Tips

Raspberry Pi 4: Hur mycket RAM behöver jag? (1 GB, 2 GB eller 4 GB)

Funderar du på att köpa en Raspberry Pi 4? Då måste du välja hur mycket RAM-minne mikrodatorn ska ha. Valet är permanent eftersom det inte går att öka i efterhand. Så mycket behöver man?

Prisskillnaden mellan de tre varianterna är cirka 250 kronor enligt Prisjakt. Lite beroende på vilken butik du helst vill köpa från. Det enda som skiljer mellan varianterna är mängden RAM-minne – alla andra specifikationer är helt identiska. Från processorn till grafikkretsen, portarna och de fysiska måtten.

Det enkla svaret: Om du är osäker rekommenderar vi att du köper Raspberry Pi 4 med 4 GB RAM-minne. Även om engångskostnaden är högre så får du utrymme att växa med din Raspberry Pi 4 och kan göra mer eller fler saker i framtiden.

Du slipper helt enkelt begränsningarna med 1 GB eller 2 GB RAM. Speciellt om du tänker använda en skärm eller prova tyngre serverinstallationer, exempelvis en större Minecraft-server, i framtiden.

Tänk på att Raspberry Pi inte har speciellt videoram till grafikkretsen. Om du ansluter en skärm och kör ett grafiskt gränssnitt tar grafikkretsen utrymme i RAM-minnet, vilket minskar den totala mängden för resten av hårdvaran. Det här är extra värt att tänka på om du tänker använda din Raspberry Pi 4 som ett mediacenter för uppspelning av högupplöst film.

Med det sagt så är varianten med 4 GB RAM-minne kanske onödigt dyr om du vet med dig att användningen kommer vara mycket begränsad. Om du bara tänker använda din Raspberry Pi för att kontrollera dina nätverksprylar, styra din belysning eller någon annan form controller; då bör du sannolikt köpa någon av de billigare Pi 4-varianterna.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button