Allmänt

Är det lätt att reparera iPhone 14?

Apple har gjort det betydligt enklare att reparera iPhone 14-telefonerna, men det betyder inte att du ska försöka göra det själv.

YouTube-kanalen JerryRigEverything har tagit sig en ordentlig titt på grundmodellen iPhone 14 och monterat ner den i sina beståndsdelar.

iPhone 14 klarar sig bra i knäcktest & reptest

Under testet så konstaterar kanalen en hel rad intressanta saker, som att iPhone 14 enkelt klarar knäcktestet där kanalägaren Zack Nelson försöker knäcka telefonen på mitten med händerna.

Dessutom noterar Zack att skärmglaset är rejält tåligt mot repor, faktiskt bättre än många andra och konkurrerande modeller med Android.

En viktig detalj om mobiltelefonen är att både framsidan och baksidan är av glas, med den stora skillnaden mot tidigare modeller att Apple enkelt ersätter glaset utan att behöva demontera hela mobiltelefonen.

Det betyder rent teoretiskt att iPhone 14-serien är enklare för Apple att reparera rent generellt, vilket borde minska kostnaderna för slutkonsumenten. Men så är så klart inte fallet. Istället har det blivit märkbart dyrare att reparera Apples nya mobiltelefoner.

Exempelvis kostar det skyhöga 1 345 kronor att byta batteriet på en iPhone 14 – även med AppleCare+. Skadat glas på baksidan? 2 295 kronor? Skadad skärm? 3 795 kronor!

Se hela listan med alla kostnader hos Tekniksmart här.

Extra dyrt att byta glas på iPhone 14 Pro

Nämnvärt för dig som vill köpa en iPhone 14 Pro är att framsidan och baksidan hänger ihop med glaset. Det betyder att kostnaden för en reparation där blir extremt dyr – hela 6 895 kronor kostar det att byta det bakre glaset.

Om du inte har AppleCare+ så klart, då minskar kostnaden rejält.

Apple tillhandahåller ett så kallat reparationskit som kan skickas ut till individer som vill reparera sin iPhone själv. Det är dock en dyr upplevelse med många krav från Apple för att man ska kvalificera sig till att ta emot ett kit överhuvudtaget.

Vår rekommendation är att du kontaktar butiken där du köpte din iPhone om den har gått sönder istället för att försöka reparera något själv.

Så gör du om din iPhone 14 går sönder

Om din iPhone har garanti och det inte är ditt fel att den har gått sönder så ska garantin normalt täcka dina kostnader; antingen kan du få din mobiltelefon reparerad, utbytt eller om inget annat fungerar så kan du begära att få pengarna tillbaka.

Är det däremot ditt fel att telefonen har gått sönder så blir det snabbt lite jobbigare. Har du inte AppleCare+ så får du själv så för kostnaderna. Prata med ditt försäkringsbolag innan du accepterar en reparation av Apple så att du vet hur det ska gå till.

Läs mer om reparation av iPhones på Apples officiella supportsida här.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button