Tips

Vad är HDMI ARC och eARC? Här är svaret

Alla moderna TV-apparater har idag stöd för antingen HDMI ARC eller eARC. Det kanske inte är helt lätt att förstå vad dessa tekniker gör, så här får du en komplett genomgång så du kan använda dem på rätt sätt.

Den enklaste förklaringen är att ARC och eARC är tekniker som gör att ljud kan skickas både nedströms och uppströms i en HDMI-kabel.

Om du ansluter exempelvis en spelkonsol till din TV så skickas både ljud och bild direkt till TV:n. Ljudet spelas i högtalarna, bilden visas på skärmen. Inga konstigheter, eller hur?

Sen lägger vi till en förstärkare med högtalare eller en ljudlimpa i bilden. Då ansluter vi spelkonsolen via HDMI till förstärkaren/soundbaren, och sedan en HDMI-kabel från denna till TV:n. Nu delas ljudet i förstärkaren/soundbaren så att ljudet går ut i högtalarna och bara bilden skickas till TV:n.

Men vad göra om vi vill använda Netflix-appen på TV:n, men ändå få det bättre ljudet från högtalarna kopplade till förstärkaren eller i soundbaren?

Det är här som HDMI ARC och eARC kommer in i bilden.

HDMI ARC och eARC gör att ljudet kan gå från TV:n och till en uppspelningskälla.

Vad är ARC?

ARC betyder “Audio Return Channel” och är ett protokoll för att skicka ljudsignaler från en TV till en uppspelningskälla, som en förstärkare eller ljudlimpa. ARC introducerades med HDMI 1.4 under 2009 och gör att ljudet kan skickas två vägar via HDMI. ARC har stöd för komprimerat 5.1-surroundljud som bäst.

Vad är eARC?

eARC betyder “Enhanced Audio Return Channel” och är en förbättring med fler funktioner och modernare teknik. Med högre bandbredd och stöd för senaste HDMI 2.1-standarden är HDMI eARC kapabel att skicka högupplöst ljud som Dolby Atmos och DTS:X.

Skillnaderna mellan HDMI ARC och eARC

HDMI eARCHDMI ARCToslink
KabeltypHDMI med EthernetHDMIOptisk S/PDIF
StereoJaJaJa
Komprimerad 5.1JaJaJa
Okomprimerad 5.1JaNejNej
Okomprimerad 7.1JaNejNej
Högupplöst ljud*JaNejNej
Maximal bandbredd37 Mbit/s ~1 Mbit/s ~384 Kbit/s
UpptäckbarhetJaCECNej
eARC Data Channel**JaCECInga
LäppsynkroniseringJaValbartNej
TV-styrningJaJa (CEC)Nej
PÅ/AV-styrning för TVJaJa (CEC)Nej
ARC-reträttJaNej

* Hög bitrate och objektbaserad ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X med upp till 192 kHz i 24-bitars ljudformat.

** eARC Data Channel tar bort behovet av CEC för styrning och upptäckbarhet när olika enheter kommunicerar med varandra. Det gör högre stabilitet, bättre kompatibilitet och ökar funktionaliteten.


HDMI eARC har som synes stora fördelar över både ARC och vanlig Toslink-kabel.

Bandbredden är extremt mycket högre, du kan strömma alla moderna ljudformat i högsta upplösning (som Dolby Atmos / DTS:X) med upp till 32 ljudkanaler, och du har alla eARC-specifika funktioner tillgängliga.

En stor fördel är stöd för läppsynkronisering, vilket betyder att ljud och bild automatiskt är i fas med varandra så att ingendera släpar efter den andre. Något som är vanligt med både ARC och Toslink-kabel.

Och tack vare eARC Data Channel är kommunikationen mellan olika, kompatibla enheter nämvärt förbättrad. Istället för vanligare CEC-standarden (och mindre pålitliga) ger eARC Data Channel en dedikerad kanal för enheterna till att kommunicera med varandra på samma språk och utan att någon kan feltolka den andre.

En annan bonus med eARC är att standarden är bakåtkompatibel med ARC.

Vilka HDMI-kablar fungerar med HDMI ARC och eARC?

hdmi kabel ultra high speed med ethernet

HDMI ARC

I princip alla kablar av standardtyp med Ethernet eller High Speed HDMI med Ethernet fungerar med ARC. Riktigt gamla HDMI-kablar som är omärkta eller utan Ethernet-funktionalitet kan krångla.

HDMI eARC

Det bästa valet för högsta kompatibilitet är att välja en Ultra High Speed HDMI med Ethernet. Då är du garanterad att kabeln har bandbredden som krävs för alla dagens ljudformat samt full funktionalitet. Men även äldre HDMI-kablar med Ethernet-stöd bör fungera i de flesta fall.

Har min TV stöd för ARC / eARC?

hdmi arc baksida port

Det finns två enkla sätt att kolla om din nuvarande TV har stöd för ARC eller eARC.

  • Gå till tillverkarens webbsajt och kolla specifikationerna för din TV-modell
  • Kolla på TV:ns baksida / HDMI-boxen om det står ARC eller eARC

Det säkraste valet är att kolla på tillverkarens hemsida. Det står inte eARC på baksidan om din TV stöder det, utan endast ARC i de flesta fall.

Eftersom ARC och eARC inte fungerar på alla HDMI-portar så måste du använda den designerade porten för detta. Kolla noga vad som gäller för just din TV innan du ansluter dina ljudprylar.

TV-apparter med stöd för HDMI eARC

sony tv 2019 kd 55xf9005

Det finns en större mängd TV-apparater på marknaden med eARC idag, men långt ifrån alla stöder det. Inte ens många av 2019/2020 års modell har eARC, så det gäller att du håller koll när du ska köpa din nya TV.

Både Samsung och Philips har halkat efter rejält på den här punkten. Sony och LG däremot satsar stort på eARC och de är ditt bästa val idag.

Samsung TV

Inga TV-apparater från Samsung från 2019 eller äldre har släppts med stöd för eARC. Samsung har i olika uttalanden på officiella forum sagt att firmware-uppdateringar till befintliga 2019 års TV-apparater kan få eARC-stöd, men du är INTE garanterad det.

Sony TV

Philips TV

I skrivande stund finns inga Philips TV med eARC-stöd.

LG TV

Vilka är nackdelarna med ARC?

Allt är inte guld och grönsa skogar med varken ARC eller eARC. När det gäller gamla ARC så finns en hel del utmaningar att tänka på.

HDMI ARC är starkt begränsad till att bara fungera med de ljudformat som TV-tillverkarna valde till sina respektive TV-apparater. Det betyder att en TV från Samsung kanske klarar Dolby Digital 5.1 och DTS, medan en från Sony bara klarar Dolby Digital 2.0.

Dessutom är det inte alla TV-tillverkare som implementerade stöd för den automatiska läppsynktekniken som introducerades med HDMI 1.3 unde 2006, vilket ytterligare komplicerar det hela med ARC.

Och därtill har ARC inte den bandbredd (tänk: utrymmet för att skicka data) som krävs för högupplöst, okomprimerat ljud. Så nyare ljudformat från Bluray-filmer stöds inte; exempelvis Dolby TrueHD/Dolby Atmos och DTS-HD Master Audio/DTS:X.

För full funktionalitet och bästa ljudstöd krävs HDMI eARC.

Varför använda HDMI ARC och eARC idag 2019/2020?

Den största fördelen med ARC och eARC är att du kan skicka ljud från din TV till externa högtalare. Det är den primära uppgiften för tekniken.

Det som gör ARC och eARC så bra är att du slipper använda extra kablar likt tidigare. Via en enda HDMI kabel kan du skicka både ljud och bild, istället för som tidigare behöva använda antingen koaxialkabel eller toslink för samma uppgift.

Färre kablar, bättre ljud helt enkelt.

FAQ – vanliga frågor om ARC och eARC

Vad är HDMI ARC och eARC?

ARC och eARC är tekniker för att skicka ljud från en TV till en uppspelningsenhet, som surroundförstärkare och soundbar.

Vad är skillnaden på HDMI ARC och eARC?

HDMI ARC är första generationens ARC-teknik med begränsat stöd för antalet ljudkanaler och format. HDMI eARC är en vidareutveckling som använder HDMI 2.1 och som klarar alla dagens högupplösta ljudformat och upp till 32 ljudkanaler.

Vilka TV-apparater stöder ARC och eARC?

I princip alla Smart TV har stöd för ARC idag. eARC däremot har sämre spridning och finns bara i nyare TV-apparater från Sony och LG. Både Samsung och Philips har inte släppt några TV-modeller med eARC i skrivande stund.

Kan min gamla TV med ARC få eARC via firmware-uppdatering?

Det beror på vilken TV-modell du har och om tillverkaren släpper en firmware-uppdatering med eARC-stöd. Grundregeln här är att din gamla TV inte får eARC-stöd via uppdatering, men Samsung har sagt att vissa av deras modell från 2019 eventuellt kan få det.

Måste jag köpa nya HDMI-kablar för HDMI eARC?

Det beror på hur gamla HDMI-kablarna är och vilken typ. Vi rekommenderar att du bara använder kablar märkta med ”Ultra High Speed HDMI med Ethernet” för eARC. Faktum är att vi rekommenderar det till alla nyare TV-apparater med 4K/HDR/Dolby Vision-stöd för att garantera högsta kvalitet och kompatibilitet.

Vad krävs för att använda HDMI eARC?

Både TV:n och uppspelningsenheten (förstärkare/soundbar) måste ha stöd för HDMI 2.1 samt eARC. Du behöver även en kompatibel HDMI-kabel med Ethernet-stöd samt tillräckligt med bandbredd.

Är eARC bakåtkompatibel med ARC?

Ja, om du har en TV med eARC och en uppspelningsenhet med ARC så kommer de att kommunicera med varandra. Du får dock inte fördelarna med eARC eftersom den ”nergraderas” till ARC om inte båda prylarna har eARC-stöd.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button