Tips

Är Samsung Galaxy Watch Active & Watch Active 2 vattentät?

Snabba svaret: Ja, både Samsung Galaxy Watch Active och Watch Active 2 är vattentät. Smartklockan klarar ett tryck ner till 5 ATM och är IP68-klassificerad enligt Samsung. Det betyder att du kan både simma och duscha med klockan.

Vad är Samsung Galaxy Active?

Samsung Galaxy Active är en serie smartklockor som företaget presenterade den 20 februari 2019. Den släpptes vid sidan av aktivitetsarmbanden Galaxy Fit och Galaxy Fit e.

Första generationens Galaxy Watch Active har en 1,1-tums färgskärm med upplösningen 360 x 360 pixlar. Skärmen är cirkulär och skyddas av Corning Gorilla Glass 3 som hindrar repor och liknande otyg. Under skärmen sitter en Samsung Exynos 9110-processor med tillhörande 768 MB RAM-minne, 4 GB lagringsutrymme och ett batteri på 230 mAh.

Operativsystemet i Samsung Galaxy Active är Tizen OS 4.0. Smartklockan är vattentålig ner till 5 ATM med IP68-klassificering. Det finns inbyggd NFC för kontaktlösa betalningar med Samsung Pay.

Hur vattentät är Samsung Galaxy Watch Active och Watch Active 2?

  • Klarar att nedsänkas ner till 5 ATM
  • IP68-klassificerad

Samsung Galaxy Watch Active är vattentät och kan användas i såväl regn som poolen och duschen. Så länge packningarna inte brytas i klockan så är den helt säker för de absolut flesta användningsområden.

Med 5 ATM menas att du kan dyka ner till cirka 50 meters djup med Galaxy Watch Active. Men det betyder så klart inte att du bör göra det. Modellen är inte en dykarklocka, och allt utöver att simma eller lättare snorkling är inte rekommenderat.

Vad betyder IP68?

IP68 är en klassificering som berättar tålighet mot vatten och damm. Här är vad beteckningen betyder i praktiken:

  • IP: Ingress Protection
  • 6: Nivån av skydd mot partiklar
  • 8: Nivån av skydd mot fukt

Så hur bra skydd är egentligen IP68?

  • 6: Högsta skyddet mot partiklar. Helt tätad mot damm.
  • 8: Högsta skyddet mot väta. Kan sänkas i 1,5 meter vatten upp till 30 minuter utan att läcka in vatten.

Notera att skyddet endast gäller rent vatten. Så fort du tillsätter andra vätskor eller kemikalier så finns inga garantier att tätningarna håller. Det gäller exempelvis så enkla vätskor som kaffe, öl, saltvatten och läsk.

Kan Galaxy Watch Active & Watch Active 2 mäta hur jag simmar?

Smartklockan har stöd för att räkna dina längder i bassängen. Funktionen finns dock inte från start utan släpps med en uppdatering kring maj 2019.

Samsung Galaxy Watch Active

Vad bör jag inte göra med en Galaxy Watch Active & Watch Active 2?

  • IP68-klassificeringen gäller endast rent vatten
  • Inga garantier med andra vätskor

Samsung Galaxy Watch Active är helt tätad mot damm och vatten. Det betyder dock inte att du kan göra vad som helst med den. Smartklockan är ingen dykarklocka och konstruktionen tåler inte hur högt vattentryck som helst.

Du kan – som ovan nämnt – simma, duscha och bada med smartklockan. Däremot bör du inte dyka eller hålla på med vattensporter i hög hastighet (vattenskidor, vattenskoter, etc). Vattentryck i hög hastighet kan fortfarande tränga in mellan tätningarna.

Använd aldrig din pryl i vattnet

En viktig sak är att du aldrig ska trycka på knappar eller på något vis använda din smartklocka när du är i vattnet. IP68-klassificeringen gäller bara passiv användning där du inte försöker använda några funktioner eller fysiska knappar.

Vad betyder att Galaxy Watch Active har MIL-STD-810G?

MIL-STD-810G är en militär standard från USA. Produkter som klarar standarden har genomgått rigorösa tester som simulerar praktisk användning i militär miljö.

Runt 20 olika tester utförs som bland annat testar fall, vibrationer, vind och regn, sand och damm, extrema temperaturer, salt, luftfuktighet och höga altituder.

MIL-STD-810G betyder inte att Galaxy Watch Active på något vis har betydande fördelar jämfört med andra IP68-klassificerade smartklockor. Det är bara en indikation på att den – i ett laboratorium – klarar en rad tester för tålighet.

Standarden är komplex och kan vara knepig att förstå. Här är en utmärkt genomgång på webbsajten Ubergizmo.com.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button