Tips

Apple Digital Legacy – så får din familj tillgång till din data när du dör

Det går inte att komma bort från det – alla dör förr eller senare. Och när vi gör det efterlämnar vi enorma mängder digital information.

För familjemedlemmar som behöver få åtkomst till den informationen vi har kan det vara extremt knepigt att ta del av all data. Till att börja med så sörjer de, vilket gör allt extra svårt, men att veta var man ska börja leta gör det ännu svårare.

Om du använder Apples prylar så blir det snart mycket enkelt för familjemedlemmar att komma åt all digital information som du efterlämnar dig.

Med Apple Digital Legacy kan individer få del av digital information även efter din död. Här är allt du måste veta.

Vad är Apple Digital Legacy?

Apple Digital Legacy är en ny App som introduceras med iOS 15, iPadOS 15 och macOS Monterey.

Digital Legacy gör att utvalda personer får ta del av specifik information som är kopplat till ditt Apple-konto och iCloud.

Så här beskriver Mike Abbot, ansvarig för molntjänsterna på Apple om Digital Legacy.

Vi tänker inte på det ofta, men det är viktigt att kunna förmedla information till familjemedlemmar och vänner när vi dör. Så du kan lägga till kontakter som Legacy-kontakter så att när du har gått bort så kan de begära åtkomst och din information delas snabbt och enkelt.

Normalt är alla dina dokument, bilder, lösenord och annat viktigt säkert krypterat bakom Apples vägg av säkerhet. Digital Legacy gör att familjemedlemmar enkelt tar sig förbi all säkerhet och på ett smidigt sätt får all data du sparat.

Vilken data går att få med Apple Digital Legacy?

Det går inte att dela precis all information via Digital Legacy. Data som fotografier, anteckningar och liknande är åtkomligt så länge det finns på iCloud.

Men Apple är mycket tydliga med att iCloud Keychain, betalkortsinformation, prenumerationer och licensierat material inte kommer att delas.

När familjemedlemmar har åtkomst kan de antingen se all data direkt via iCloud.com eller ladda ner all data som en kopia. Det går även att återskapa en iCloud-kopia och få åtkomst via en Mac-dator.

Hur länge är datan åtkomlig via Apple Digital Legacy?

Familjemedlemmar som är utvalda kontakter för Digital Legacy har en kort period på sig att ladda ner din data. När du har dött kommer Apple att radera ditt konto och all din data efter en viss tid, så det gäller att begära åtkomst så fort som möjligt.

apple id digital legacy contacts wwdc
Bild: Apple

Hur lägger jag till kontakter som Apple Legacy Contacts?

För att bli en utvald kontakt – en så kallad Legacy Contact – så behövs iOS 15, iPadOS 15 eller macOS Monterey.

I skrivande stund är inget av operativsystemen släppta i sin färdiga version, men det finns beta-versioner där Legacy Contacts bevisligen fungerar.

För att lägga till en kontakt går du till:

  1. Inställningar > Apple-ID
  2. Välj Lösenord och säkerhet
  3. Välj att göra kontakter till Legacy Contacts
  4. Följ instruktionerna på skärmen

När du lagt till kontakter får du möjligheten att skapa en åtkomstnyckel som kan skickas till kontakterna (pdf-format). Du behöver inte dela åtkomstnyckeln direkt; nyckeln finns åtkomlig för dig att dela senare via inställningar.

Så kommer kontakter åt in information via Apple Legacy Contacts

När du av en händelse har avlidit kan familjemedlemmar och utvalda kontakter få åtkomst till din data via en dedikerad webbsajt för Digital Legacy.

Du behöver två saker för att få åtkomst:

  1. Åtkomstnyckeln som skapats
  2. Dokument som bevisar dödsfall

Mer än så behövs allså inte.

Legacy Contacts är inte samma som Recovery Contacts

Det finns en annan åtkomstfunktion som introduceras med iOS 15, iPadOS 15 och macOS Monterey – nämligen Recovery Contacts.

Recovery Contacts är specialkontakter som gör att du – när du lever – kan återfå kontrollen av ditt Apple-konto om du glömmer bort lösenordet.

Så här säger Mike Abbot om Recovery Contacts:

Du har nu möjlighet att lägga till personer du litar på, som familj och vänner, till en Recovery Contacts-lista. De får inte åtkomst till ditt konto, men om du glömmer ditt lösenord så kan du be dem om en kod som behövs för att få åtkomst igen. Det är snabbt, enkelt och säkert.

Ett smidigt alternativ till att vara permanent utelåst från sitt Apple-konto, eller hur? Och det behöver givetvis inte vara sammer personer som är kontakter i Legacy Contacts.

Så för att förtydliga:

  • Legacy Contacts: Personer som får åtkomst TILL ditt konto när DU är avliden
  • Recovery Contacts: Personer som ger DIG åtkomst till DITT konto när du är levande

Allt klart och tydligt? Kanonbra!

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button