Tips

Bästa CDN-tjänsterna för WordPress

CDN-tjänster för WordPress gör din webbsajt snabbare, säkrare och mer åtkomlig. Här tipsar vi om de bästa alternativen du har att välja på och vad de erbjuder.

 • Cloudflare är ett enklaste, billigaste och generellt bästa alternativet att börja med
 • Många CDN-tjänster har en lägsta månads- eller årskostnad
 • CDN-tjänster snabbar upp och skyddar din webbsajt
 • Det finns ingen anledning att inte prova CDN-tjänster – det är enkelt
 • Alla tjänster är inte likvärdiga beroende på varit i världen du visar din sajt
 • Behöver du support kan det kosta extra

Om du är osäker på vad CDN-tjänster kan göra för din webbsajt rekommenderar vi artikeln Därför ska din webbsajt använda en CDN-tjänst. Där berättar vi mer om hur CDN-tjänster fungerar och varför du ska använda en idag.
Saknar du en CDN-tjänst i listan här under? Skriv gärna en kommentar och tipsa oss!

Cloudflare

cloudflare-haaf
Cloudflare är en gratis CDN-tjänst med absolut flest funktioner för att snabba upp din webbsajt. Den är inte nödvändigtvis det bästa alternativet om du letar efter det snabbaste på marknaden, men för de flesta är Cloudflare det starkaste alternativet. Här är varför.

 • Kom igång helt gratis och betala bara om du behöver det
 • Stort antal funktioner oavsett om du betalar eller inte
 • Du måste ställa in dina namnservrarna till Cloudflares
 • Bra prestanda – men inte klassledande

Vi rekommenderar alla att använda Cloudflare. Anledningen är enkel. Du behöver bara ändra namnservrarna för din domän till Cloudflare och sen fungerar det automatiskt – högre säkerhet, snabbare laddningstider och du kan i princip glömma att du använder tjänsten.
Cloudflare sprider dina filer på mängder av servrar precis som alla andra CDN-tjänster. Men det är inte allt. Du får ett bra skydd mot skadliga bot:ar och DDoS-attacker, gratis SSL-certifikat och stöd för såväl IPv6 som HTTP/2.
Du kan justera hur aggressiv brandväggen ska vara och låta alla misstänkta besökare bevisa att de inte är skadlig bot:ar.
Cloudflare använder funktioner som Rocket Loader, Brotli-kompression och Auto Minfy. Med dessa aktiverade minskas mängden data som måste skickas till besökarna och javascript kan köras snabbare. Du får grundläggande funktioner i gratisversionen, och är du betalande får du ytterligare lösningar som snabbar upp, som automatisk WebP-konvertering av bilder.
Besök Cloudflare för att läsa mer och prova tjänsten

KeyCDN

keycdn-cdn
KeyCDN är ett prisvärt alternativ till Cloudflare som till en jämförelsevis låg kostnad levererar bra prestanda. Det är inte den snabbaste CDN-tjänsten, men också långt ifrån den dyraste.

 • Lågt pris för att komma igång snabbt – du får gratis bandbredd
 • Statistik i realtid och gratis SSL-certifikat
 • Enkla inställningar och KeyCDN har egna plugins för WordPress
 • Är inte snabbast, men är ett prisvärt alternativ

KeyCDN är relativt enkel att komma igång med. Registrera ett konto och få upp till 25GB bandbredd att använda för att testa om tjänsten fungerar bra för dig. När du närmar dig den gränsen kan du antingen stänga ner kontot eller betala för mer bandbredd och fortsätta använda tjänsten.
Gränssnittet är enkelt att använda och med tydliga menyer får du guidning till vart du behöver gå. Tjänsten visar statistik i realtid och du får hela tiden tydliga loggar som visar hur din webbsajt mår och hur besökarna laddar dina filer.
KeyCDN erbjuder gratis SSL-certifikat och funktionen Origin Shield som säkerställer att filerna laddas från KeyCDN och inte din server. Det avlastar ytterligare eftersom fler filer tas från CDN-tjänsten, och därmed minskar bandbredden som används av din webbsajt.
Ändra headers, cache-inställningar, cookies efter behov. KeyCDN har det mesta du kan tänka dig, utan att bli alltför avancerad. Kostnaden för tjänsten är 49 dollar per år om du håller dig under bandbredden som ingår i den summan. Det är vad konkurrenter som Fastly tar varje månad (!).
Läs mer om KeyCDN och registrera ditt konto här.

MetaCDN

metacdn-cdn
MetaCDN nyttjar flera andra CDN-tjänster för att själva kunna leverera den snabbaste, mest funktionsrika lösningen på marknaden. Har potentialen att leverera dina filer snabbast av alla tjänster.

 • Använder Cloudfront, EdgeCast och Fastly i sin egen tjänst
 • Enkel att använda och komma igång med
 • Använder fler än 120 olika serverplatser runt om i världen
 • Har färre inställningar än många av konkurrenterna

MetaCDN är en unik CDN-tjänst på flera vis. Du får betydligt färre inställningar än många av de konkurrerande tjänsterna, och MetaCDN nyttjar flera andra CDN-tjänster i sitt eget nätverk för ökad prestanda.
Anledningen till att MetaCDN använder andra CDN-tjänster är att en enda tjänst kanske fungerar optimalt i USA, men sämre i Europa. Genom att kombinera flera lösningar kan MetaCDN säkerställa högsta hastighet och stabilitet i alla regioner.
Nackdelen med detta är att du knappt får några möjligheter att ställa in tjänsten som du vill ha det. Du får en uppsättning med konfigurationer som fungerar med tjänsterna som MetaCDN nyttjar – Cloudfront, EdgeCast och Fastly – och inget mer. Glöm avancerade optimeringar.
Besök MetaCDN för att läsa mer och prova tjänsten.

Amazon CloudFront CDN

amazon-cloudfront-cdn
En av de största leverantörerna av CDN-tjänster är Amazon med CloudFront CDN. Om du behöver ett extremt skalbart alternativ för alla typer och storlekar på webbsajter, då är det här alternativet för dig. Var beredd på att installationen är krångligare än många andra CDN-tjänster.

 • En av de största och mest skalbara alternativen på marknaden
 • Kan vara krångligare att ställa in för din webbsajt
 • Prova tjänsten gratis i ett helt år
 • Behöver du support kostar det extra

Amazon CloudFront CDN är en del av Amazon Web Services (AWS) och använder ett stort antal serverpositioner runt om i världen. CloudFront är inte nödvändigtvis snabbast, men det väger tjänsten upp genom att samla många lösningar och andra tjänster under samma paraply.
CloudFront lämpar sig lika väl för statiskt som dynamiskt innehåll. Har du videoklipp på flera gigabyte eller en enklare blogg? Amazon ser till att innehållet levereras lika bra oavsett.
CDN-tjänsten använder flera leveransmetoder för att säkerställa snabbast möjliga hastighet. Även om dina filer inte går att skicka via CloudFront-servrarna försöker Amazon hålla en nätverksoptimerad anslutning till din webbserver. På så vis får besökaren en så bra upplevelse som möjligt, även när CloudFront inte serverar filer.
Besök Amazon CloudFront CDN för att läsa mer och registrera ett Amazon-konto.

Fastly

fastly-cdn
Om du vill ha ett professionellt alternativ med många inställningar för att ge din webbsajt det där extra som behövs för bättre hastighet – då ska du titta närmare på Fastly. En lite krångligare CDN-tjänst med många möjligheter och hög prestanda.

 • Har flera tunga klienter som bevisar att Fastly levererar stort
 • Kostar betydligt mer än många andra CDN-tjänster
 • Har många inställningar och kan vara knepig att komma igång med
 • Är inte att rekommendera den små webbsajter med få besökare

Fastly används primärt av större organisationer som behöver extrem hastighet över hela världen. Om du har en personlig blogg är det här inte för dig. Då rekommenderar vi Cloudflare eller KeyCDN som är billigare och minst lika effektiva för enklare behov.
Den absolut starkaste säljpunkten för Fastly är att du kan optimera tjänsten exakt som du vill ha den för din webbsajt. Stödet täcker en mängd olika typer av innehåll, från vanlig text till stora videoklipp. Och du kan justera varje typ individuellt efter behov.
Fastly är ingen liten spelare på marknaden med tunga namn som Spotify, Reddit och Github som klienter.
Det märks också på prislappen som är mycket högre än många konkurrenter. Där Cloudflare har ett gratisalternativ och KeyCDN börjar runt 50 dollar per år kostar Fastly 50 dollar per månad – som minst oavsett hur lite bandbredd din webbsajt använder.
Men så får du också rejält med prestanda för pengarna. Frågan är – är det värt det för din sajt?
Läs mer om Fastly och registrera ditt konto här.

StackPath

stackpatch-cdn
StackPath är ett enklare alternativ som främst fokuserar på webbsajter för Europa och Nordamerika. CDN-tjänsten har visserligen ett antal serverplatser i Asien och Sydamerika, men riktar sig din webbsajt åt dessa marknader finns bättre alternativ.

 • Många kraftfulla lösningar för ökad säkerhet
 • Enkelt att ställa in och komma igång för din webbsajt
 • Bara ett fåtal servrar utanför Europa och Nordamerika
 • Användarvänlig tjänst med överlag bra prestanda

En av fördelarna med StackPatch är att du får en gratisperiod att testa tjänsten på. Och den behövs för när du måste betala är det minst 20 dollar varje månad som gäller.
Men då får du också bra prestanda, gratis delat SSL-certifikat (eller så använder du ett eget om sådant finns), skydd mot DDoS-attacker och hackerattacker.
Gränssnittet är snyggt och enkelt att använda. Du har inte speciellt mycket som går att justera, men det vägs upp av en i grunden stabil CDN-tjänst som anpassas efter hur besökarna använder din webbsajt. Du får snygg statistik över bandbredden som används och hur stor andel filer som faktiskt omfattas av tjänsten.
Du slipper teknisk jargong vilket underlättar för nybörjare, och behöver du assistans har StackPath utmärkt support som hjälper till.
Besök StackPath för att läsa mer och testa tjänsten.


CDN-tjänster är ett utmärkt sätt att öka hastigheten i WordPress. Men det är långt ifrån den ultimata lösningen. I artikeln Tips som snabbar upp WordPress får du fler, enklare tips på hur du gör din webbsajt kvickare.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button