som även finns med Vivoactive 3-modellerna. Det finns även inbyggt lagringsutrymme för upp till 500 låtar samt stöd för uppspelning via bluetooth-hörlurar.
Låtarna laddar du in i träningsklockan via en dator eller via appar i mobiltelefonen, exempelvis Deezer lyfts fram som ett exempel.

Inbyggda kartor, 500 låtar & Garmin Pay

Alla tre modellerna har inbyggda kartor som inte behöver strömmas via en mobiltelefon. Det betyder att du med en snabb blick på klockan kan se exakt vart du befinner dig i löparspåret eller på vandringsleden; tack vare att de också har GPS- och GLONASS-stöd.
Till det finns stöd för Garmin Trendline som gör att du kan söka efter och hitta vandringsleder som andra Garmin-användare har betygsatt. Vi undrar lite hur praktiskt det är i klockan eftersom man generellt inte letar vandringsleder spontant när man redan är ute och går.
Garmin Fenix 5X Plus har en unik funktion i sin inbyggda Pulse Ox Acclimation-sensor för mätning av syrenivån i blodet. Extra viktigt för dig som extremsportar på hög höjd, exempelvis bergsklättring.

Garmin Fenix 5 Plus
Garmin Fenix 5 Plus

Samma grund som vanlig Fenix 5-modellerna

Utöver det ovanstående så har Fenix 5 Plus, Fenix 5X Plus och Fenix 5S Plus ungefär samma kärnegenskaper som de befintliga Fenix 5-modellerna.
Det betyder bland annat inbyggd GPS-stöd, pulsmätare på insidan mot handleden, mätning av flera olika typer av sporter och stöd för Connect IQ-tjänsten. Skärmen till träningsklockorna har exakt samma färgstöd och hela designen är vattentät ner till 100 meters djup.
De skiljer sig dock på några intressanta punkter från vanliga Fenix 5-serien. Först kommer alla specifikationer du måste känna till:

Fenix 5S PlusFenix 5 PlusFenix 5X Plus
Mått42 millimeter47 millimeter51 millimeter
Skärm1.2 tum (240 x 240 pixlar1.2 tum (240 x 240 pixlar1.2 tum (240 x 240 pixlar
Vikt69 gram87 gram96 gram
Bredd på remmen20 millimeter20 millimeter20 millimeter
Minne16 GB (500 låtar)16 GB (500 låtar)16 GB (500 låtar)
Max batteritid
Med GPS + musik
Med UltraTrac
7 dagar
4.5 timmar
25 timmar
12 dagar
8 timmar
42 timmar
20 dagar
13 timmar
70 timmar
VattentålighetNer till 100 meterNer till 100 meterNer till 100 meter
WiFiPå Sapphire-modellenPå Sapphire-modellenJa
BluetoothJaJaJa
Garmin ElevateJaJaJa
Garmin Pulse OXNejNejJa
Barmeter / HöjdmätareJaJaJa
GyroskopJaJaJa
AccelerometerJaJaJa
TermometerJaJaJa
KompassJaJaJa
GPS, GLONASS & GALILEOJaJaJa

Bland nyheterna i Fenix 5 Plus-serien ser vi bland annat att Fenix 5S Plus har fått en snäppet större skärm på 1.2 tum mot 1.1 tum som tidigare. Även upplösningen har ökat lite, från 218 x 218 pixlar till 240 x 240 pixlar.
Fenix 5 Plus är i princip helt identisk med sin föregångare medan Fenix 5X Plus har bättre batteritider. En rejäl ökning dessutom med en extra veckas batteritid i mobilläget. Läs mer här under om hur länge de nya träningsklockorna kan användas mellan laddningarna.

Garmin Fenix 5S Plus
Garmin Fenix 5S Plus

Batteritiden på Fenix 5 Plus, Fenix 5S Plus & Fenix 5X Plus

Något som skiljer de tre modellerna åt är batteritiden. Fenix 5S Plus klarar upp till sju dagars användning i mobilläge, dvs om du inte använder träningsfunktionerna eller GPS:en. Lyssnar du på musik och navigerar med GPS:en samtidigt minskar batteritiden till låga fyra timmar.
Storebror Fenix 5 Plus klarar ytterligare några dagar med upp till 10 dagar i mobilläget. Med musik och GPS igång samtidigt minskar tiden till åtta timmars användning, alltså dubbelt så bra som Fenix 5S Plus.
Den mest kapabla och dyraste modellen är Fenix 5X Plus. Det märks också på batteritiden som når utmärkta 20 dagars i mobilläget och hela 13 timmars med både GPS och musik igång samtidigt. Men så får du också betala ett märkbart högre pris jämfört med de andra modellerna.

Garmin Fenix 5X Plus
Garmin Fenix 5X Plus

Så mycket kostar Fenix 5 Plus-serien

Garmin Fenix 5-serien kostar en hel del och nya Plus-modellerna är inget undantag. Om du vill ha det bästa som Garmin har att erbjuda får du vara beredd att betala ordentligt för det. Här är priset på alla sex modellerna märkta med Fenix 5 idag.
Först de nya Fenix 5 Plus-modellerna:

  • Garmin Fenix 5 Plus – 7 000 kronor
  • Garmin Fenix 5S Plus – 7 500 kronor
  • Garmin Fenix 5X Plus (Sapphire) – 8 500 kronor

Och här är priserna på de äldre modellerna:

  • Garmin Fenix 5 – 4 800 kronor
  • Garmin Fenix 5 (Sapphire) – 5 700 kronor
  • Garmin Fenix 5S – 4 600 kronor
  • Garmin Fenix 5S (Sapphire) – 5 600 kronor
  • Garmin Fenix 5X (Sapphire) – 6 000 kronor

Priserna kommer från Prisjakt och ändras varje dag, så ta siffrorna här ovan med en nypa salt.

Videor på Fenix 5 Plus-serien
Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button