Tips

6 bästa lösenordshanterarna till Android & iOS

Bästa lösenordshanterarna till Android fungerar lika bra med iOS, som med Windows och macOS. Vi tipsar om de sex bästa alternativen som finns idag – oavsett vilken du väljer så är det enklare och mer praktiskt att använda långa, säkra lösenord.

  • Med lösenordshanterare är det enklare att spara dina säkra lösenord på ett smart sätt
  • Lösenordshanterare finns till datorn, webbläsaren och mobiltelefonen
  • Ofta kostar det några tior varje månad för de bättre lösenordshanterarna
  • Tänk på att ALLTID aktivera 2FA så att lösenorden är säkra.

Lösenordshanterare samlar alla dina lösenord, personuppgifter och betalkortsinformation på ett och samma ställe. Krypterat och säkert bakom ett lösenord, men samtidigt åtkomligt på både dator och mobiltelefon.

Det finns flera lösenordshanterare som är erkänt bra och som vi kan rekommendera. De fungerar alla i Windows och på macOS, samt på mobila plattformarna Android och iOS. En annan gemensam sak är 256-bitars kryptering (viktigt för säkerheten).

En del alternativ kostar några tior i månaden, andra är helt gratis. Så frågan är – vill du betala pengar för fler funktioner och lösningar, eller behöver du bara det mest grundläggande och enklaste?

Viktiga, grundläggande funktioner i lösenordshanterare

Det är viktigt att lösenordshanteraren du väljer har några grundläggande funktioner som skyddar dig och dina lösenord. De två absolut viktigaste är följande:

  • 2FA-stöd: Gör att du inte bara kan logga in med användarnamn och lösenord. Du måste generera en unik kod med exempelvis mobiltelefonen också, vilket gör att hackare inte kan komma åt dina lösenord om huvudlösenordet till tjänsten kommer på villovägar. Ett absolut måste att använda!
  • 256-bitars kryptering: Bra kryptering gör det svårare för hackare att knäcka säkerheten kring dina lösenord om de läcker ut till obehöriga. Här kan du läsa mer om hur säkert 256-bitars kryptering är när det används korrekt.

Därefter är det praktiskt att kunna spara personlig information för snabb ifyllnad av formulär; som ditt fulla namn, adress, telefonnummer, personnummer och dylikt. Betalar du ofta med betalkortet i webbutiker är snabb ifyllnad av betalkortsinformationen en extra bonus.

Använder du samma lösenord till många sajter eller har du korta, osäkra lösenord för att kunna komma ihåg dem? Lösenordshanterare som kan göra säkerhetsanalyser hittar inloggningar som inte är säkra så att du kan ändra lösenorden.

Bästa lösenordshanterarna

bitwarden logo

BitWarden

BitWarden är ett enkelt, praktiskt och billigt alternativ. Lösenordshanteraren bygger på öppen källkod och är i grunden helt gratis.

Du kan ladda ner hela källkoden från Github om du känner dig riktigt avancerad, eller bara registrera ett konto här och köra igång på någon minut.

BitWarden stöder alla de stora plattformarna, kan användas med både fingeravtrycksläsare i telefonen samt PIN-kod, samt fungerar med 2FA för extra säkerhet.

Vill du ha lite extra funktioner utöver de som medföljer gratisvarianten av BitWarden (du behöver aldrig betala om du inte vill) kan du skaffa ett Premium-konto för 10 USD per år.

En detalj som gör BitWarden riktigt intressant är att hela lösenordshanteraren kan köras i en docker. Det betyder att du kan lagra alla lösenord på exempelvis din NAS istället för i tjänstens egna molntjänst.

Ladda ner BitWarden till:

1password logo

1Password

1Password är en funktionsrik lösenordshanterare som kostar antingen 3 USD eller 5 USD per månad. Den förstnämnda är ett enskilt konto för bara dig, den andra ett familjekonto för upp till fem personer.

1Password fungerar med Windows, macOS, Android och iOS. Det finns ingen klient för Linux, men det finns ett webbgränssnitt du kan använda istället.

Lösenordshanteraren är en av de dyrare i listan, men du får mycket för kostnaden. Familjekontot är exempelvis klart värd pengarna om ni är flera i hemmet som delar lösenord till exempelvis Netflix och liknande.

Om du värdesätter bra support så kan nämnas att 1Password erbjuder stöd 24/7 till betalande kunder.

Du kan prova 1Password gratis i 30 dagar. Därefter måste du bestämma dig för att betala eller sluta använda 1Password.

Ladda ner 1Password till:

lastpass logo

LastPass

LastPass är en av våra absoluta favoriter bland lösenordshanterarna. Snabb, enkel och praktisk. LastPass stöder alla de stora operativsystemen och har en egen 2FA-autentiserare.

LastPass är perfekt för dig som vill bra säkerhet utan att det kostar en enda krona. Snygga appar, bra funktionalitet och om du vill kan du köpa till Premium-funktioner när du bekantat dig med tjänsten.

Lösenordshanteraren finns för personlig användning samt hela familjen. Om du ska använda den själv är det kostnadsfritt, men ett familjekonto kostar 4 USD per månad.

En smart detalj är att du kan ställa in LastPass till delning av dina lösenord i händelse av en olycka, så att familjen kan komma åt dina sajter. Dessutom är installationen busenkel.

Ladda ner LastPass till:

dashlane logo

Dashlane

Dashlane är det kanske snyggaste alternativet av alla lösenordshanterare idag. Modernt gränssnitt för den som uppskattar det, och samma funktionalitet som de andra tungviktarna i kategorin.

Dashlane är snygg och funktionsrik, har en gratisvariant samt en betalvariant, och finns till alla de stora operativsystemen, även Linux.

Den automatiska inloggningen i webbläsaren är riktigt praktisk om du inte vill logga in med klick hela tiden. Det sköts i princip helt automagiskt med Dashlanes webbläsartillägg.

Om du är intresserad av en modernt designad och snygg lösenordshanterare med många funktioner – då är Dashlane ett bra alternativ för dig.

Ladda ner Dashlane till:

keeper logo

Keeper

Keeper är mer än bara en lösenordshanterare. Det är en tjänst som säkrar alla dina digitala filer som laddas upp till den; oavsett om det är lösenord, fotografier, dokument eller något annat.

Keeper har tre olika prenumerationer att välja mellan – personlig, familj och företag – där funktionalitet och pris skiljer sig åt. Från 2.50 USD till 3.75 USD per månad och användare.

Oavsett vilken du väljer så får du alla funktioner som de andra lösenordshanterarna i vår artikel; inklusive några extra. Som att kunna lagra fler typer av filer krypterat och säkert.

De mobila apparna har stöd för fingeravtrycksläsare, du kan generera starka lösenord och automatiskt fylla i inloggingsfält i applikationer i mobilen.

Ladda ner Keeper till:

enpass logo

Enpass

Enpass är en schysst lösenordshanterare som fungerar lika bra i mobiltelefonen som på datorn eller i webbläsaren. Enpass stöder alla vanliga funktioner som de andra, och är helt gratis om du bara behöver den på datorn

Enpass är i grunden helt gratis att använda; förutsättningsvis att du endast använder lösenordshanteraren i datorn. Om du vill använd Enpass i mobilen tillkommer en engångskostnad på runt hundralappen. Du kan även prova Enpass i mobilen gratis, men då bara med upp till 20 lösenord.

Funktioner att hålla ett öga på är synkronisering av lösenord mellan enheter, inloggning med fingeravtryck och stöd för smartklockor. All data kan sparas lokalt på din dator så att informationen kan återställas när du vill.

Byter du från en annan lösenordshanterare finns givetvis importering av uppgifter från denna.

Ladda ner Enpass till:

keepass logo

KeePass

KeePass är underhålls regelbundet av många utvecklare och är ett alternativ med öppen källkod. En lösenordshanterare för dig som värdesätter transparens och stark, öppen säkerhet.

KeePass är en klassisk lösenordshanterare som har varit med i många år. Säkerheten är hög, funktionerna många och det finns en hel mängd appar att använda i din mobiltelefon.

Med öppen källkod granskas säkerheten ständigt av vanliga utvecklare och säkerhetsforskare. Det finns ett brett språkstöd och du kan exportera all din data till en rad olika format och filtyper.

KeePass är kanske inte en lösenordshanterare för den breda massan, utan snarare ett alternativ för dig som vill ha insyn i hur den fungerar. Gränssnittet kan kännas föråldrat jämfört med exempelvis Dashlane och BitWarden, men det är helt gratis.

Ladda ner KeePass till:

Andra rekommendationer om lösenorshanterare

Det finns givetvis många fler webbsajter som rekommenderar lösenordshanterare. Många av dem sätter LastPass och Dashlane bland de tre bästa på marknaden i skrivande stund.

Här är några av de topplistor som vi rekommenderar att ni läser. De är utförliga, matnyttiga och ger bra insikt kring vilka lösenordshanterare som är värda att prova idag.

PCMag: The Best Password Managers of 2018

  1. Dashlane
  2. Keeper
  3. LastPass

Se hela topplistan här.

TechRadar: The best free password manager 2018

  1. LastPass
  2. DashLane
  3. RoboForm

Se hela topplistan här.

Lifehacker: The Five Best Password Managers

  1. LastPass
  2. Dashlane
  3. KeePass

Se hela topplistan här.

Digital Trends: The best password managers

  1. LastPass
  2. Dashlane
  3. 1Password

Se hela topplistan här.

FAQ

🔑 Vad är en lösenordshanterare?

En lösenordshanterare sparar alla dina inloggningsuppgifter som användarnamn, mejladresser och lösenord. Lösenordshanterare gör att du snabbt kan logga in på alla dina sajter, appar och tjänster – och du behöver bara komma ihåg en enda inloggning för det.

🔐 Är det säkert att använda lösenordshanterare?

Om du väljer en lösenordshanterare från någon av de större och mer kända alternativen så är svaret ja.

👀 Kan de som gör lösenordshanterare se mina lösenord?

Nej, absolut inte. Dina inloggningsuppgifter är krypterade och kan aldrig ses av de som utvecklat din lösenordshanterare.

💰 Vad kostar en lösenordshanterare?

Det finns kostnadsfria lösenordshanterare (exempelvis Bitwarden), men i många fall måste du betala några tior varje månad för de stora lösenordshanterarna. Det är dock värt kostnaden i längden för den säkerhet och funktionalitet du får.

🤔 Vad ska jag kolla efter när jag väljer lösenordshanterare?

Alla stora, populära lösenordshantare har ungefär samma funktionalitet. Det viktiga är att du hittar ett alternativ som fungerar både i datorn, webbläsaren och som app i mobiltelefonen. Det är viktigt med stark kryptering och 2FA-skydd för säker inloggning till lösenordshanteraren. Lösenordskontroll och lösenordsgenerator är också bra att ha.

👤 Kan min lösenordshanterare hackas?

Det är rent praktiskt extremt svårt till nära omöjligt om du följer alla rutiner för att sätta upp ett säkerhet konto hos lösenordshanteraren. Använd ett mycket starkt och säkert lösenord som du aldrig använt tidigare och aktivera alltid 2FA-skydd.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button