Tips

Kom igång med Valheim – 12 enkla tips

Kom igång snabbt med Valheim med några snabba tips som gör livet lite enklare. Tips som jag har samlat på mig under mina timmar med spelet och som du bör känna till redan från start.

Vad är Valheim?

Valheim är ett survival/crafting-spel där du, spelaren, ska överleva i en öppen spelvärld genom att samla mat, döda fiender och bygga ett hem. Du börjar helt tomhänt och måste samla ved samt enklare mat så att du kan skapa ett enklare hem att utgå från.

Hur många spelar Valheim?
Valheim är ett av Steams populäraste spel med fler än 1 miljon sålda exemplar och över 130 000 samtidiga spelare (februari 2021).

Grundläggande att veta när du startar Valheim

 • Det finns totalt fem bossar i Early Access-versionen.
 • Du startar alltid en ny karta i ett nytt, säkert område mitt i spelvärlden.
 • Meadow-biomen = säkrast. Black Forest-biomen = minst säker.
 • Starta bara en Community Server om du vill att vem som helst ska kunna gå med på din karta.

1. Hantera stacks som ett proffs med Shift & Ctrl

Det finns normalt ingen anledning att springa runt i Valheim med fulla stacks med mat, ved och sten.

När du är i ditt hus kan du snabbt dela på en stack genom att hålla nere Shift och klicka med muspekaren.

Då får du en dialogruta och kan ange hur mycket varje stack ska innehålla. Speciellt bra är det för mat eftersom du normalt inte behöver en full 20-stack med kött på en normallång upptäcksfärd.

Om du vill skicka en hela stack till en kista snabbt trycker du Ctrl och klickar på stacken istället. Voila, inget mer klicka och dra!

2. Träd ramlar och rullar – och dödar dig om du är oförsiktig

Precis som i verkliga livet så kommer ett träd som rullar nedför en slänt (eller bara ramlar på dig) att mosa din lilla figur i Valheim. Och det är förvånansvärt enkelt att hamna på fel sida om en stor trädstam, så var försiktig.

Undvik att stå på fel sida i en slänt om du hugger ned träd och om det står andra, mindre träd bredvid kan trädet du precis högg ned fälla dem i processen. Perfekt om du vill fälla många träd samtidigt (minimalt med arbete, woho!), men också en dödsfälla.

3. Laga mat snabbare med flera matstationer

Innan du kan äta allt kött du samlar på dig så måste det tillagas över öppen eld. När du gjort en eld i ditt hem så kan du sätta upp en matstation så att kött kan hängas upp och tillagas.

Många verkar bara slänga upp en enda matstation, men du får faktiskt plats minst två över samma eld om du placerar dem lite snyggt.

Du måste ha minst två matstationer för att tillaga kött, för efter några timmar har du mer kött i dina väskor än du orkar stå och vänta på ska tillagas på en ensam station. Jag lovar, du vill ha två eller fler uppe.

4. Smyg upp bakom fiender och stick dem i ryggen

Det lönar sig att vara en riktig fegis i Valheim. Om du smyger upp bakom en fiende och sticker/slår dem i ryggen gör du extra skada. Och med en flintkniv ökar den skadan hela tio gånger jämfört med om du svinar den vilt framför dig bara.

Det gäller även andra vapen och inte minst pilbågen. Om du smyger och träffar rätt med en pil så sänker du många enklare fiender (även hjortar och vildsvin).

Tänk på att om du rör dig och smyger samtidigt så minskar din stamina snabbt. Det är lätt att smyga framåt för länge och när du ska använda din pilbåge så är staminan slut, och då kan du inte skjuta några pilar. Tag dig i akt!

5. Stencirklar = skatter

Om du hittar stencirklar i Vanheim och har en hacka så kan du leta skatter mitt cirklarna. Bara ställ dig mitt i en cirkel och hacka dig rakt ner. Inga konstigheter egentligen.

6. Eld är din vän om natten

valheim greydwarfs 2021 early access

Om du springer runt i Black Forest nattetid så MÅSTE du ha en fackla eller två med dig. Anledning är att Greydwarfs (med blå ögon) älskar att hacka på dig om de kommer för nära, men med en fackla i handen så attackerar de inte på nära håll.

Notera att facklan INTE hjälper mot Greylings, Greydwarf Brutes eller Greydwarf Shamans. Men med en fackla i handen blir det lättare att hantera dessa eftersom det håller de mindre farliga fienderna på avstånd.

Greydwarfs ger dig Greydwarf eyes, resin, stone och wood när de dör. Du kan även få en Greydwarf trophy om du har tur.

7. Första bossen Eikthyr är busenkel – om du har en sköld

valheim eikthyr 2021 early access

Bossar är normalt riktigt läskiga typer som gärna äter din hälsa till frukost, lunch och middag.

Tacksamt nog är första bossen i Valheim inte speciellt svår. Eikthyr ser otrevlig ut med sitt blixt och dunder, men om du har en sköld och lite tålamod så är det noll problem att få ner den.

Blockera attackerna, slå på Eikthyr och vänta tills staminan går upp igen innan du attackerar på nytt. Upprepa.

Innan du ger dig på Eikthyr bör du göra följande:

 • Skaffa en sköld, helst en tornsköld
 • Äta tre sorters mat för maximal hälsa
 • Rensa ur allt onödigt i dina väska

Det är bra att ta med så lite saker som möjligt. Skulle du av en händelse dö så riskerar du inte att allt viktigt hamnar på marken tills du kan plocka upp det igen.

Eikthyr ger dig Hard antler (x3) som du måste ha för att göra en stenhacka (till att hacka sten, tin, coppar, osv). Du får även en Eikthyr trophy. Häng den på rätt sten där du först startade i Valheim så kan du aktivera en superkraft.

8. Bygg din första bostad nära vatten

valheim byggnad pa vatten early access 2021

Om du placerar din första bostad nära vatten så har du enkel åtkomst till många viktiga komponenter för att ta dig vidare i spelet. Bland annat flinta, mat och tenn.

Dessutom kan du enkelt bygga din bostad på stolpar ute i vattnet vilket gör det knepigare för fiender att attackera dig och dina byggnader. Det kräver lite planering och du måste ha fast mark till exempelvis lägereldar och olika strukturer. Så ha det i åtanke.

9. Alla områden (biomer) i Valheim

Det finns just nu nio olika områden i Valheim. Dessa kallas ”biomes” och sträcker sig från snälla meadows till farliga black forst och deep north.

Du börjar alltid i meadows som är snällast. Men du kommer snart ta dig till black forest för att hitta mineraler och swamp-områden när du vill ha järn.

Om du öppnar den stora kartan kan du se vilket område muspekaren hovrar över i övre högra hörnet. Perfekt när du ska ta dig till ett specifikt område som du redan besökt.

 • Meadows – Startområdet som spelaren alltid börjar i. Är det minst farliga stället att vara på.
 • Black Forest – Ett område med åtråvärda mineraler och har farliga fiender som dvärgar och troll.
 • Mountains – Kallt och farligt område med vargar, drakar och golems. Klä dig varmt, för kylan dödar dig annars.
 • Plains – Stort område som är varmt och nästan tomt på träd. Här bor bland annat furlings.
 • Swamp – Ett av de farligare områdena, men också platsen där du hittar järn. Här hittar du även surtlings och kryptor.
 • Ocean – Vattenområdet i Valheim. Här finns bara stora vattenormar som gärna tuggar på dig och din båt.
 • Mistlands – Ett sällsynt område som är svårt att hitta. Har mycket spindelväv, men saknar djur i skrivande stund.
 • Deep North – Delen högst upp på kartan i Valheim. Ruskigt kallt, och ruskigt tomt på djur.
 • Ashlands – Området längst ner på kartan. Ett nästan tomt område med många surtlings.

10. Simma INTE över öppet vatten

Att simma kan snabbt kosta din lilla figur livet. För att kunna simma krävs stamina och när du inte längre har det så går det väldigt snabb att drunka. Om du absolut måste simma, eller vill bättre på din simning-skill så måste du göra det väldigt nära grunt vatten.

11. Du kan öka hur mycket du kan bära – från 300 till 450

valheim 450 viktuppgradering haldor

Visste du att Valheim låter dig uppgradera din bärvikt från 300 till 450? Ja, det är faktiskt möjligt, men det är knappast lätt att komma åt uppgraderingen.

Du måste köpa uppgraderingen från handelsköpmannen Haldor the Merchant för 950 guld (!).

Som om inte det vore nog så måste du hitta Haldor först och beroende på vilken seed du använde när du skapade världen så kan du behöva utforska väldigt mycket innan han dyker upp.

Haldor the Merchant finns endast i Black Forest. När du är nära visas en indikator på kartan som markerar var han finns. Haldor flyttar sig aldrig, så när du hittat honom så är han alltid på samma plats.

Ett tips är att bygga en portal i närheten om det är långt från din huvudbas.

12. Fuska i Valheim

Du kan faktiskt fuska i Valheim om du vill. Med några snabba kommandon så kan du både flyga runt precis som du vill och få oändligt med material att spendera på vad du vill. Låter det roligt? Kanske inte för alla, men det finns en nytta med att använda fuskkoder även om du inte tycker om det.

Valheim är i skrivande stund i Early Access och det betyder buggar och annat otyg som kan ställa till det. Om du råkar ut för något som förstör din karaktärs prylar, exempelvis om du dör och din totem magiskt försvinner, så kan du återskapa dina saker med fuskkoderna.

Det fungerar bara i enkelspelarläge, så det är inte möjligt på flerspelarservrar i skrivande stund (vilket låter helt logiskt egentligen).

För att använda fusskoder gör du följande:

 1. Öppna kommandoprompten i Valheim med F5-knappen
 2. Skriv imacheater

Nu kan du använda fuskkoder i Valheim. Tänk på att spelet inte är färdigutvecklat och att skapa fiender, material eller annat kan potentiellt förstöra mer än vad du får.

För att exempelvis ge dig en full stack med vanligt trä så skriver du spawn Wood 50 i kommandoprompten. Voilá, enkelt eller hur?

Du kan se en komplett lista med allt som du kan spawna i Valheim här.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button