Huawei: Hongmeng OS är 60 procent snabbare än Android

Nya mobila operativsystemet Hongmeng OS från Huawei kommer att vara snabbare än Android. Det säger Huawei-grundaren Ren Zhengfei i en intervju med kinesiska sajten Sina.

Huawei har inte haft det lätt på senare tid. Tillverkaren kan tappa flera miljarder dollar i förlorade intäkter efter blockaden mot amerikanska företag, och helt tappat åtkomsten till viktiga operativsystem som Android och Windows.

Situationen är så allvarlig att Huawei skapat sina egna operativsystem för både framtida mobiltelefoner och datorer. Ett arbete som pågått i flera år nu, och som utmynnat i en helt ny plattform kallad Hongmeng OS.

Annons

I skrivande stund vet vi ytterst lite om Hongmeng OS och hur operativsystemet fungerar.

Vad vi vet – om vi ska tro Huawei-grundaren Ren Zhengfei – är att Hongmeng OS är upp till 60 procent snabbare än Android. Hur Huawei har uppmätt den siffran och i vilka situationer är oklart, men för att nå den siffran krävs rejäla optimeringar.

En fördel som konkurrenten Apple haft i alla år är att iOS kan optimeras för en begränsad mängd hårdvara som används i iPhone-telefonerna. Utan att behöva tänka på den enorma fragmentering som Android-telefonerna är drabbad av.

Med Hongmeng OS kan Huawei potentiellt dra nytta av samma fördel – att de bara behöver optimera operativsystemet för hårdvaran i sina egna mobiltelefoner. Åtminstone delen för mobiltelefoner.

Ren Zhengfei avslöjar i sin intervju med Sina att Hongmeng OS även kan användas i andra produkter som routrar, switchar och data centers. Områden som knappast lär göra amerikanska myndigheter mindre nervösa med tanke på de påstådda riskerna kring avlyssning från kinesiska myndigheter.

Exakt vad som kommer och när Hongmeng OS blir aktuell återstår att se.

Operativsystemet kommer att sakna många appar som finns till Android och iOS, något som begränsar intresset för kommande telefoner med plattformen. Dessutom blir det svårt för Huawei att sprida Hongmeng OS utanför den kinesiska marknaden.

Vad tror du om Hongmeng OS? Är det här vägen framåt för Huawei och kan företaget lyckas? Skriv en kommentar och berätta!

Annons

Senaste artiklarna

Asus Chromebook C425: Strömsnål laptop med Chrome OS & 14-tumsskärm

Asus Chromebook C425 är en bärbar dator med Chrome OS, en strömsnål Intel Amber Lake-processor och clamshell-design. Läs mer om nya datorn...

YouTube Music fungerar nu med Waze i mobilen

Nu kan du använda YouTube Music direkt i GPS-navigatorn Waze. Sen tidigare har det funnits stöd för flera andra musiktjänster – men...

Google Nest Mini 2019 – andra generationens Home Mini på gång

Väntar du på att Google ska uppgradera de smarta högtalarna Home och Home Mini? Då kanske vi har en bra nyhet till...

Google Pixel 4 & Pixel 4 XL kan få 90 Hz-skärmar och OLED

Går du och väntar på att Google ska presentera kommande mobiltelefonen Pixel 4? Då har jag några riktigt spännande rykten att berätta...

Spotify Premium for Family kan få prishöjning med 13 procent

Spotify vill höja priset på Premium for Family. Det är åtminstone indikationen de ger efter ett uppmärksammat test på den skandinaviska marknaden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här