Raspberry Pi 4: Hur mycket RAM behöver jag? (1 GB, 2 GB eller 4 GB)

Funderar du på att köpa en Raspberry Pi 4? Då måste du välja hur mycket RAM-minne mikrodatorn ska ha. Valet är permanent eftersom det inte går att öka i efterhand. Så mycket behöver man?

Prisskillnaden mellan de tre varianterna är cirka 250 kronor enligt Prisjakt. Lite beroende på vilken butik du helst vill köpa från. Det enda som skiljer mellan varianterna är mängden RAM-minne – alla andra specifikationer är helt identiska. Från processorn till grafikkretsen, portarna och de fysiska måtten.

Det enkla svaret: Om du är osäker rekommenderar vi att du köper Raspberry Pi 4 med 4 GB RAM-minne. Även om engångskostnaden är högre så får du utrymme att växa med din Raspberry Pi 4 och kan göra mer eller fler saker i framtiden.

Annons

Du slipper helt enkelt begränsningarna med 1 GB eller 2 GB RAM. Speciellt om du tänker använda en skärm eller prova tyngre serverinstallationer, exempelvis en större Minecraft-server, i framtiden.

Tänk på att Raspberry Pi inte har speciellt videoram till grafikkretsen. Om du ansluter en skärm och kör ett grafiskt gränssnitt tar grafikkretsen utrymme i RAM-minnet, vilket minskar den totala mängden för resten av hårdvaran. Det här är extra värt att tänka på om du tänker använda din Raspberry Pi 4 som ett mediacenter för uppspelning av högupplöst film.

Med det sagt så är varianten med 4 GB RAM-minne kanske onödigt dyr om du vet med dig att användningen kommer vara mycket begränsad. Om du bara tänker använda din Raspberry Pi för att kontrollera dina nätverksprylar, styra din belysning eller någon annan form controller; då bör du sannolikt köpa någon av de billigare Pi 4-varianterna.

Annons

Senaste artiklarna

Asus Chromebook C425: Strömsnål laptop med Chrome OS & 14-tumsskärm

Asus Chromebook C425 är en bärbar dator med Chrome OS, en strömsnål Intel Amber Lake-processor och clamshell-design. Läs mer om nya datorn...

YouTube Music fungerar nu med Waze i mobilen

Nu kan du använda YouTube Music direkt i GPS-navigatorn Waze. Sen tidigare har det funnits stöd för flera andra musiktjänster – men...

Google Nest Mini 2019 – andra generationens Home Mini på gång

Väntar du på att Google ska uppgradera de smarta högtalarna Home och Home Mini? Då kanske vi har en bra nyhet till...

Google Pixel 4 & Pixel 4 XL kan få 90 Hz-skärmar och OLED

Går du och väntar på att Google ska presentera kommande mobiltelefonen Pixel 4? Då har jag några riktigt spännande rykten att berätta...

Spotify Premium for Family kan få prishöjning med 13 procent

Spotify vill höja priset på Premium for Family. Det är åtminstone indikationen de ger efter ett uppmärksammat test på den skandinaviska marknaden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här