Tips

Ljudet fungerar inte i Windows 10 – 5 lösningar

Slutade ljudet plötsligt och oväntat att fungera med din Windows 10-dator? Det är inte ovanligt att drabbas av ljudproblem, och i många fall är det en enkel lösning. Här tipsar jag om hur du får ljud i lurarna igen.

Det mest sannolika är att drivrutinerna till ljudkortet krånglar, eller att Windows 10 använder fel ljudutgång. Båda är tämligen enkla att fixa så med lite tur tar det bara några minuter att lösa dina ljudproblem.

1. Isolera problemet i Windows 10

Första steget är att förstå vad som orsakar problemet så att du inte får ljud i hörlurarna eller högtalarna. Här tittar vi främst på två saker.

 1. Är det problem med mjukvaran (drivrutiner, appar, inställningar)
 2. Är det problem med hårdvaran (hörlurarna, sladden ljudkortet)

Det enklaste sättet att isolera problemet är att ansluta dina hörlurar eller högtalare till en annan dator, surfplatta, mobiltelefon eller annan uppspelningsenhet.

Får du ljud med en annan enhet så vet vi att det är datorn som är problemet. Då börjar vi kolla på inställningarna.

2. Kolla om Windows 10 använder rätt ljudenhet

Med lite tur har Windows 10 bara valt en annan ljudenhet än den som är kopplad till dina hörlurar. Många datorer har minst två eller fler ljudenheter, så vi kollar det först.

windows 10 bluetooth och andra enheter ljud

Gå till Inställningar och välj Enheter. Här ser du en lista över dina ljudenheter. Som du ser på bilden så har jag fyra enheter att välja mellan.

 • Hörlurar(Oculus Virtual Audio Device) – Det här är mitt VR-headset som har en inbyggd högtalare, vilket gör att Windows 10 tror att det är hörlurar.
 • OMEN 27 IPS – Min gamingskärm har inbyggda högtalare, så jag kan spela ljud direkt från den.
 • RODE AI-1 – Det här är en mikrofonförstärkare för XLR-mikrofoner. Den har en hörlursförstärkare som jag har kopplat mina Sony WH-1000XM3 till.
 • SteelSeries GameDAC – Mina gaminghörluar med tillhörande DAC för ljudinställningar.

För att se vilken ljudenhet som används klickar du på Ljudinställningar i den högra menyn i rutan. Därefter väljer du Hantera ljudenheter (precis under Felsök-knappen).

windows 10 installningar hantera ljudenheter

I listan med alla ljudenheter ser du vilka som är aktiverade och därmed kan användas med Windows 10, och vilka som är inaktiverade.

Klicka på den ljudenhet du vill testa. Klicka på knappen Testa och lyssna efter ett ljud.

Lästips: Så väljer du rätt Google Home-högtalare

Hörs det? Då vet vi att enheten 1) är aktiv och 2) fungerar så att den kan spela ljud. Vi har isolerat problemet till att Windows 10 sannolikt använder fel ljudutenhet.

windows 10 ljudutdata enhet installningar

Gå tillbaka till Ljud-rutan och klicka på dropdown-inställningen som heter Utdata. Här kan du välja vilken ljudenhet som ska användas när Windows 10 spelar ljud. Välj den enhet du precis testade och se till att huvudvolymen inte står på noll (runt 50-60 är ofta ett bra instegsvärde).

3. Ominstallera drivrutinerna för ljudenheten

Fungerar ljudet fortfarande inte kan du prova att uppdatera eller ominstallera drivrutinerna till ljudenheten du vill använda. Du kan vara lugn, det är enkelt och risken att något går fel är mycket låg.

windows 10 ominstallera avinstallera drivrutiner ljud

Klicka på sökrutan i aktivitetsfältet i Windows 10 > Skriv Enhetshanteraren och välj det översta alternativet. Du får nu en ruta som liknar den på bilden ovan.

Under fliken Ljud-, video- och spelenheter finns alla dina ljudenheter. Högerklicka på den ljudenheten som krånglar och välj Avinstallera drivrutin. Följ instruktionen på skärmen och bekräfta avinstallationen.

Du ska nu starta om datorn. När Windows 10 startar igen kommer drivrutinerna för ljudenheten att installeras automatiskt. Det är ett bra sätt att komma runt olika problem som ställer till det.

4. Ändra ljudformatet

Beroende på vilken typ av ljudenhet du använder så har den stöd för olika ljudformat. Om Windows 10 av någon anledning har valt ett format som inte stöds så är risken att du inte får något ljud i hörlurarna eller högtalarna. Tacksamt nog är det enkelt att ändra inställningen i operativsystemet.

windows 10 enhetsegenskaper standardformat ljud
 1. Gå till Inställningar > Enheter > Ljudinställningar
 2. Välj ljudenheten du vill kolla ljudformatet på i dropdownlistan
 3. Klicka på Enhetsegenskaper
 4. Välj Ytterligare enhetsegenskaper via länken i fönstrets högra kant
 5. Klicka på fliken Avancerat

Lästips: Problem med bluetooth och iPhone 12, 11 och XS – här är lösningarna

I rutan som visas kan du välja standardformat och testa ljudet. Klicka på dropdownlistan och välj alternativet “16 bitar, 44100 Hz” om alternativet finns, annars väljer du “24 bitar, 44100 Hz”. Klicka på knappen Testa. Spelas ett ljud?

Underbart, då var problemet att systemet försökte spela en högre ljudkvalitet än vad ljudkortet klarade.

5. Kör felsökaren i Windows 10

Om inget annat fungerar är det dags att köra den automatiska felsökaren. Den kan ge dig indikationer på vad som är fel utöver allt du kollat så här långt.

windows 10 felsokaren ljud

Felsökaren hittar du via Inställningar > Uppdateringar & Säkerhet > Felsök. Klicka på den något anonyma länken “Ytterligare felsökare” så får du en lång lista med felsökningsalternativ. Högst upp, under Kom igång finns alternativet Ljuduppspelning.

Klicka på den och sedan Kör felsökaren. Följ instruktionerna i rutan som visas så hjälper Windows 10 till med att hitta eventuella felaktigheter.

Lästips: Vad gör KB4023057 och varför ska jag installera uppdateringen i Windows 10?

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button