Tips

Dolby Vision IQ – så fungerar uppgraderade Dolby Vision

Dolby Labs har presenterat nya generationens bildteknik kallad Dolby Vision IQ. Det är en vidareutveckling av befintliga Dolby Vision med små men effektiva förbättringar. Dolby Vision IQ kommer till flera 2020 års TV-apparater från LG och Panasonic.

  • Använder sensorer i TV:n för att läsa ljuset i rummet
  • Automatisk justering av bildkvaliteten efter ljusförhållanden
  • Stöder allt befintligt Dolby Vision-material på marknaden
  • Lästips: Vad är HDMI ARC och eARC? Här är svaret

Vad är Dolby Vision IQ?

Dolby Vision IQ är en ny teknologi för att din nya TV ska visa så bra bildkvalitet som möjligt efter de ljusförhållanden som finns i det befintliga rummet. Dolby Vision IQ påminner mycket – och är en direkt vidareutveckling av befintliga Dolby Vision – med få men stora förbättringar för bättre bild i både film och serier.

Hur fungerar Dolby Vision IQ?

Först behöver jag förklara hur Dolby Vision fungerar i grunden. Och Dolby Vision är en bildteknik som påminner om den vanligare HDR-tekniken som finns i de flesta nyare TV-modellerna idag, men med några skillnader.

Dolby Vision är en teknik för att optimera bildkvaliteten genom att använda så kallad metadata i de filmer och serier som du kollar på med TV:n. Metadatan kommer från filmskaparen och den beskriver innehållet som visas så att TV:n kan använda rätt färger, ljusstyrka och kontraster på optimalt sätt.

Väldigt förenklat men det är i princip hur Dolby Vision fungerar.

Dolby Vision IQ i sin tur tar det hela ett steg till. Istället för att förlita sig på filmskaparens metadata så använder Dolby Vision IQ TV:ns inbyggda sensorer för att förstå hur ljusförhållandet ser ut i rummet.

lg oled88z9pla 2020
Dolby Vision IQ använder din TV:s sensorer för att mäta ljuset och ändrar bilden efter rummet.

Tekniken ändrar sedan hur bilden ser ut på TV:n enligt smarta algoritmer som räknar ut exakt hur det bör ser ut på skärmen med hjälp av sensordatan och metadatan.

Målet? Att ge en konsekvent upplevelse med rätt ljusstyrka, färger och kontraster oavsett om det är ljust eller mörkt i rummet där TV:n står.

Dolby Vision IQ kommer även att förstå vilken typ av innehåll du kollar på, exempelvis om du växlar mellan vanliga TV-kanaler och en Blu-ray-film, och optimerar bilden efter det.

Har min TV stöd för Dolby Vision IQ?

Nej, din befintliga TV har inte stöd för Dolby Vision IQ.

Endast nya, lite dyrare TV-modeller som släpps under 2020 kommer att ha Dolby Vision IQ och då bara från Panasonic och LG i ett första skede.

Om du redan har en TV med Dolby Vision så har du nästan samma bildkvalitet som med Dolby Vision IQ. Det finns ingen anledning att uppgradera till en ny TV-modell, såvida du inte vill ha alla andra fördelar som ett byte innebär.

Notera att Dolby Vision INTE kan uppdateras till Dolby Vision IQ med firmware-uppdatering. Det krävs en fysisk uppgradering till en helt ny TV.

Vad vi vet idag så kommer Panasonic HZ2000 att använda Dolby Vision IQ. Utöver det är det lite oklart vad som kommer och i vilka modeller. Vi uppdaterar artikeln med en listan när mer information finns.

Här är modeller som får Dolby Vision IQ under 2020:

  • Panasonic HZ2000
  • LG ZX-serien
  • LG Gallery-serien

Dolby Visions finns i mobiltelefoner – kommer Dolby Vision IQ till mobiler?

Dolby Vision finns i utvalda mobiltelefoner med OLED-skärm.

Och det är mer regel än undantag att mobiltelefoner har en ljussensor för att kunna justera skärmens ljusstyrka automatiskt. Så då vore det logiskt om Dolby Vision IQ släpptes till mobiltelefoner och surfplattor också, eller hur?

Tyvärr är det inget som kommer att hända. Åtminstone inte under en överskådlig framtid enligt Dolby Labs. Så vi får nöja oss med Dolby Vision ett bra tag till helt enkelt.

FAQ – 3 snabba svar om Dolby Vision IQ

Vad är Dolby Vision IQ

Dolby Vision IQ är en vidareutveckling av befintliga Dolby Vision. Grunden i de båda teknikerna är identisk och det enda som skiljer dem åt är att nya varianten använder TV:ns ljussensor för att mäta rummets ljusförhållande och justera bilden utifrån detta.

Vilka TV-apparater stöder Dolby Vision IQ

Endaste ett litet antal 2020 års TV-apparater från LG och Panasonic stöder nya bildtekniken. Bland annat Panasonic HZ2000 och TV-serierna ZX och Gallery från LG. Gamla modeller med Dolby Vision kan INTE uppgraderas med Dolby Vision IQ.

Vilka filmer & serie stöder Dolby Vision IQ

Allt befintligt filmmaterial som stöder Dolby Vision kan användas av Dolby Vision IQ. Tekniken är också kompatibel med vanligt HDR10-material, dock utan alla fördelar som Dolby Vision ger på kompatibla TV-apparater.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button