Tips

VPN-tjänster: Det här kan du använda dem till

Många tror att VPN-tjänsten bara används av de som vill piratkopiera filmer helt anonymt. Det är långt ifrån sanningen och här tipsar vi om fler anledningar till varför du också ska använd VPN-tjänster.


VPN står för Virtual Private Network. När du ansluter till en VPN-tjänst skapas en krypterad, för andra oläslig, tunnel där all information som skickas till och från dig är skyddad. Ingen kan se vad du gör i tunneln, vilket gör att utomstående inte ser exempelvis vad du laddar ner eller sajterna du besöker.

Här är en lista på allt som du kan använda VPN-tjänster till. Har du egna tips och förslag får du gärna nämna dem i en kommentar längst ner.

Ladda ner filmer och serier anonymt

 • Advokatfirmor skrämmer piratnedladdare med hotbrev och krav på tusentals kronor
 • Din IP-adress syns i klartext när du piratkopierar filer via internet

Om du piratkopierar film, serier och annat via internet kan antipirater se din IP-adress och skicka otrevliga hotbrev till dig. I värsta fall riskerar du att hamna i domstol och kan tvingas betala enorma belopp. VPN-tjänster döljer din IP-adress så att antipiraterna inte ser att det är du som ladda ner, de ser bara adressen till VPN-tjänsten. Dessutom kan inte internetleverantören blockera tjänster som The Piratebay när du använder en VPN.

Stoppa din internetleverantör från att snoka

 • Internetleverantörer blockerar svenska webbsajter på begäran av antipirater
 • Allt som är okrypterat kan ses och loggas av internetleverantörer

Precis allt du gör på internet skickas via din internetleverantör. Och det betyder att denne kan kolla och logga vissa saker som du gör. De kan inte se hur mycket pengar du har på banken, det är krypterat och säkert. Men de kan spara listor över alla domäner du besöker och hålla koll på hur du använder internet den vägen. VPN-tjänster stoppar internetleverantören från att snoka på din surf.

Säker åtkomst till hemmet från internet

 • Få routrar har site-to-site-funktionalitet – en sådan är UniFi USG från Ubiquiti
 • Det kräver en del förkunskap för att sätta upp säkerhet åtkomst från internet

Om du har en lite mer avancerad router i hemmet går det ibland att sätta upp en site-to-site-anslutning. Det betyder att du använder en säker VPN-tjänst för att sömlöst gå mellan två brandväggar, exempelvis brandväggen på jobbet och den i ditt hemnätverket. På så vis kan du se din NAS, dator, externa hårddisk och andra prylar i hemmet; helt krypterat och säkert utan att någon kan avlyssna trafiken.

Titta på filmer och serier utanför Sverige

 • Netflix blockerar aktivt VPN-tjänster från sin tjänst
 • Du kanske inte får svensk text eller svenska filmer med VPN och Netflix

Filmtjänster på internet får inte visa alla filmer och serier i alla länder. Mycket av det som finns på Netflix i USA får inte visas i Sverige eftersom rätt licenser saknas. Det betyder att du missar massor av bra filmer och serier bara för att du bor i fel land. Med en VPN-tjänst kan din dator få en amerikansk IP-adress så att Netflix luras att tro du befinner dig i USA – och voilá! Plötsligt kan du se hela det amerikanska utbudet på Netflix, om du hittar en tjänst som faktiskt fungerar.

Säkrare surf på publika platser

 • Kontrollera alltid om det finns officiella, öppna nätverk på publika platser
 • Om du är det minsta osäker – anslut aldrig till WiFi-nät du inte känner till

Det är allt mer vanligt att cyberkriminella sätter upp öppna WiFi-nät på publika platser så att de kan stjäla information från ovetande som ansluter till dessa nät. I värsta fall kan de se inloggningsnamn, lösenord och bankuppgifter. De kan också försöka hacka din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Med en VPN kan de inte komma åt din data och du är helt säker från deras hackerförsök.

Surfa till sajter som skolan eller jobbet blockerar

 • Att ta sig runt blockeringar på skolor och arbetsplatser kan vara emot reglerna
 • En del säkerhetssystem kan identifiera VPN-tjänster och blockera dem

Om du är på en skola eller en arbetsplats är risken stor att en hel del webbsajter blockeras. Ofta handlar det om sajter med pornografiskt innehåll eller som tillhandahåller piratkopierat material. Och ibland sociala nätverk och andra, mer legitima tjänster som du kanske vill komma åt. Med en VPN-tjänst kan du ta dig runt blockeringarna eftersom ingen vet vilken sajt du besöker.

För att du vill hålla din integritet intakt

 • Det går inte att vara helt anonym på internet
 • VPN-tjänster stoppar de värsta snokarna – men inte alla

Och när alla andra anledningar är uttömda så kvarstår en mycket viktig sak som VPN-tjänster skyddar. Nämligen din personliga integritet på internet. Varför ska andra se och spåra hur du rör dig på internet? Varför ska inte du få göra vad du vill, helt osynligt från spejande ögon? VPN-tjänster är inte alltid hundraprocentiga i sitt skydd, men de hjälper dig att surfa lite säkrare och med mer anonymitet än du hade kunnat utan.

Tre svenska VPN-tjänster att prova

Dags att prova en VPN-tjänst och se vad den går för? Här kan vi tipsa om tre svenska tjänster som är värda att titta närmare på.

OVPN är snabb och har utmärkt support

ovpn-logo-300x100px

OVPN är vår favorit med snabba anslutningar, många VPN-servrar i flera länder och utmärkt support. Krypteringen är stark och tjänsten använder en killswitch som hindrar din IP från att röjas om anslutningen går ner. OVPN fungerar med bland annat Windows, macOS, Linux, Android och iOS.

Läs mer och prova OVPN här


Mullvad accepterar betalning med bitcoin

mullvad-vpn-logo-300x100

Mullvad sparar aldrig några aktivitetsloggar och acceptera flera anonyma betalningsmetoder. Bland annat kan du använda bitcoin och kontanter om du inte vill avslöja något om dig själv. Du behöver inte avslöja e-postadress eller något annat. Bara använd kontonumret du får och anslut helt skyddat.

Läs mer och prova Mullvad här


Anonine loggar inget och har många servrar

anonine-vpn-logo300x100

Anonine har ett brett nätverk av VPN-servrar i många länder, hög upptid och fungerar på de flesta plattformar. Du får fri bandbredd, de sparar inga loggar och har guider så att du snabbt kommer igång. Anonine är krångelfritt – bara registrera ditt konto och följ instruktionerna för att komma igång på minuter.

Läs mer och prova Anonine här

 

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button