Allmänt

Telia köper Bonnier Broadcasting – tar över TV4 & Cmore

Telia Company meddelar att de köper hela Bonnier Broadcasting. Vilket betyder att mobiloperatören bland annat tar över kanaler som TV4 och Cmore helt. Även finska kanalen MTV3 följer med i affären.

  • Telia tar över delar av Bonnier med bland annat kanalerna TV4 och Cmore.
  • Affären är värderad till 9,2 miljarder kronor
  • Bonnier har lovat att inte starta en ny, konkurrerande verksamhet
  • Oklart hur Telia tänker använda sitt nyköp i framtiden

När affären är helt avklarad väntas Telia ta över 100 procent av Bonnier Broadcasting. Det går emot tidigare rykten som sa att Bonnier-koncernen skulle behålla åtminstone delar av sitt aktieinnehav.
Innan det hela är fullt avklarat ska Konkurrensverket säga sitt. Har de inga synpunkter kommer Telia att betala 9,2 miljarder kronor till Bonnier-koncernen. I samma stund blir svenska staten en av de största aktörerna inom telekom-media med sitt innehav i Telia på 37,3 procent.

Andra statliga medier idag är SVT, SR och utbildningsradion. Tillsammans omsätter de cirka 8,5 miljarder kronor årligen tack vare licensavgiften. Bonnier Broadcasting har drygt 1 000 anställda och omsätter idag 8 miljarder kronor.

Så här skriver Telia i ett pressmeddelande under fredagsmorgonen:

”Den debatt som föregått dagens besked visar att Telia Company har flera viktiga roller i det svenska samhället. Ett förtroende som företaget tar på största allvar och som även i framtiden kommer att hanteras ansvarsfullt. Telia Company välkomnar därför en konstruktiv dialog kring dessa frågeställningar med ägare och andra berörda intressenter inom politik och samhälle.
Telia Companys styrelse är övertygad om att förvärvet av Bonnier Broadcasting är en viktig milstolpe för Telia Companys framtida utveckling och därmed värdeskapande för samtliga aktieägare.”

Första detaljerna kring köpet dök upp redan i maj, men det har dragit ut på tiden med köpet. Anledningen är att Telia uttryckt oro för att Bonnier-koncernen ska starta en ny, konkurrerande verksamhet efter köpet. Telia ska dock ha fått garantier om att så inte kommer att ske.

Näringsminister Mikael Damberg har tidigare varit starkt kritisk till köpet och den stora frågan är nu om svenska staten måste sälja sitt innehav i Telia. I skrivande stund har Mikael Damberg inte kommenterat köpet ytterligare – texten uppdateras om när information kommer.

Läs mer om köpet via de här länkarna:

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button