Tips

Därför ska du använda WordPress

Planerar du att starta en webbsajt och funderar på hur du ska gå tillväga? Med WordPress får du en stabil och funktionsrik grund att arbeta med. Du behöver inte många förkunskaper och hela plattformen är gratis att använda.

  • Det kostar inte en krona att komma igång med WordPress – utöver webbhotellet
  • Tusentals teman och tillägg som gör din webbsajt bättre
  • SEO-vänlig plattform som är enkel att optimera
  • Det är enkelt att få hjälp om något går fel

WordPress används idag på mer än var fjärde webbsajt på internet. En mätning som utfördes under 2016 visade att WordPress användes på minst 76 miljoner bloggar världen över och att plattformen dominerar som CMS med 65 procent av marknaden.
Så varför är WordPress en så populär plattform för att bygga webbsajter? Det berättar vi här under.
Glöm inte att använda en CDN-tjänst med WordPress. Plattformen kanske är optimerad för att vara snabb och enkel, men om du vill maximera hastigheten till dina besökare behövs en tjänst som hjälper dig leverera filer. I artikeln Därför ska din webbsajt använda en CDN-tjänst tipsar vi om varför ett Content Delivery Network är ett måste för alla WordPress-sajter.

WordPress är gratis och använder öppen källkod

WordPress är helt gratis att ladda ner och använda. Källkoden är öppen för vem som helst att modifiera och du kan göra i princip vad som helst med den.
Det har gjort att WordPress fått en enorm användarskara eftersom utvecklare kan skapa allt från snygga teman till bättre funktioner och implementera direkt i WordPress.

Du kan skapa vilken typ av sajt som helst med WordPress

En annan fördel med WordPress är att du kan göra vilken typ av sajt som helst med plattformen. Installera, välj ett tema som passar innehållet du vill visa, och installera de tillägg som behövs för att ge rätt funktionalitet.
Oavsett om du planerar att starta en e-handelsbutik, skapa en medlemssida för speciellt inbjudna användare, eller bara din privata blogg, så fungerar WordPress.
Med det sagt krävs mer eller mindre arbete för att sajten ska fungera korrekt, exempelvis som e-handelsbutik. I vissa fall finns redan färdiga plattformar som utformats specifikt för handel, och det är sannolikt ett bättre val än WordPress just i det fallet.

WordPress är enkel att använda

haaf-wordpress-settings
Det är mycket enkelt att komma igång med WordPress. Använder du ett webbhotell har de ofta färdiga installationer som aktiveras med ett enkelt musklick. Har du en egen server krävs det lite mer, men har du redan kunskapen att driva en webbserver är du mer än kapabel att installera WordPress.
När WordPress är installerad finns en stabil grund med alla vanliga funktioner du kan behöva. Som stöd för RSS så att andra kan följa dig via exempelvis Feedly, revisioner av inlägg för versionshantering och användarhantering. Tänker du bara blogga behöver du knappast mer än vad WordPress ger dig.
Vill du utöka med fler funktioner? Ladda ner och installera tillägg (så kallade plugins) direkt från gränssnittet i WordPress. Ta bort tillägg? Lika enkelt som att ta bort dem – aldrig behöver du själv hantera enskilda filer.
Teman fungerar precis lika enkelt. Bara välja ett tema från en lista direkt i gränssnittet eller ladda upp själv från hårddisken.
Det kanske viktigaste att nämna är att du inte behöver skriva en enda rad kod för att komma igång. Det tar bara minuter att installera, ställa in och publicera ditt första inlägg. Så sätt igång!

Många kan hjälpa om något går fel

Hur duktiga vi än är på att lösa problem själv så kan det ibland behövas lite hjälp. Och WordPress har en enorm community med människor som är villiga att hjälpa.
Eftersom WordPress har så stor spridning finns tusentals utvecklare som kan assistera med plattformen, tillägg, teman och annat som kan krångla. Det officiella support-forumet är en bra start när du behöver hjälp. Har du köpt ett tema eller tillägg kan du be utvecklaren om support.
Det viktiga är att du hitta rätt kanaler att fråga i och att du använder en vänlig samt beskrivande ton när du ber om hjälp. Det är inte ovanligt att det tar upp till en dag eller mer att få svar, så leta reda på tålamodet och sök fler svar medan du väntar.

Det finns tusentals teman att välja på

themeforest-front
Rätt tema kan göra skillnaden mellan en bra och en dålig webbsajt. Oavsett hur bra innehåll du har på sajten så kommer besökarna att minnas om du har en snygg webbsajt eller inte – tacksamt nog är det inga problem att hitta något som passar just dig med WordPress.
Du har två valmöjligheter när du skaffar ett tema till WordPress. Antingen väjer du ett gratistema, eller så betalar du en summa för ett premium-tema. Det är alltid rekommenderat att du köper från en respektabel webbsajt.
En av de absolut bästa och högst rekommenderade portalerna för WordPress-teman är ThemeForest.
Premium-teman uppdateras mer regelbundet, har support från utvecklaren och forum där du kan ställa (och läsa andras) frågor. Det är värt att betala 500 kronor för ett bra tema. Snåla inte – det är värt att lägga lite extra på något riktigt bra. Vi lovar.

WordPress är SEO-vänlig

Om du använder WordPress har du alla möjligheter att skapa en SEO-anpassad webbsajt. Plattformen är designad för att ladda snabbt och använder en god kodstandard som Google gillar.
Det krävs så klart att du använder ett tema som är väloptimerat, att bilder inte är onödigt stora och att du inte installerar tunga tillägg. Ingen plattform är bättre än vad du använder för innehåll.
En detalj som är extra viktig idag är att WordPress är optimerad för mobil användning. Google har rullat ut sitt mobila index över webbsajter som är mobilanpassade, och det kommer vara extra viktigt framöver att ha en webbsajt som fungerar till 100 procent i mobiltelefonen.
I arrtikeln Tips som snabbar upp WordPress får du flera praktiska råd kring hur du gör din webbsajt snabbare. Det tar ofta bara några minuter att göra flera optimeringar som kan minska laddningstiden rejält.

Låga kostnader och begränsat underhåll

Du kan skapa en WordPress-sajt helt kostnadsfritt. Eller nästan i alla fall. All mjukvara är helt gratis, så det enda du behöver betala är kostnaden för webbhotellet.
Väl installerad behöver du inte göra mer än att hålla WordPress, temat och eventuella tillägg uppdaterade. Och det gör du direkt i gränssnittet när du loggat in i plattformen.
Den stora utmaningen kommer först när du laddat upp hundratals bilder och bestämmer dig för att byta tema. Då måste du skala om alla bilder och ta bort eventuella kortkoder in inlägg från tillägg. Det kan vara tidsödande och är ett krävande arbete.
Om du däremot stannar med ett enda tema eller byter till ett funktionsmässigt snarlikt kan du installera WordPress och klara dig länge utan att behöva rota i något avancerat.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button