Tips

8 saker du kan använda en VPS till

Det finns många anledningar att skaffa en egen VPS, eller Virtual Private Server. Här tipsar vi om några praktiska användningsområden – oavsett om du köper en VPS-tjänst hos en leverantör eller skapar din egen server, exempelvis med en Raspberry Pi.

  • Kostar från några tior, men räkna med hundralappar
  • Minecraft, VPN, molnlagring, e-postserver, röstchatt – du kan göra mycket med en VPS
  • Kräver viss teknisk kunskap och förståelse om hur man använder Linux
  • Du måste själv underhålla mjukvaran på din VPS-server

Om du känner dig lite förvirrad just nu och undrar vad en VPS är så kan den förklaras som en virtuell dator i ett större system. Tänk dig att du har en server, komplett med hårddiskar, processorer och RAM-minnen. Sen delar du upp servern i mindre bitar där varje användare får en specifik mängd av hårdvaran till sitt förfogande – hårdvara som inte delas med de andra användarna.

VPS-tjänster behöver inte vara dyra

Kostnaden för en VPS är mellan några tior till åtskilliga tusenlappar i månaden. VPS-leverantörerna är inte skapade som jämlikar – det skiljer sig en hel del i valmöjligheter, pris och support beroende på vilken du väljer. Så läs recensioner och kolla alternativen noga innan du väljer.

Haaf.se använder Cleura (tidigare CityCloud) som har en skalbar VPS-tjänst där processor, RAM-minne och lagringsutrymme kan ändras efter behov. Du är alltså inte låst till en fast tjänst med en specifik mängd hårdvara. Dessutom betalar du per timme och bara för det du faktiskt nyttjar. Läs mer om Cleura och deras tjänst här (det är inte en affiliatelänk).

Cleura är så klart inte ensamma på marknaden. Inleed, Oderland, Miss Hosting, Loopia och FSdata har alla VPS-tjänster att titta närmare på. Priserna är från cirka 45 kronor per månad och uppåt.

Snabbare och stabilare webbsajt

Det kanske mest uppenbara för många och vanligaste är att VPS-servrar används till att driva webbsajter. Det är ett snabbare, mer resurseffektivt sätt än det traditionella webbhotellet – och dyrare.
Fördelarna med en VPS jämfört med det delade webbhotellet är att din webbsajt blir märkbart snabbare, du kan installera precis vad du vill och ställa in upplevelsen för besökarna precis som du själv vill.

Här är några av fördelarna med en VPS till din webbsajt:

  • Du kan skala hårdvaran i samma takt som att din webbsajt växer i storlek och besöksantal
  • En VPS kan användas till mycket mer än bara din webbsajt – exempelvis kan du sätta upp en egen molnlagring, e-posttjänst eller köra en VOIP-server
  • Med en VPS kan du själv välja operativsystem och vilken mjukvara du vill använda
  • Du är alltid garanterad resurser till din webbsajt
  • Om en annan webbsajt hos samma VPS-leverantör kör dålig kod påverkas inte din överhuvudtaget

Det är något knepigare att komma igång med en VPS jämfört med webbhotellet.
Men det är värt varenda krona och timme som du lägger på det, för effekten är potentiellt enorm beroende på hur stor sajt du har och hur långsam ditt webbhotell är.

Server för Minecraft

Minecraft

Spelar du och dina kompisar Minecraft? Använd din VPS för att sätta upp en Minecraft-server. Du får full tillgång till mjukvaran och kan konfigurera spelet precis som du vill ha det.

Att installera Minecraft-servern är inte speciellt svårt. Det finns en hel mängd olika guider och hjälpsidor som ser till att du kommer igång på några minuter. Förutsatt att du redan har en VPS igång och redo att användas så klart.

Det finns några grundförutsättningar för att det hela ska fungera:

  1. Du måste ha en VPS med tillräckligt mycket RAM-minne och processorkraft
  2. Linux måste vara installerat med Java-stöd
  3. Du behöver jar-installationsfilen för Minecraft-servern (ladda ner här)

Om du är det minsta osäker och vill ha ett snabbare alternativ så kan du välja en dedikerad tjänst för Minecraft-servrar. Du betalar en fast månadskostnad och får allt förinstallerat, klart att användas och du är igång på minuter.

Röst-chatta med Mumble, Ventrilo och Teamspeak

Sätt upp din egen server för röstschatt med Mumble, Ventrilo eller Teamspeak. Om du vill ha din egen lösning och inte använda de som finns inbyggda i olika spel – då kan du enkelt ordna det med en VPN och rätt mjukvara.

Här är några praktiska guider att följa:

Många spel har redan utmärkt stöd för röst-chatt som är inbyggd. Det är i så fall enklare och billigare att använda den möjligheten än att skapa en egen röstchatt.

Skapa en seedbox

Seedbox är en server med hög bandbredd som gör att du kan överföra filer snabbt och säkert. Filer som finns på en seedbox kan laddas ner till exempelvis en dator eller mobiltelefon helt anonymt med rätt konfiguration.

Det här kan vara ett praktiskt alternativ om du exempelvis saknar fiberanslutning till din bostad, men ändå vill dela större filer med andra via internet. En varningens ord bara: är det piratkopierade filer bör du absolut inte använda en köpt VPS eftersom det garanterat strider mot deras villkor.

Fem punkter kring seedbox du behöver veta:

  1. Håll ett högt seed-förhållande mot privata trackers utan att du måste ha vanliga datorn igång
  2. Anonymisera din IP-adress mot internetleverantören för dina nerladdningar
  3. Strömma material direkt till exempelvis Plex eller VLC
  4. Köpa Seedbox-tjänster har ibland inkluderade VPN-tjänster
  5. Din lagring är aktiv och fungerande 24 timmar om dygnet

Det krävs inte speciellt mycket för att komma igång med en seedbox. I sin allra enklaste form räcker det med en Rapsberry Pi och mjukvaran Transmission. Här hittar du en snabbguide på hur du kommer igång med en Pi och Transmission.

För en mer komplett lösning kan du testa QuickBox. Läs mer om deras gratis- respektive betallösning här.

Använd som VPN-server

Det kanske inte bör vara ditt primära val för VPN-server, men du kan faktiskt använda din VPS om du vill. Det förutsätter att du litar på din VPS-leverantör eftersom de har tillgång till hårdvaran och potentiellt kan ”sniffa” av trafiken som passerar den.

Sannolikt blir det mycket billigare, säkrare och enklare att använda en tredjepartslösning som OVPN, Mullvad eller PureVPN. Men hur roligt är egentligen när du skulle kunna skapa din egna VPN-tjänst?

För att komma igång måste du ha mjukvaran OpenVPN. Du kan läsa mer om hur OpenVPN fungerar och hur mjukvaran installeras på den officiella webbsajten.

Osäker på vad man kan använda en VPN till? Få lite tips och förslag i vår artikel VPN-tjänster: Det här kan du använda dem till.

Använd din egen e-postserver

Givetvis kan du använda Google Gmail, Microsoft Outlook eller någon annan av de många e-posttjänster som finns idag. Det är det enklaste och mest praktiska alternativet idag.

Men det betyder att du måste lägga alla dina digitala meddelanden i händerna på storföretag som potentiellt läser av innehållet. Med en egen e-postserver får du full kontroll på alla mejl som skickas till dig och de sparas snyggt och krypterat på din egen server.

Låter bra, eller hur?

Innan du ens funderar på att köra igång med din egen e-postserver så måste du ha dessa punkter i åtanke.

  1. E-postservrar är galet komplexa och mycket kan gå fel när du ställer in den
  2. Om du gör fel kan din server blockeras av andra e-posttjänster = alla dina mejl markeras som spam hos Google och Microsoft
  3. Du måste underhålla e-postservern och all mjukvara regelbundet
  4. Läs på, läs på, läs på, läs på!

Vår rekommendation är att du INTE skapar din egen e-postserver. Vilket kanske är konstigt eftersom vi ändå nämner ”Använd din egen e-postserver” i den här artikeln.

Vi tar upp förslaget eftersom det är ett alternativ till de tekniskt kunniga och säkerhetsmedvetna personer där ute som är medvetna om riskerna och har tiden att lägga på en ordentligt konfiguration av en e-postserver.

Säkrare molntjänst med ownCloud

Du kan tämligen enkelt ställa in en VPS till att fungera som din privata, säkra molnlagringstjänst. Med mjukvara som ownCloud kan du synkronisera filer från din server till datorer, mobiltelefoner och surfplattor – oavsett vart du befinner dig.

Eller varför inte synkronisera alla dina kontakter, anteckningar och kalenderar? Du kan även integrera molntjänster som ownCloud med Outlook, samarbeta med andra i dokument direkt på servern, tagga och kommentera filer.

Det som skiljer ownCloud och liknande molnlagringsmjukvara, från stora aktörer som Dropbox, Google Drive och Microsoft OneDrive är att dina filer stannar på din server. Hos andra aktörer laddar du upp dina filer till ett företag som hanterar dem åt dig.

Det har sina fördelar och nackdelar att driva en egen molnlagringstjänst. Du har full kontroll på vem som ser dina filer och vart de befinner sig; men om något går fel och server går ner, ja då finns ingen extra server (som med Dropbox, Google och Microsoft) som ser till att filerna ändå går att nå.

Här är lite att tänka på innan du kör igång med ownCloud:

  • ownCloud kräver väldigt lite av din VPS, men åtminstone 512 MB RAM-minne är att föredra, gärna det dubbla
  • Hur mycket lagringsutrymme behöver du? Har du många och stora filer kan det snabbt dra iväg och pratar vi terabyte blir det galet dyrt att skaffa hos VPS-leverantören (har du funderat på en NAS istället?)
  • Du måste ha grundläggande kunskaper om SSH, Putty/Terminalen och Linux-kommandon
  • Går servern ner eller mjukvara kraschar finns alltid risken att dina filer går förlorade för alltid – ha alltid säkerhetskopieringar på dina viktiga filer

Fortfarande intresserad? Här är den officiella webbsajten för ownCloud där du kan läsa mer om hur det fungerar.

Lär dig mer om Linux och nätverk

Linux används på servrar och datorer världen över. Om du ska lära dig programmera Python, sätta upp din egen webbserver eller bara är allmänt nyfiken – då rekommenderar vi att du skaffar en VPS med Linux på.

Att komma igång med en VPS är busenkelt. För att lära dig Linux behöver du inga egentligen förkunskaper; bara starta din första server och logga in med uppgifterna du väljer vid installationen.
Sen har du en öppen kanvas att arbeta med.

Låna lite böcker på biblioteket om Linux, eller köp dem om du känner dig riktigt dedikerad till att lära dig mer. Läs guider på internet och gå med i internet-forum som kan driva både dina kunskaper och intresset vidare.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button